Λάνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάνιος
Διπλοκεφαλάς (Lanius excubitor)
Διπλοκεφαλάς (Lanius excubitor)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Λανιίδες (Laniidae)
Γένος: Λάνιος (Lanius)
Linnaeus, 1758
Είδη

Βλ. κείμενο

Ο Λάνιος είναι γένος Στρουθιόμορφων πτηνών, γνωστών επίσης με το κοινό όνομα κεφαλάδες ή αετομάχοι. Στην Ελλάδα απαντούν 7 είδη, μεταναστευτικά από και προς την Αφρική, πλην του Διπλοκεφαλά (Lanius excubidor), που είναι σπάνιος χειμερινός επισκέπτης στη Β. Ελλάδα.

Οι περισσότεροι λάνιοι απατώνται στην Ευρασία και την Αφρική, αλλά ο Διπλοκεφαλάς έχει ένα κυκλικό διανομής, και ο Κεφαλάς του Λουδοβίκου (Lanius ludovicianus) περιορίζεται στη Βόρεια Αμερική. Δεν υπάρχουν μέλη αυτού του γένους ή της οικογένειας των Λανιίδων στη Νότια Αμερική ή την Αυστραλία.

Το συνολικό μήκος των πουλιών αυτών ποικίλει, ανάλογα με τα είδη, από 17 έως 28 εκ. Είναι μεσαίου μεγέθους πουλιά με μακριά ουρά, δυνατό ράμφος με γαμψή άκρη, δυνατά πόδια, μυτερά νύχια και συνήθως μια φαρδιά σκούρα λωρίδα στο μάτι.

Τρέφονται με έντομα, σαύρες, νεοσσούς πουλιών και πολύ μικρά θηλαστικά που μπορούν να κατασπαράξουν με το ρωμαλέο ράμφος τους. Τα στρουθιόμορφα αυτά μπορούν να θεωρηθούν ωφέλιμα στον άνθρωπο, γιατί καταστρέφουν μεγάλο αριθμό εντόμων επιβλαβών στη γεωργία. Εκτός από την άμεση διατροφή τους, με την λεία που συλλαμβάνουν, οι λάνιοι προετοιμάζουν συχνά εφεδρική τροφή, περνώντας σαν σε σούβλα πολλά θύματα στα αγκάθια των θάμνων που βρίσκονται κοντά στα μέρη που κουρνιάζουν.

Οι λάνιοι είναι κυρίως μεταναστευτικοί σε μεγάλες αποστάσεις. Φτιάχνουν τη φωλιά τους σε διχάλα κλαδιού ή σε θάμνους.

Ο Διπλοκεφαλάς και μερικά συγγενικά είδη που κατορθώνουν να μιμηθούν τις φωνές άλλων πουλιών προσαρμόζονται στη ζωή της αιχμαλωσίας.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος 9, σελ. 252
  • Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterström, Peter J. Grant, Τα Πουλιά της Ελλάδας Της Κύπρου και της Ευρώπης, ΕΟΕ, 2015 (2η Έκδοση)