Λάντο Β΄ της Κάπουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάντο Β΄ της Κάπουα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΛάντο Α΄ της Κάπουα
ΟικογένειαΛανδουλφίδες

Ο Λάντο Β΄', Lando II, ο λεγόμενος Cyruttu, (άκμασε 859 - 861)από τον Οίκο των Λαντουλφιδών, ήταν κόμης της Κάπουα για λίγο, για έξι μήνες, το 861. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Λάντο Α΄ κόμη της Κάπουα και της Αλοάρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 859 μία τεράστια κοινή εκστρατεία του Σαλέρνο, της Νάπολης, του Αμάλφι και της Σουεσόλα βάδισε εναντίον της Κάπουα. Ο Λάντο Α΄ ήταν παράλυτος εκείνη την εποχή και ο γιος του Λάντο Β΄ πήρε τα όπλα, για να υπερασπιστεί την πόλη. Νίκησε τις δυνάμεις, που στάλθηκαν εναντίον του με επικεφαλής τον Καίσαρα και τον Γρηγόριο, γιους του Σέργιου Α΄ δούκα της Νάπολης, στη γέφυρα του Τεοντεμόντο, επάνω από το Βολτούρνο. Ο Καίσαρας αιχμαλωτίστηκε και οδηγήθηκε πίσω στην Κάπουα με θρίαμβο. Ο Έρχεμπερτ τοποθετεί τη μάχη στις 8 Μαΐου, την ημέρα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του οποίου η λατρεία ήταν δημοφιλής στους Λομβαρδούς. Ως εκ τούτου, ήταν σημαντικό για τον Έρχεμπερτ (έναν Λομβαρδό), ότι ο Λομβαρδός Λάντο Β΄ πρέπει να νικήσει έναν -σε μεγάλο βαθμό Βυζαντινό- στρατό μία τέτοια ημέρα.

Ο Λάντο Β΄ διαδέχτηκε τον πατέρα του όταν εκείνος απεβίωσε, αλλά τον έδιωξε λίγο αργότερα ο θείος του Πάντο. Ο Λάντο Β΄ αποζημιώθηκε με το Καϊάτσο, αλλά ήθελε να αποκατασταθεί στην κομητεία. Νυμφεύτηκε μία ανιψιά του Αθανασίου δούκα της Νάπολης, αλλά -παρά το ότι είχε αυτόν ως σύμμαχο- δεν ξαναπήρε τον θρόνο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]