Κόρε. Ύδρο.
Κόρε. Ύδρο. | |
---|---|
Οι Κόρε. Ύδρο. το 2005 | |
Πληροφορίες | |
Καταγωγή | Κέρκυρα, Ελλάδα |
Eίδος | Indie Pop[1][2], Εναλλακτική ροκ[3] |
Παρουσία | 1993 - 2014 |
Δισκογραφική εταιρεία | Wipe Out Minos EMI Inner Ear Ανούσια Ένταση |
Μέλη | Π.Ε. Δημητριάδης Αλέξανδρος Μακρής Κωνσταντίνος Αμύγδαλος Γιώργος Αρβανιτάκης Σπύρος Καταγής Νίκος Βαρότσης Σπύρος Σπυράκος Αλέξης Αποστολίδης Παναγιώτης Διαμάντης Μάριο Πλασκασοβίτης Φοίβος Άνθης Παντελής Πέτρου Άγγελος Σερσέμης |
Ιστότοπος | |
koreydro.gr | |
wikidata (π) |
Οι Κόρε. Ύδρο. ήταν[4] μουσικό συγκρότημα από την Κέρκυρα.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σχηματισμός και πρώιμα χρόνια (1993-2000)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι Κόρε. Ύδρο. σχηματίστηκαν (ως Κορεσμένοι Υδρογονάνθρακες) στην Κέρκυρα το φθινόπωρο του 1993 από τον Παντελή Δημητριάδη (Π.Ε. Δημητριάδης) και τον Γιώργο Αρβανιτάκη μαζί με δύο σχολικούς τους φίλους, τον Σπύρο Καταγή και τον Τέο Παϊραμίδη, και -ως τριμελές κυρίως σχήμα, μετά την πρόωρη απομάκρυνση του τελευταίου- σύντομα απέκτησαν cult φήμη στους underground μαθητικούς κύκλους του νησιού, στηριζόμενη σε ανεπεξέργαστες σπιτικές ηχογραφήσεις, που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι σε μερικές δεκάδες αντίτυπα, αλλά και σε μια γενικότερη παρα-καλλιτεχνική δραστηριότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μια σειρά από video clips αμφιλεγόμενης αισθητικής, σε απόλυτη συμφωνία με τις ηχογραφήσεις που συνόδευαν[5][6][7].
Το 1997 προσχώρησε στο συγκρότημα ο έως τότε μεγαλύτερος υποστηρικτής του συγκροτήματος, Κωνσταντίνος Αμύγδαλος, ενώ το 2000 αποχώρησε ο Καταγής, μετά από 7 χρόνια ανεξάντλητης παραγωγής με το συγκρότημα[5].
Προσχώρηση Αλέξανδρου Μακρή και πρώτες επίσημες κυκλοφορίες (2001-2004)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το καλοκαίρι του 2001 το τρίο (Δημητριάδης, Αρβανιτάκης, Αμύγδαλος) ηχογράφησε τα τελευταία τραγούδια του πριν την προσχώρηση του Αλέξανδρου Μακρή, ενός από τους ελάχιστους ανθρώπους που αναγνώριζε καλλιτεχνική αξία στο υλικό της πρώτης περιόδου του συγκροτήματος[5]. Η προσχώρηση του Μακρή αποτέλεσε σημείο αναφοράς για μια νέα αρχή για τους Κόρε. Ύδρο.[8], όπως αυτή αποτυπώνεται στα 15 κομμάτια του δίσκου Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2003 από την ανεξάρτητη εταιρεία Wipe Out Records[9][10] και αντιμετωπίστηκε ως μια "μεγάλη έκπληξη" "από το πουθενά" από τη συντριπτική μερίδα του εγχώριου μουσικού τύπου[11][12][13][14]. Ακολούθησε η αποκλειστικά online κυκλοφορία του mini album Εφτά Μήνες Μετά, με παραλειπόμενα από τα sessions του Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ αλλά και μεταγενέστερες ηχογραφήσεις[10][15], ενώ τον Φεβρουάριο του 2004 έκανε πρεμιέρα το πρώτο επίσημο video clip των Κόρε. Ύδρο., επίσης σε παραγωγή του συγκροτήματος (Ανούσια Ένταση), για το τραγούδι "Η Καλοσύνη Σου"[16][17], που ξεχώρισε περισσότερο μέσα από το Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ[18].
Φτηνή Ποπ για την Ελίτ και απρόσμενη εμπορική επιτυχία (2005-2007)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τον Σεπτέμβριο του 2005 ολοκληρώνονται οι ηχογραφήσεις ενός νέου άλμπουμ, από τον Δημητριάδη και τον Μακρή συνεπικουρούμενους από τρία νέα μέλη (φίλους και περιστασιακούς συνεργάτες του συγκροτήματος από το παρελθόν), τον ντράμερ Αλέξη Αποστολίδη και τους κιθαρίστες Σπύρο Σπυράκο και Νίκο Βαρότση[5], ενώ τα πρώιμα μέλη Αρβανιτάκης και Αμύγδαλος επικεντρώνονται στο εικαστικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος, που άλλωστε ήταν ανέκαθεν το πρωτεύον αντικείμενό τους[19].
Ο δεύτερος "κανονικός" δίσκος των Κόρε. Ύδρο. Φτηνή Ποπ για την Ελίτ, ηχογραφημένος στο "σπιτικό" studio του συγκροτήματος στην Κέρκυρα[20], κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2006 από την ΕΜΙ (υπό το label της Capitol)[10][21]. Ο δίσκος έλαβε πρωτοφανείς για το συγκρότημα θετικές κριτικές[22][18] αλλά και απρόσμενη εμπορική επιτυχία, φτάνοντας ως το #21 του επίσημου ελληνικού album chart της IFPI[23], με το τραγούδι "Όχι πια Έρωτες" να απολαμβάνει εξαιρετικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό airplay[22][24].
Τον Μάρτιο του 2006 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ζωντανή εμφάνιση των Κόρε. Ύδρο. στην Αθήνα (Gagarin 205)[25], ενώ είχε ήδη επισημοποιηθεί η συνεργασία του συγκροτήματος με τον μπασίστα Παναγιώτη Διαμάντη, ο οποίος επίσης σκηνοθέτησε το δεύτερο video clip από τη Φτηνή Ποπ για την Ελίτ, για το τραγούδι "Τώρα που δεν Έχω Κανέναν"[5][26]. Τον Νοέμβριο του 2006 η Φτηνή Ποπ για την Ελίτ ονομάστηκε από το μουσικό περιοδικό Sonik «ο σημαντικότερος ελληνικός δίσκος της δεκαετίας μέχρι στιγμής»[27][28]. Στις 15 Φεβρουαρίου 2007, έναν ακριβώς χρόνο μετά την κυκλοφορία της ΦΠγτΕ, οι Κόρε. Ύδρο. επανεμφανίστηκαν στο Gagarin 205 μπροστά σε ένα φανατικό κοινό και με αντίκτυπο που κατέστησε τη συγκεκριμένη εμφάνιση σταθμό στην ιστορία του συγκροτήματος[29][30]. Ακολούθησε μικρή περιοδεία ανά την Ελλάδα[31].
Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του '78 και καταξίωση (2008-2010)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μέσα στο 2008 το σχήμα της Φτηνής Ποπ για την Ελίτ διαλύθηκε και οι Κόρε. Ύδρο. συνέχισαν ξανά ως ντουέτο, με τη μόνιμη συνεπικουρία του εικαστικού διδύμου Αρβανιτάκη-Αμύγδαλου και την προσθήκη του ανήλικου ντράμερ Φοίβου Άνθη[32].
Ο τρίτος επίσημος δίσκος των Κόρε. Ύδρο. Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του '78 κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2009 σε CD από την Capitol/EMI και τον Ιούλιο του ίδιου έτους σε συλλεκτικό διπλό LP από την ανεξάρτητη Inner Ear[10][33], λαμβάνοντας ευρέως θετικές κριτικές[34]. Το καλοκαίρι του 2009 γυρίστηκε το video clip για το τραγούδι "Πικρή Γεύση", μια ανατρεπτική ανάπλαση της Οδύσσειας του Ομήρου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρβανιτάκη[35][36].
Τον Δεκέμβριο του 2009 το Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του '78 βρέθηκε στην 1η θέση της λίστας του Sonik με τα καλύτερα ελληνικά άλμπουμ της χρονιάς[37][38], ενώ στο τεύχος του ίδιου περιοδικού όπου ανασκοπείται η μουσική δεκαετία 2000-2009[39], ο συντάκτης Άρης Καραμπεάζης γράφει για τους Κόρε. Ύδρο.:
«...μετά τις Τρύπες πρόκειται ίσως για την μοναδική περίπτωση ελληνικού συγκροτήματος που εξελίσσεται από κάτι το παθιασμένα κακόηχο και φύσει άτεχνο σε κάτι απροσδιόριστα μεν, ουσιαστικά δε επιδραστικό για τον ελληνικό εναλλακτικό ήχο, σε περισσότερες διαστάσεις πλέον από ό,τι στην περίπτωση των Τρύπες και με διάθεση να διαταράξει την καθεστηκυία αισθητική του."»[40]
Τον Μάιο του 2010 οι Κόρε. Ύδρο. επανεμφανίζονται, με 15μελές αυτή τη φορά σχήμα, στο Gagarin 205, μετά από δυόμισι χρόνια, μπροστά στο πολυπληθέστερο και πιο ενθουσιώδες κοινό που είχαν ποτέ, με τη συναυλία να εξελίσσεται σε ένα "οργιώδες" πάρτυ[41][42][43][44].
Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό, τελευταία περιοδεία, διάλυση και διάδοχο σχήμα (2012-2014)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μετά από τρία χρόνια απόλυτης σιωπής[45], οι Κόρε. Ύδρο. επανέρχονται με τον δίσκο Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό (Inner Ear, Απρίλιος 2013)[46], ηχογραφημένο ζωντανά στο νέο στούντιο του συγκροτήματος στην Κέρκυρα[10], από το δημιουργικό δίδυμο συνεπικουρούμενο αυτή τη φορά από τους Μάριο Πλασκασοβίτη (κιθάρες), Παντελή Πέτρου (μπάσο) και Άγγελο Σερσέμη (ντραμς)[5]. Ο δίσκος γνώρισε άμεσα μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία[47][48][49], με την εμφάνιση του συγκροτήματος στο γεμάτο Gagarin 205 τον Μάιο του 2013 να κλείνει με εντυπωσιακό τρόπο έναν μεγάλο κύκλο για το συγκρότημα[50][51][52][53][54].
Στις αρχές του 2014 (15-19 Ιανουαρίου) οι Κόρε. Ύδρο. πραγματοποίησαν περιοδεία με 5 sold out εμφανίσεις σε Αθήνα (2), Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα, χωρίς τη συμμετοχή του Αλέξανδρου Μακρή[55][56]. Στις 21 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος, με τον γνωστό φλεγματικό τρόπο που το χαρακτήρισε σε όλη την πορεία του, η διάλυσή του[57], η οποία είχε ήδη προαναγγελθεί από τον frontman Π.Ε. Δημητριάδη κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιοδείας[58][59].
Η φημολογία ότι στη διάλυση οδήγησε η αποχώρηση του Αλέξανδρου Μακρή[60] διαψεύστηκε από τον Π.Ε. Δημητριάδη σε συνέντευξη του στην Popaganda και τον Βύρωνα Κριτζά[61], ενώ στην ίδια συνέντευξη αποκάλυψε και την παράλληλη ύπαρξη ενός δικού του νέου σχήματος, «καθώς οι εξελίξεις στους ΚΥ ήταν προδιαγεγραμμένες εδώ και αρκετούς μήνες». Το διάδοχο σχήμα των Κόρε. Ύδρο. είναι Τα Παιδιά της Παλαιότητας[62][63].
Δύο χρόνια αργότερα (Δεκέμβριος 2015), σε συνέντευξή του στον Διαμαντή Διαμαντίδη για το Avopolis Music Network, με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου των Παιδιών της Παλαιότητας, ο Δημητριάδης ερωτώμενος σχετικά με τον Μακρή και την πιθανότητα μελλοντικής επανένωσης των Κόρε. Ύδρο., δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Όχι, δεν έχουμε καμία διαπροσωπική επαφή μετά τη διάλυση των Κόρε. Ύδρο., όπως δεν είχαμε ουσιαστική επαφή από την εποχή της ηχογράφησης του τελευταίου δίσκου του σχήματος. Οι σχέσεις μας έφθιναν με την πάροδο του χρόνου, όσο οι εκ διαμέτρου αντίθετες ιδιοσυγκρασίες γίνονταν όλο και πιο διακριτές. [...] Έχει βέβαια ο καιρός γυρίσματα, αλλά, ζώντας όλη την πορεία και τα ψυχολογικά διαμειβόμενα ως το τέλος, πιστεύω πως ο κύκλος των Κόρε. Ύδρο. –ως σύμπραξης δικής μου με τον Αλέξανδρο– έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα.»[64]
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάλυση των Κόρε. Ύδρο. και τις σχέσεις των δύο βασικών μελών δόθηκαν από τον ίδιο σε συνέντευξή του στον Αντώνη Μποσκοΐτη για το Lifo.gr τον Απρίλιο του 2016:
«Εγώ, προσωπικά, δεν είχα καμία διάθεση να διαλύσω τους Κόρε. Ύδρο. Ήμουν πολύ ικανοποιημένος, οι Κόρε. Ύδρο. ήταν συνυφασμένοι μ' εμένα, την πορεία μου και τη ζωή μου. Οι συνθήκες, όμως, που είχαν δημιουργηθεί εντός τους καθιστούσαν τη διάλυσή τους μονόδρομο. Η προσωπική και καλλιτεχνική σχέση μου με τον Αλέξανδρο (Μακρή) είχε φτάσει στα όριά της. Πολύ πιο πριν, μάλιστα, από τον τελευταίο δίσκο των Κόρε. Ύδρο.! Δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε, είχαμε φτάσει σ' ένα σημείο να μη χωνεύει ο ένας τον άλλον. [...] Προσωπικά, ήθελα να κρατήσω το ύφος των Κόρε. Ύδρο. και τη στιχουργική μου φιλοσοφία μου, ενώ ο Αλέξανδρος ήθελε να έχει μεγαλύτερη ερμηνευτική συμμετοχή σε όλο και περισσότερα πράγματα. [...] Από την άλλη, η διάθεση του Αλέξανδρου να τραγουδήσει ολόκληρα τραγούδια, γιατί η φωνή του ούτως ή άλλως ήταν διακριτή σε τραγούδια μας, προσέκρουε και στον δικό μου "ψυχαναγκασμό" –αν θέλεις πες το έτσι– ότι το βίωμά μου κατά κάποιο τρόπο βιάζεται, αν πολύ προσωπικά μου πράγματα τραγουδηθούν σε πρώτη εκτέλεση από κάποιον άλλο. Γι' αυτό και τα τραγούδια που του "παραχώρησα" στον τελευταίο δίσκο ήταν τα πιο ουδέτερα από βιωματικής απόψεως, ενώ για πρώτη φορά έγραψε και στίχους προς αντικατάσταση δικών μου, που αρνήθηκα να τραγουδήσει. Εμένα η χαρά της ζωής μου ήταν να τραγουδάω τα τραγούδια μου, να στέλνω μηνύματα σε πρόσωπα μέσω αυτών, κι έβλεπα αυτό το "δικαίωμα" σιγά-σιγά να μου αφαιρείται. Και ο Αλέξανδρος, βέβαια, από την πλευρά του είχε τη δική του προσέγγιση και τα δικά του επιχειρήματα. Και θα ήταν επίσης άδικο να μην παραδεχτώ και το εξής: οι Κόρε. Ύδρο. οφείλουν πολλά στον Αλέξανδρο! Εγώ καθόμουν στο πιάνο ή έπιανα την κιθάρα κι έφτιαχνα μια πλοκή συγχορδιών και λόγου. Ο Αλέξανδρος μετά το έπαιρνε αυτό και το ανέβαζε επίπεδο. Αν μέναμε στη δική μου δουλειά, το κοινό των Κόρε. Ύδρο. θα ήτανε 15 άτομα. Ο Αλέξανδρος, με αυτό που έκανε, αύξησε το κοινό μας και σίγουρα η δισκογραφική μας επιτυχία οφείλεται εν πολλοίς σε αυτόν.»[65]
Επίσημη Δισκογραφία (2003-2013)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έτος | Τίτλος | Δισκογραφική Εταιρεία |
2003 | Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ | Wipe Out |
2003 | Εφτά Μήνες Μετά (EP) | koreydro.gr |
2006 | Φτηνή Ποπ για την Ελίτ | Capitol / EMI |
2009 | Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του '78 | Capitol / EMI, Inner Ear |
2013 | Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό | Inner Ear |
Προηγήθηκε πλειάδα "ανεπίσημων" κυκλοφοριών από την πρώτη περίοδο του συγκροτήματος (1994-2001)[66].
Επίσημη Βιντεογραφία (2004-2013)[35]
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Η Καλοσύνη Σου (02.2004)
- Ο πιο Ενδιαφέρων Καταθλιπτικός Άνθρωπος στον Κόσμο (04.2005)
- Όχι πια Έρωτες (02.2006)
- Τώρα που δεν Έχω Κανέναν (06.2006)
- Οι Εραστές του Τίποτα (11.2006)
- Άλλη Μια Νύχτα Σύγχυσης και Γέλιου (04.2007)
- Πικρή Γεύση (10.2009)
- Χωρίς Επίκληση (04.2010)
- Συμφιλίωση (07.2013)
Προηγήθηκε πλειάδα "ανεπίσημων" video clips από την πρώτη περίοδο του συγκροτήματος (1994-2001)[67].
Υστεροφημία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]«...σπέρνουν το χάος στην καφενόβια βλακεία του ελληνικού τραγουδιού.»
Η καταληκτική αυτή φράση της κριτικής του Αργύρη Ζήλου[68] για τον δίσκο Φτηνή Ποπ για την Ελίτ στο Αθηνόραμα[69] θα μπορούσε να συνοψίσει την εν γένει παρουσία των Κόρε. Ύδρο. στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Χαρακτηριστική είναι η κόντρα που προκλήθηκε στα social media για την αξία του συγκροτήματος, μετά τις τελευταίες του εμφανίσεις και την ανακοίνωση της διάλυσής του[70][71]. Το Lifo.gr αποχαιρέτησε τους Κόρε. Ύδρο. ως «την μπάντα που τα έκανε όλα με τον τρόπο της»[4], ενώ στην ανταπόκρισή του από την τελευταία συναυλία του συγκροτήματος στην Αθήνα, ο Άρης Καραμπεάζης, ένας από τους εμβριθέστερους μελετητές του "φαινομένου Κόρε. Ύδρο." καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους[7][8][27][29][42][47], αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Συμμετέχω ξώφαλτσα στις συζητήσεις για το αν πρέπει να πεθάνουν οι Κόρε Ύδρο ή αν πρέπει να τους αναγορεύσουμε σε Υπουργούς Πολιτισμού, αλλά ακόμη και αυτοί που εξ αρχής με ενόχλησαν, ποτέ δεν επεδίωξα να εξαφανιστούν. Ίσα ίσα καλό είναι να υπάρχουν και κάποιοι που σε ενοχλούν, για να καθορίζεις και εκ του αντιστρόφου μέσω αυτών την αισθητική σου. Δύο μέρες μετά, ο Παντελής Δημητριάδης ανακοίνωσε στο live της Θεσσαλονίκης, το τέλος των Κόρε Ύδρο. Αρκετοί γέλασαν σαρδόνια και χαζογελάνε ακόμη. Είναι και αυτό μία προσφορά των ΚΥ στην καθημερινότητα τους, μην το θεωρούν τόσο αμελητέο. Άλλοι έπεσαν να πεθάνουν από ειλικρινή στεναχώρια, γνωρίζουν όμως κατά βάθος ότι τα συγκροτήματα πάντοτε επιστρέφουν. […] Είτε επανέλθουν, είτε όχι, οι Κόρε Ύδρο και κύρια οι Παντελής Δημητριάδης και Αλέξανδρος Μακρής, δικαιούνται να υπερηφανεύονται πάντοτε για το ότι κατάφεραν να καθορίσουν μία ολοκληρωτικά δική τους αισθητική άποψη, που αιωνίως αιωρούμενη ανάμεσα στα όρια της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής και του ελληνικού -αιώνια εξαρτημένου από κάτι, νταλκά ή ιδεολογία- τραγουδιού, κατάφερε περισσότερο να συγκινήσει, μέσα από παθιασμένα sing-along και από φορτισμένες ενδοστρεφείς ακροάσεις, παρά να προκαλέσει ή να προσβάλλει. Και αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία στο τέλος της ημέρας, της βραδιάς ή της καριέρας ενός συγκροτήματος.»[7]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Σκραπαλιώρη, Τάνια (Αύγουστος 2017). «25+1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ INDIE ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ». Sonik (ειδική έκδοση): 54. https://www.facebook.com/koreydro/photos/a.10155640253821734/10155640255836734.
- ↑ Τρούσας, Φώντας (14 Φεβρουαρίου 2018). «ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ INDIE, ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ 80s ΚΑΙ ΜΕΤΑ…». Δισκορυχείον / Vinylmine.
- ↑ M. Hulot (24 Δεκεμβρίου 2009). «Greek Alternative - Τα 15 "διαφορετικά" ονόματα που σημάδεψαν την ελληνική μουσική των '00s». Lifo.
- ↑ 4,0 4,1 «Το δύσβατο μονοπάτι των Κόρε Ύδρο - Ένα αντίο στην μπάντα που τα έκανε όλα με τον τρόπο της». Lifo. 31 Ιανουαρίου 2014.
- ↑ 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 «Σύντομη κορεϋδρογραφία». Κόρε. Ύδρο.
- ↑ «K. Y. 1994-2001». Κόρε. Ύδρο.
- ↑ 7,0 7,1 7,2 Καραμπεάζης, Άρης (17 Ιανουαρίου 2014). «Κόρε. Ύδρο. - Live στο Six Dogs». Mic.
Θεωρώ τέλος ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΚΥ δεν ξεκίνησαν ούτε με την Φτηνή Ποπ, αλλά ούτε και το ντεμπούτο στην Wipe Out, το οποίο προσπαθούσε να φαντασιωθεί ένα πρόωρο τέλος για τις προσπάθειες τους. Η αφετηρία τους υπήρξε ένα σφόδρα κακόηχο συγκρότημα, με γνήσια lo fi υπόσταση, σε σπιτικές πρόβες, μπροστά από κακόγουστες κουρτίνες και χριστουγεννιάτικα δέντρα, όχι δήθεν από άποψη, αλλά από έλλειψη διαφορετικής επιλογής.
- ↑ 8,0 8,1 Καραμπεάζης, Άρης· Σταυριανάκης, Θάνος (8 Δεκεμβρίου 2006). «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΟΡΕ ΥΔΡΟ! - Live, Συνέντευξη και Σχόλια: πόσο άλλο να αντέξει κανείς...». Mic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2021.
Μέχρι που διασπάστηκε κάπως το σχολικό σχήμα και εμφανίστηκε ο Αλέξανδρος [Μακρής] που ήταν κι αυτός στο ίδιο σχολείο και μάλιστα ο μεγαλύτερος (ίσως ο μοναδικός πραγματικός για την ακρίβεια) φαν των Κόρε. Ύδρο. της πρώτης περιόδου. Ουσιαστικά ο Αλέξανδρος σημαδεύει τη μετάβαση στη νέα περίοδο (από το 2001), που τα πράγματα σοβάρεψαν για τα καλά, χωρίς να σταματήσουν και τα αστεία βέβαια...
- ↑ Πανότας, Πάνος (18 Μαΐου 2003). «Κόρε. Ύδρο. - Αν όλα τέλειωναν εδώ». Mic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2021.
- ↑ 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 «ΚΥ | Δισκογραφία». Κόρε. Ύδρο.
- ↑ Μαντζάνας, Σάκης (24 Μαΐου 2003). «Νεωτερικότητας εγκώμιον...». Η ΑΥΓΗ (8.731). http://koreydro.anousia.gr/mme/reviews/augh24052003review.jpg.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ Μπούρας, Μάνος (9 Δεκεμβρίου 2003). «Κόρε. Ύδρο - Αν Όλα Τελείωναν Εδώ». Avopolis.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ Καρράς, Χρήστος (άνοιξη 2005). «Κόρε. Ύδρο. - Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ (Wipe Out)». Overdub. http://koreydro.anousia.gr/mme/reviews/overdub_spring2005review.jpg.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ Παπαδόπουλος, Αλέκος (Δεκέμβριος 2003). «ΚΟΡΕ. ΥΔΡΟ. - ΑΝ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΝΑΝ ΕΔΩ (WIPE OUT)». Δίφωνο (99). http://koreydro.anousia.gr/mme/reviews/Difwno122003review.jpg.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ «"Όλα" τέλειωσαν εδώ». Κόρε. Ύδρο. 11 Οκτωβρίου 2003.
- ↑ «Η πρεμιέρα του video του "Η Καλοσύνη Σου"». Κόρε. Ύδρο. 11 Φεβρουαρίου 2004.
- ↑ «Κόρε. Ύδρο. - Η Καλοσύνη Σου». Vimeo.
- ↑ 18,0 18,1 «ΚΥ | Διακρίσεις (ανασκοπήσεις - λίστες)». Κόρε. Ύδρο.
- ↑ «Όλη η αλήθεια για την αντικατάσταση του Κώστα Αμύγδαλου - Παρελθόν και ο Γιώργης Αρβανιτάκης;». Κόρε. Ύδρο. 21 Ιουνίου 2004.
- ↑ Ποντίδα, Χάρη (31 Μαίου 2006). «Πουλάνε "φτηνή ποπ για την ελίτ"». Ορίζοντες (ΤΑ ΝΕΑ) (18.550). http://koreydro.anousia.gr/mme/features/nea_310506.jpg.
- ↑ Αργυρίου, Μπάμπης (18 Ιουνίου 2006). «Κόρε. Ύδρο. Φτηνή ποπ για την ελίτ». Mic.
- ↑ 22,0 22,1 Ποντίδα, Χάρη (31 Μαίου 2006). «Πουλάνε "φτηνή ποπ για την ελίτ"». Ορίζοντες (ΤΑ ΝΕΑ) (18.550). http://koreydro.anousia.gr/mme/features/nea_310506.jpg.
- ↑ «Κάποτε ήταν ανέκδοτο: Οι Κόρε. Ύδρο. στα Charts». Κόρε. Ύδρο. 6 Μαρτίου 2006.
- ↑ «Μια σιδερένια πόρτα γκρεμίζεται: Η αράχνη, το «σκουλήκι» και ο «γιος του Μαλεζάνι» στο MAD TV, μέρα, «on heavy rotation»». Κόρε. Ύδρο. 21 Φεβρουαρίου 2006.
- ↑ Μπούρας, Μάνος (18 Μαρτίου 2006). «Sunny Μπαλτζή & Santa Fila / Κόρε Ύδρο». Avopolis.
- ↑ «Κόρε. Ύδρο. - Τώρα που δεν Έχω Κανέναν». Vimeo.
- ↑ 27,0 27,1 Καραμπεάζης, Άρης (Νοέμβριος 2006). «Top10 00s». Sonik (22). http://koreydro.anousia.gr/mme/honors/Sonik112006.jpg?id=29643.
- ↑ «Διάκριση με φόντο δεκαετίας για τους Κόρε. Ύδρο. στο νέο SONIK». Κόρε. Ύδρο. 13 Νοεμβρίου 2006.
- ↑ 29,0 29,1 Καραμπεάζης, Άρης (21 Φεβρουαρίου 2007). «LIVE REVIEW - Κόρε. Ύδρο., Infidelity, 2L8». Mic.
- ↑ «Κόρε. Ύδρο. @ GAGARIN 205, 15.02.2007 (Ο αντίκτυπος μέσω Google)». Κόρε. Ύδρο. 20 Φεβρουαρίου 2007.
- ↑ «Σ' εσάς ανήκει κάθε γέλιο μ[ας] και δάκρυ: Σε καθεστώς συγκινησιακής έκρηξης έλαβε τέλος η μίνι περιοδεία των Κόρε. Ύδρο». Κόρε. Ύδρο. 9 Μαΐου 2007.
- ↑ «Μια νέα 'ποχή Ανθ-ίζει στους Κόρε. Ύδρο». Κόρε. Ύδρο. 8 Σεπτεμβρίου 2008.
- ↑ Κοτταρίδης, Διονύσης (12 Ιουνίου 2009). «Κόρε Ύδρο - Όλη Η Αλήθεια Για Τα Παιδιά Του '78». Avopolis.
- ↑ «ΚΥ | Κριτικές (Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του '78)». Κόρε. Ύδρο.
- ↑ 35,0 35,1 «ΚΥ | Βιντεογραφία». Κόρε. Ύδρο.
- ↑ «Κόρε. Ύδρο. - Πικρή Γεύση». Vimeo.
- ↑ «1 Κόρε. Ύδρο. - Όλη Η Αλήθεια Για Τα Παιδιά Του '78». Sonik (53): 64. Δεκέμβριος 2009. http://koreydro.anousia.gr/mme/honors/Sonik122009.jpg.
- ↑ «Ανασκόπηση χρονιάς: #1 το «78» στο SONIK, #3 στο AVOPOLIS». Κόρε. Ύδρο. 26 Δεκεμβρίου 2009.
- ↑ «Περιοδικά: SONIK - Τεύχος #54». Brainfood.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ Καραμπεάζης, Άρης (Ιανουάριος 2010). «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΤΕ ΡΕ; Ιστορίες Σύγχυσης και Σύζευξης από όλη την Ελληνική Μουσική των 00s...». Sonik (54): 51. http://koreydro.anousia.gr/mme/honors/sonik012010p49&51.jpg.
- ↑ Πανταζοπούλου, Ευαγγελία (14 Μαΐου 2010). «Κόρε Ύδρο + Electric Litany @ Gagarin 205». Mixtape. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2014.
- ↑ 42,0 42,1 Καραμπεάζης, Άρης (18 Μαΐου 2010). «Κόρε. Ύδρο. | Η μεγάλη του ΄78 σχολή». Mic.
- ↑ «Εδώ μιλάνε για λατρεία: Όλη η αλήθεια για το πάρτυ της 14ης Μαΐου στο GAGARIN». Κόρε. Ύδρο. 18 Μαΐου 2010.
- ↑ Αναστασιάδης, Ηλίας (16 Μαΐου 2013). «Τι φάση με τους Κόρε.Ύδρο.;». PopCode. OneMan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2017.
...που θα παρουσιάσουν στο Gagarin, το οποίο (λένε) γκρεμίστηκε 3 χρόνια πριν, στο τελευταίο live τους εκεί.
- ↑ Χυτήρης, Σπύρος (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2012). «The Corfu Connection». Sonik (81). http://koreydro.anousia.gr/mme/features/Sonik81_p18-19.jpg.
- ↑ Συμβουλίδης, Χάρης (30 Απριλίου 2013). «Κόρε.Ύδρο. - Απλές Ασκήσεις Στον Υπαρξισμό». Avopolis.
- ↑ 47,0 47,1 Καραμπεάζης, Άρης (11 Μαΐου 2013). «Κόρε. Ύδρο. Απλές ασκήσεις στον υπαρξισμό». Mic.
...θα πρέπει να τονιστεί ότι έχουμε όντως να κάνουμε με μια μορφή instant classic...
- ↑ Τρούσας, Φώντας (22 Μαΐου 2013). «ΚΟΡΕ.ΥΔΡΟ. ο σατανάς στην Κοντραφόσα». Δισκορυχείον / Vinylmine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2017.
Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά τραγούδια στις "Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό". Μερικά, δε, είναι από τα ωραιότερα που έχουν γράψει έως σήμερα οι Κόρε.Ύδρο. και οπωσδήποτε από τα ωραιότερα της ελληνόφωνης δισκογραφίας τα τελευταία χρόνια.
- ↑ «KY | Κριτικές (Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό)». Κόρε. Ύδρο.
- ↑ Κλεάνθους, Παναγιώτα (23 Μαΐου 2013). «Κόρε.Ύδρο. @ Gagarin: Μάθημα στον Υπαρξισμό». Mixgrill.
- ↑ Βαλλάτος, Φώτης (23 Μαΐου 2013). «Τα βράδια της κρίσης - Με Κόρε.Ύδρο. και Plissken Festival». Lifo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2015.
Επίσης, μου φάνηκε εντυπωσιακό το πόσοι (τουλάχιστον στις πρώτες σειρές) ήξεραν όλους τους στίχους των κομματιών τους απέξω, ακόμα και του τελευταίου άλμπουμ "Απλές ασκήσεις στον υπαρξισμό", που είχε κυκλοφορήσει μόλις πριν από μερικές ημέρες.
- ↑ Ξαγάς, Αντώνης (21 Μαΐου 2013). «Κόρε. Ύδρο. | Με αφορμή μια συναυλία». Mic.
Βλέποντας το χαμό (θέλετε να πω μακελειό για να δώσω και την πανκ διάσταση;) τριγύρω, σκέφτομαι ότι δεν μπορεί, για να συμβαίνουν όλα αυτά οι Κ.Υ. πρέπει να έχουν αγγίξει [κάτι] πραγματικά και γνήσια δικό μας. [...] Και κάπου εκεί στο τέλος, η συναυλία διαλύεται μέσα σε μια εκρηκτική νύχτα σύγχυσης και γέλιου.
- ↑ Κριτζάς, Βύρων (21 Μαΐου 2013). «Κόρε. Ύδρο. + Lumiere Brother». Avopolis.
Μέσα σ’ όλα αυτά τα καλά, το live [...] διακατεχόταν από μια αίσθηση κατάρρευσης, απροσδιόριστα συναισθήματα «τέλους εποχής», εικόνες ανθοφορίας σε μαύρο φόντο.
[νεκρός σύνδεσμος] - ↑ «ΚΥ @ Gagarin: Πώς έκλεισε ο κύκλος». Κόρε. Ύδρο. 27 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2017.
- ↑ Πυκνάδας, Ηλίας (13 Ιανουαρίου 2014). «Οι Κόρε.Ύδρο. σε περιοδεία αυτή την εβδομάδα». Mixtape. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2018.
- ↑ «(Non) Applaudito a Corfu: πώς έκλεισε ο κύκλος». Κόρε. Ύδρο. 25 Ιανουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2017.
- ↑ ««Εκορέσθησαν οι Υδρογονάνθρακες;» (Ν. Μαρτίνος, 03.2008)». Κόρε. Ύδρο. 22 Ιανουαρίου 2014.
- ↑ Κλεάνθους, Παναγιώτα (21 Ιανουαρίου 2014). «Οι Υδρογονάνθρακες εκορέσθησαν; Τέλος για τους Κόρε.Ύδρο!». Mixgrill. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2020.
- ↑ Δημοκίδης, Άρης (19 Ιανουαρίου 2014). «Σε μια (αποχαιρετιστήρια) συναυλία, χωρίς smartphone και χωρίς αλκοόλ». Lifo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2014.
- ↑ ««Οι Υδρογονάνθρακες εκορέσθησαν» - Τίτλοι τέλους για τους Κόρε. Ύδρο.;». Rocking. 20 Ιανουαρίου 2014.
- ↑ Κριτζάς, Βύρων (25 Ιανουαρίου 2014). «Όλη (;) η αλήθεια για το τέλος των Κόρε. Ύδρο». Popaganda.
Ο Αλέξανδρος δεν απομακρύνθηκε. Απλά, για τους δικούς του λόγους, που συνετέλεσαν και αυτοί στο κλείσιμο του κύκλου, δεν συμμετείχε επί της ουσίας στις δραστηριότητες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου – η όποια συμμετοχή του ήταν βεβιασμένη από τις δικές μου επιθυμίες και επιλογές
- ↑ Δημητρίου, Μαρία (23 Μαΐου 2014). «Τα Παιδιά Της Παλαιότητας είναι οι νέοι Κόρε.Ύδρο». Jumpingfish. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2014.
- ↑ Τουρούτογλου, Αναστασία (31 Ιουλίου 2014). «Υπάρχει ζωή μετά τους Κόρε.Ύδρο.;». Avopolis.
- ↑ Διαμαντίδης, Διαμαντής (16 Δεκεμβρίου 2015). «Τα Παιδιά Της Παλαιότητας: Έχει βέβαια ο καιρός γυρίσματα, αλλά ο κύκλος των Κόρε. Ύδρο. έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα...». Avopolis.
- ↑ Μποσκοΐτης, Αντώνης (27 Απριλίου 2016). «Τα Παιδιά της Παλαιότητας μιλούν στο LIFO.gr για όλα (ακόμη και για το τέλος των "Κόρε. Ύδρο")». Lifo.
- ↑ «ΚΥ | 94-01 Δι(σ)κογραφία». Κόρε. Ύδρο.
- ↑ «ΚΥ | 94-01 Βιντεογραφία». Κόρε. Ύδρο.
- ↑ M. Hulot (2 Νοεμβρίου 2016). «Αργύρης Ζήλος: ο πιο αυστηρός Έλληνας μουσικοκριτικός που υπήρξε ποτέ». Lifo.
- ↑ Ζήλος, Αργύρης (06-13 Απριλίου 2006). «θάνατος στα καφέ-αμάν | ΚΟΡΕ. ΥΔΡΟ. ΦΤΗΝΗ ΠΟΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΤ». Αθηνόραμα. http://koreydro.anousia.gr/mme/reviews/A8hnorama060406.jpg.
- ↑ TheMissKaten (21 Ιανουαρίου 2014). «Ποιος σκότωσε τους Κόρε.Ύδρο;». Scripta Katen.
- ↑ Κ., Παναγιώτα (1 Φεβρουαρίου 2014). «Οι Κόρε. Ύδρο. (μας) χώρισαν, αλλά τους αγαπάμε ακόμη...». Τα γραπτά μένουν...[νεκρός σύνδεσμος]