Κύφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κύφος(η): Ονομασία όρους και πόλης της Ευρυτανίας, κατά την αρχαιότητα, ίσως και ποταμού, σύμφωνα με τον Στέφανο τον Βυζάντιο. Ο Όμηρος αναφέρει ότι οι Ευρυτάνες συμμετείχαν στην εκστρατεία της Τροίας, άλλοι με αρχηγό τον Γουνέα, βασιλιά της Κύφου, άλλοι με τον Φοίνικα ως συμπολεμιστές του Αχιλλέα και άλλοι με τον Θόαντα, τον Ποδαλείριο και τον Μαχάονα.

Εγκαταλειμένο χωριό, απλώνεται στις δυτικές πλαγιές της Κόψης (1939 μ.), ανάμεσα της ράχης Αρκουμάνη, Τέμπλας, Ξηροβούνι και ανατολικά του Μέγδοβα ποταμού, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία. Απλώνεται σε μιά μεγάλη έκταση δίπλα δίπλα με τον συνοικισμό της το Παλιοχώρι. Το μόνο σημάδι, υπολείματα ζωής, τα πολλά χαλάσματα σπιτιών και τα καρποφόρα δέντρα.

Η παράδοση λέει, οτι καταστράφηκε όπως και το πιό βόρειο επίσης εγκαταλειμμένο χωριό, η Μπέσια, απο θανατηφόρα αρώστεια κατα τη βυζαντινή περίοδο. Κατά τον Μάρκου Γκιόλια, η καταχρέωση των κοινοτήτων αυτών επι τουρκοκρατίας, πρίν τα μέσα του 18ου αιώνα, προκάλεσε την εγκατάλειψή τους χωρίς επιστροφή.

Ανατινάχτηκε με δυναμίτη!!! από χρυσοθήρες, που λυμαίνονται τη περιοχή σε ανεύρεση χρυσού.