Κόρυθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Κόρυθος είναι γνωστά τα παρακάτω έξι πρόσωπα:

  1. Γιος του Πάρη και της Οινώνης. Ο Κόρυθος αυτός ήταν περίφημος για την ομορφιά του, τόσο ώστε η μητέρα του τον έστειλε να φλερτάρει την Ωραία Ελένη για να προκαλέσει τη ζήλεια του Πάρι. Ο Πάρις τον βρήκε στην αγκαλιά της Ελένης, τον έπιασε και τον σκότωσε, μη αναγνωρίζοντας ότι ήταν ο γιος του. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι ο Κόρυθος ήταν γιος του Πάρι με την Ελένη.
  2. Ο επικεφαλής των βοσκών που βρήκαν και ανέθρεψαν τον Τήλεφο, τον γιο του Ηρακλέους και της Αύγης.
  3. Γιος του Δία και της Ηλέκτρας, βασιλιάς των Τυρρηνών στην Ιταλία, γενάρχης των Ετρούσκων και ιδρυτής της ιταλικής πόλεως Κορτόνα. Αυτός ο Κόρυθος ήταν ο πατέρας του Δαρδάνου.
  4. Ο ένας από τους Δολίονες που σκότωσε ο Τυδέας.
  5. Γιος του Μαρμάρου, αυλικός του Κηφέα. Τραυμάτισε τον Πελάτη κατά τη συμπλοκή στους γάμους του Περσέα και της Ανδρομέδας.
  6. Με το όνομα Κόρυθος αναφέρεται (Οβιδίου Μεταμορφώσεις, 12:290) και ένας από τους Λαπίθες, νεαρός στην ηλικία, τον οποίο σκότωσε ο Κένταυρος Ροίτος στους γάμους του Πειρίθου.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Corythus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).