Σαδάλας Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαδάλας Β΄
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΣαδάλας Γ΄
Κότυς Ζ΄
ΓονείςΚότυς ΣΤ΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών

Ο Σαδάλας Β΄ ήταν Ασταίος πρίγκιπας της Θράκης κατά τον 1ο αι. π.Χ. και βασιλιάς των Οδρυσών από το 48 έως το 42 π.Χ. Είναι γιος του Κότυ ΣΤ΄, τού προκατόχου του, και ίσως ο πατέρας τού Σαδάλα Γ΄, διαδόχου του, και σίγουρα τού Κότυ Ζ΄, βασιλιά το 31 π.Χ.

Μοιραζόταν την εξουσία με τον πατέρα του. Κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών εμφυλίων πολέμων, ο Κότυς ΣΤ΄ τάχθηκε στο πλευρό του Πομπήιου και τού έστειλε ένα σώμα 500 ανδρών στη Θεσσαλία, υπό τις διαταγές του Σαδάλα (Β΄) . Ο πρίγκιπας διακρίθηκε για το θάρρος του και για την αφοσίωση που έδειξε στον Πομπήιο σε αυτόν τον πόλεμο. Ενημερωμένος για την πορεία του, ο Ιούλιος Καίσαρας στέλνει έναν από τους υπολοχαγούς του να καταλάβει τη Θεσσαλία. Ο Σκιπίωνας εγκατέλειψε αμέσως τη Μακεδονία για να τού αντιταχθεί και ο Σαδάλας προσχώρησε μαζί του. Είχαν τόση ορμή σε αυτή την αποστολή, που όταν ο Κάσσιος επιτέθηκε απροσδόκητα, υπέστη πλήρη καταστροφή [1]. Ο Σαδάλας (Β΄) έδειξε την ίδια αξία στο πεδίο των Φαρσάλων [2], αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην τύχη του Καίσαρα: αναγκάστηκε να αποσυρθεί στην επικράτειά του, μετά την ήττα τού Πομπήιου, φέροντας τουλάχιστον τους επαίνους τού νικητή Ι. Καίσαρα, ο οποίος μαρτυρεί ιδιαίτερα την εκτίμησή του για αυτόν.

Ο Σαδάλας Β΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του γύρω στο έτος 48 π.Χ. και στη συνέχεια απεβίωσε λίγα χρόνια αργότερα, γύρω στο έτος 42 π.Χ. αφήνοντας την επικράτειά του στους Ρωμαίους. Αυτοί την επέστρεψαν στους πρίγκιπες της ίδιας οικογένειας: ο Mάρκος Αντώνιος την παραχώρησε στον Σαδάλα Γ΄, πιθανώς γιο του Σαδάλα Β΄, και στη συνέχεια ο Aύγουστος τού αφαίρεσε την επικράτεια υπέρ του Κότυος Ζ΄, γιου του Σαδάλα Β΄.

Παραρτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guerre des Gaules, III, 36.
  2. Guerre des Gaules, III, 95.

Μερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά Άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]