Λάζαρος Σαραντόγλου
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Ο Λάζαρος Σαραντόγλου του Χαραλάμπους ήταν ευεργέτης ο οποίος γεννήθηκε στη Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης. το 1862 και πέθανε στην Αθήνα το 1924.
Είχε δύο αδερφούς το Γεώργιο και το Νικόλαο Σαραντόγλου.
Μικρός αναχώρησε από την γενέτειρά του με σχετικά λίγα γράμματα της βασικής παιδείας τα οποία έμαθε στα σχολεία της πατρίδας του.
Οπλισμένος με θάρρος και αυτοπεποίθηση για εργασία και πρόοδο, πήγε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου μαθήτευσε σε κάποιο από τους εμπειροτέχνες αρχιτέκτονες από τη Μάδυτο, και κατόπιν έφυγε για την Αθήνα, όπου με τη δραστηριότητα, τη φιλεργία και την τιμιότητα που τον χαρακτήριζαν, αναδείχτηκε ένας απ΄ τους ονομαστούς εργολάβους της εποχής εκείνης που αναλάμβαναν την ανέγερση μεγάλων οικοδομών, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σημαντική περιουσία.
Ενθουσιώδης και καλός πατριώτης ο αείμνηστος Λάζαρος Σαραντόγλου αγαπούσε την πατρίδα του και τους συμπατριώτες του και τους βοηθούσε όταν έρχονταν στην Αθήνα κυρίως για θεραπεία. Τους φιλοξενούσε στο σπίτι του στην οδό Μεθώνης και φρόντιζε να εισαχθούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο οποίο κληροδότησε τμήμα της μεγάλης του περιουσίας, με τον όρο να διατίθενται δύο κρεβάτια δωρεάν για τους αρρώστους Μαδύτιους.
Ο Λάζαρος Σαραντόγλου ήταν ένας από τους προσωπικούς και πολιτικούς φίλους του πολιτικού Δημήτριου Καλλιφρονα.
Μεγάλη εκτίμηση έτρεφε ο Λ. Σαραντόγλου και προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Παπαδόπουλο έναν έξοχο συμπατριώτη, του οποίου τις συμβουλές πάντοτε ασπαζόταν και με την υπόδειξή του οποίου, εκτός από τη μεγάλη δωρεά προς τον «Ευαγγελισμό», άφησε και μεγάλο ποσό στο Αμαλιείο Ορφανοτροφείο για να σπουδάζει μια Μαδύτια.
Επίσης οι κληρονόμοι του εκτός από τις πλούσιες αυτές δωρεές σεβόμενοι τη μνήμη του διέθεσαν το μεγάλο ποσό για την εποχή εκείνη των 50.000 δρχ για την αποπεράτωση της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Νέα Μάδυτο του νομού Θεσσαλονίκης.
Ο Λάζαρος Σαραντόγλου συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων ευεργετών των Μαδυτίων.
Δύο οδοί φέρουν το όνομά του, στη Νέα Φιλαδέλφεια της Αθήνας και στην Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης.