Κότλετ σχαμπόβι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κότλετ σχαμπόβι
Κότλετ σχαμπόβι με βραστές πατάτες και λαχανικά.
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΠολωνία
Πληροφορίες
ΠιάτοΚύριο πιάτο
Θερμοκρασία σερβιρίσματοςΖεστό
Κύρια συστατικάΧοιρινό ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα, αυγά, λαρδί ή λάδι, μπαχαρικά, γαλέττα, αλεύρι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Κότλετ σχαμπόβι (πολωνικά: Kotlet schabowy) είναι πολωνική ποικιλία από χοιρινή παναρισμένη κοτολέτα επικαλυμμένο με τριμμένη φρυγανιά παρόμοια με το βιεννέζικο σνίτσελ ή την ιταλική κοτολέτα[1] και τη νοτιοαμερικανική μιλανέζα αλλά από φιλέτο (με το κόκκαλο ή χωρίς) ή με χοιρινή μπριζόλα. Υπάρχει επίσης η πολωνική ποικιλία της κοτολέτας από στήθος κοτόπουλου επικαλυμμένη με τριμμένη φρυγανιά ή η κοτολέτα γαλοπούλας επικαλυμμένη με τριμμένη φρυγανιά (kotlet z indyka) που παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο.

Η ιστορία της πολωνικής χοιρινής κοτολέτας σχαμπόβι χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Η συλλογή διαφορετικών συνταγών για κοτολέτες όπως το σχαμπόβι παρουσιάζεται σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1860 από τη Λουτσίνα Τσφιερτσακιεβιτσόβα με τίτλο 365 obiadów za pięć złotych (365 δείπνα για πέντε ζλότι), αλλά λείπει από το βιβλίο μαγειρικής του 1786 που ονομάζεται Kucharz doskonały (Τέλειος μάγειρας), υποδηλώνοντας έτσι ότι το πιάτο δεν ήταν γνωστό (ή τουλάχιστον, δεν ήταν δημοφιλές) πριν από τον 19ο αιώνα. Τα τυπικά συστατικά περιλαμβάνουν: αυγά, λαρδί ή λάδι, μπαχαρικά, χοιρινό φιλέτο με ή χωρίς κόκκαλο, τριμμένη φρυγανιά και αλεύρι.

Το χοιρινό φιλέτο κόβεται σε φέτες 1 ίντσας και χτυπιέται με ματσόλα μέχρι να γίνει πιο λεπτό και μαλακό. Μαρινάρεται σε γάλα και κρεμμύδια. Τα αυγά και τα μπαχαρικά αναμειγνύονται σε ξεχωριστό πιάτο και χτυπούνται ελαφρά. Το κρέας βυθίζεται σε αλεύρι, μετά σε αυγό και στη συνέχεια σκεπάζεται με τριμμένη φρυγανιά. Το λάδι ή το λαρδί ζεσταίνονται σε ένα τηγάνι μέχρι να αρχίσει να τσιγαρίζει και τοποθετείται πάνω του το κρέας και στη συνέχεια αναποδογυρίζεται μερικές φορές. Σερβίρεται ζεστό. Το κότλετ σχαμπόβι μπορεί να σερβιριστεί με μαγειρεμένες πατάτες, πουρέ πατάτας, τηγανητά μανιτάρια, μαγειρεμένα λαχανικά (ψημένο λάχανο),[2] με σαλάτες ή με λαχανοσαλάτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mieczysław Czuma, Leszek Mazan. Austriackie gadanie czyli encyklopedia galicyjska. 1998, σελ. 465. Quote: "...jedna z najpopularniejszych potraw w całej byłej monarchii austro-węgierskiej, w wersji wieprzowej, jako kotlet schabowy - w całej Polsce. Pierwotna nazwa costelette alla milanese, gdyż potrawa (smażona na maśle) pochodzi z Włoch. Zwrócił na nią uwagę w czasie kampanii włoskich dowódca wojsk austriackich w Lombardii i Wenecji sędziwy marszałek Radetzky (...ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα σε ολόκληρη την πρώην αυστροουγγρική μοναρχία, χοιρινή εκδοχή, ως χοιρινή μπριζόλα - σε όλη την Πολωνία. Η αρχική ονομασία costelette alla milanese, καθώς το πιάτο (τηγανητό σε βούτυρο) προέρχεται από την Ιταλία. Ο πρεσβύτερος Στρατάρχης Ραντέτσκι επέστησε την προσοχή σε αυτό κατά τις ιταλικές εκστρατείες από τον διοικητή των αυστριακών στρατευμάτων στη Λομβαρδία και τη Βενετία)."
  2. Pork cutlets with cabbage (recipes) στο Pl magazine.net.

Εξωγερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]