Παντελής Δημητριάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Π.Ε. Δημητριάδης
Ο Π.Ε. Δημητριάδης το 2017.jpg
Ο Π.Ε. Δημητριάδης το 2017
Γέννηση Παντελεήμων Δημητριάδης
25 Μαΐου 1978 (1978-05-25) (40 ετών)
Αθήνα
Ψευδώνυμο Π.Ε. Δημητριάδης
Εθνικότητα Country flag Ελληνική
Υπηκοότητα Country flag Ελληνική
Ιδιότητα συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, στιχουργός και ποιητής
Όργανα πιάνο, κιθάρα, ακορντεόν και φωνή
Είδος τέχνης τραγούδι, σύνθεση, ποίηση

Ο Παντελής Δημητριάδης (25 Μαΐου 1978) ή αλλιώς Π.Ε. Δημητριάδης[1] είναι Έλληνας στιχουργός και συνθέτης, γνωστός για τη δουλειά του ως τραγουδοποιός, ερμηνευτής και περφόρμερ[2][3] με τα συγκροτήματα Κόρε. Ύδρο. (1993-2014) και Τα Παιδιά της Παλαιότητας (2013- ).

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδί Κερκυραίων γονέων, μεγάλωσε στην Κέρκυρα, όπου το 1993, ως μαθητής λυκείου, σχημάτισε το συγκρότημα Κορεσμένοι Υδρογονάνθρακες (μετέπειτα Κόρε. Ύδρο.), μαζί με τους συμμαθητές του Σπύρο Καταγή, Γιώργο Αρβανιτάκη και Τέο Παϊραμίδη. Ο Δημητριάδης και ο Καταγής ήταν οι βασικοί δημιουργοί και ερμηνευτές των πρωτόλειων τραγουδιών των Κορε(σμένων) Υδρο(γονανθράκων), που, ηχογραφημένα με τα απολύτως βασικά μέσα, κυκλοφορούσαν σε κασέτες μερικών δεκάδων αντιτύπων στους underground μαθητικούς κύκλους του νησιού[4].

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόρε. Ύδρο. (1993-2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια των Κόρε. Ύδρο. συνοδεύτηκαν από μια μάλλον cult φήμη στην Κέρκυρα, στηριζόμενη σε ανεπεξέργαστες σπιτικές ηχογραφήσεις, αλλά και σε μια γενικότερη αμφιλεγόμενη παρα-καλλιτεχνική δραστηριότητα[5]. Η προσχώρηση του Αλέξανδρου Μακρή στο σχήμα το 2001, σηματοδότησε μια πιο τεχνοκρατική -ως προς την παραγωγή- προσέγγιση του υλικού του Δημητριάδη[6]. Το δισκογραφικό ντεμπούτο του νέου δημιουργικού διδύμου, Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ, κυκλοφόρησε από την ανεξάρτητη εταιρεία Wipe Out τον Μάρτιο του 2003[7][8][9]. Ακολούθησαν -με χρονική σειρά και σε διάστημα δέκα ετών- οι κυκλοφορίες του mini album Εφτά Μήνες Μετά (2003 - αποκλειστικά online κυκλοφορία)[10], των δίσκων Φτηνή Ποπ για την Ελίτ (Φεβρουάριος 2006) και Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του '78 (Απρίλιος 2009) από τη δισκογραφική Minos EMI[11][12], και του δίσκου Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό (Απρίλιος 2013) από την ανεξάρτητη Inner Ear[13][9].

Τον Ιανουάριο του 2014, Δημητριάδης και Μακρής ανακοίνωσαν από κοινού την παύση της συμπόρευσής τους, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συγκροτήματος[14].

Τα Παιδιά της Παλαιότητας (2013- )[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2013, o Δημητριάδης σχημάτισε το συγκρότημα Τα Παιδιά της Παλαιότητας, μαζί με συνεργάτες της τελευταίας περιόδου των Κόρε. Ύδρο.[15]. Με οδηγό έναν κύκλο ανέκδοτων τραγουδιών του, προέκυψε ο πρώτος δίσκος του νέου σχήματος 12 Τραγούδια από τις Κατακόμβες[16], που κυκλοφόρησε από την Inner Ear τον Ιούνιο του 2014[17], ενώ το Νοέμβριο του 2015, ακολούθησε ο δίσκος Consortium in Amato από την κερκυραϊκή L39[18][19][20].

Ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2011 η εκδοτική εταιρεία Εξώστης πραγματοποίησε τη συγκεντρωτική έκδοση των ξεκαθαρισμένων ποιημάτων του Π.Ε. Δημητριάδη της περιόδου 2000-2010, υπό τον τίτλο Ξεκαθάρισμα Λογαριασμών[21][22][23].

Σπουδές και ενασχολήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Π.Ε. Δημητριάδης έχει σπουδάσει ελληνική φιλολογία (ειδίκευση γλωσσολογίας) και έχει εργαστεί περιστασιακά στο χώρο της εκπαίδευσης διδάσκοντας ελληνικά ως ξένη γλώσσα[24][25], ενώ -σύμφωνα και με το βιογραφικό σημείωμα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του- ασχολείται μεταξύ άλλων με τον επαγγελματικό αθλητισμό, την Εκκλησία και τη δορυφορική τηλεόραση[26][27][28].

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Συγκρότημα Δισκογραφική Εταιρεία
2003 Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ Κόρε. Ύδρο. Wipe Out
2003 Εφτά Μήνες Μετά Κόρε. Ύδρο. koreydro.gr
2006 Φτηνή Ποπ για την Ελίτ Κόρε. Ύδρο. Capitol / EMI
2009 Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του '78 Κόρε. Ύδρο. Capitol / EMI, Inner Ear
2013 Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό Κόρε. Ύδρο. Inner Ear
2014 12 Τραγούδια από τις Κατακόμβες Τα Παιδιά της Παλαιότητας Inner Ear
2015 Consortium in Amato Τα Παιδιά της Παλαιότητας L39

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χωμενίδης, Χρήστος (29 Μαΐου 2013). «Ο Χρήστος Χωμενίδης συναντά τον frontman των Κόρε.Ύδρο». Lifo. 
  2. Ξαγάς, Αντώνης (21 Μαΐου 2013). «Κόρε. Ύδρο. | Με αφορμή μια συναυλία». Ο Παντελής Δημητριάδης λοιπόν είναι αναμφίβολα ένας από τους λίγους χαρισματικούς περφόρμερ που διαθέτουμε στα μέρη μας... 
  3. Κλεάνθους, Παναγιώτα (23 Μαΐου 2013). «Κόρε.Ύδρο. @ Gagarin: Μάθημα στον Υπαρξισμό». Mixgrill. Απαλλαγμένος από κάθε προσπάθεια καθωσπρεπισμού και χιλιόμετρα μακριά από κόμπλεξ και πόζες, έβγαλε το πολύχρωμό του πουκάμισο και πέταξε το "λάφυρο" στον κόσμο. Κι έπειτα, με το κορμί του ημίγυμνο και τις Αλήθειες του γυμνότερες, αφέθηκε στα χέρια του έμπιστου κοινού, σαν μικρός θεός, με τα επαναλαμβανόμενα stage-diving (έχασα και το μέτρημα!). Απρόβλεπτος και παρορμητικός, μα κυρίως Ελεύθερος. 
  4. «Σύντομη κορεϋδρογραφία». Κόρε. Ύδρο. 
  5. Καραμπεάζης, Άρης (17 Ιανουαρίου 2014). «Κόρε. Ύδρο. - Live στο Six Dogs». Mic. Θεωρώ τέλος ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΚΥ δεν ξεκίνησαν ούτε με την Φτηνή Ποπ, αλλά ούτε και το ντεμπούτο στην Wipe Out, το οποίο προσπαθούσε να φαντασιωθεί ένα πρόωρο τέλος για τις προσπάθειες τους. Η αφετηρία τους υπήρξε ένα σφόδρα κακόηχο συγκρότημα, με γνήσια lo fi υπόσταση, σε σπιτικές πρόβες, μπροστά από κακόγουστες κουρτίνες και χριστουγεννιάτικα δέντρα, όχι δήθεν από άποψη, αλλά από έλλειψη διαφορετικής επιλογής. 
  6. Καραμπεάζης, Άρης; Σταυριανάκης, Θάνος (8 Δεκεμβρίου 2006). «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΟΡΕ ΥΔΡΟ! - Live, Συνέντευξη και Σχόλια: πόσο άλλο να αντέξει κανείς...». Mic. Μέχρι που διασπάστηκε κάπως το σχολικό σχήμα και εμφανίστηκε ο Αλέξανδρος [Μακρής] που ήταν κι αυτός στο ίδιο σχολείο και μάλιστα ο μεγαλύτερος (ίσως ο μοναδικός πραγματικός για την ακρίβεια) φαν των Κόρε. Ύδρο. της πρώτης περιόδου. Ουσιαστικά ο Αλέξανδρος σημαδεύει τη μετάβαση στη νέα περίοδο (από το 2001), που τα πράγματα σοβάρεψαν για τα καλά, χωρίς να σταματήσουν και τα αστεία βέβαια... 
  7. Πανότας, Πάνος (18 Μαΐου 2003). «Κόρε. Ύδρο. - Αν όλα τέλειωναν εδώ». Mic. 
  8. Μαντζάνας, Σάκης (24 Μαΐου 2003). «Νεωτερικότητας εγκώμιον». Η ΑΥΓΗ (8.731). http://koreydro.anousia.gr/mme/reviews/augh24052003review.jpg. 
  9. 9,0 9,1 «ΚΥ | Δισκογραφία». Κόρε. Ύδρο. 
  10. «"Όλα" τέλειωσαν εδώ». Κόρε. Ύδρο. 11 Οκτωβρίου 2003. 
  11. Αργυρίου, Μπάμπης (18 Ιουνίου 2006). «Κόρε. Ύδρο. Φτηνή ποπ για την ελίτ». Mic. 
  12. Κοτταρίδης, Διονύσης (12 Ιουνίου 2009). «Κόρε Ύδρο - Όλη Η Αλήθεια Για Τα Παιδιά Του '78». Avopolis. 
  13. Συμβουλίδης, Χάρης (30 Απριλίου 2013). «Κόρε.Ύδρο. - Απλές Ασκήσεις Στον Υπαρξισμό». Avopolis. 
  14. ««Εκορέσθησαν οι Υδρογονάνθρακες;» (Ν. Μαρτίνος, 03.2008)». Κόρε. Ύδρο. 22 Ιανουαρίου 2014. 
  15. «Βιογραφία - Τα Παιδιά της Παλαιότητας». Τα Παιδιά της Παλαιότητας. 
  16. Τζιρίτας, Στυλιανός (9 Οκτωβρίου 2014). «Τα Παιδιά Της Παλαιότητας - 12 Τραγούδια Από Τις Κατακόμβες». Avopolis. 
  17. «12 Τραγούδια από τις Κατακόμβες - Τα Παιδιά της Παλαιότητας». Τα Παιδιά της Παλαιότητας. 
  18. Καραμπεάζης, Άρης (17 Δεκεμβρίου 2015). «Τα Παιδιά Της Παλαιότητας - Consortium In Amato». Mic. 
  19. Διαμαντίδης, Διαμαντής (16 Δεκεμβρίου 2015). «Τα Παιδιά Της Παλαιότητας: Έχει βέβαια ο καιρός γυρίσματα, αλλά ο κύκλος των Κόρε. Ύδρο. έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα...». Avopolis. ...κατά καιρούς βρέθηκα σε καταστάσεις μεγάλης οικονομικής ανασφάλειας προκειμένου να κάνω την καύλα μου, όπως εγώ ήθελα. Αυτό ακριβώς συνέβη και τώρα με το Consortium In Amato και τη λύση της συνεργασίας μας με την Inner Ear, η οποία πάντα αποτελούσε για μένα ασπίδα οικονομικής ασφάλειας. Με τα μυαλά που έχω, θα μπορούσα να βρεθώ στο Σπίτι του Ηθοποιού ανά πάσα στιγμή. Τουλάχιστον θα έχω τη συνείδησή μου καθαρή, ότι δεν άφησα το οτιδήποτε να μπει πάνω από την επιθυμία μου και να με αλλοιώσει. 
  20. Μποσκοΐτης, Αντώνης (27 Απριλίου 2016). «Τα Παιδιά της Παλαιότητας μιλούν στο LIFO.gr για όλα (ακόμη και για το τέλος των "Κόρε.Ύδρο")». Lifo. Το CD αυτό βγήκε σε συνεργασία με έναν καλό μας φίλο, τον Νίκο Μασσαρά, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του πιο προοδευτικού χώρου στα καλλιτεχνικά δρώμενα στην Κέρκυρα. Ο Νίκος μού εξέφρασε την επιθυμία να κάνει ένα label την ίδια περίοδο που εγώ περίμενα οριστική απάντηση από τον Περικλή της Inner Ear. 
  21. «Τα ποιήματα της φωνής των Κόρε.Ύδρο». MusicPaper. 20 Μαΐου 2011. 
  22. Καρδερίνης, Κώστας (30 Οκτωβρίου 2011). «Π.Ε. Δημητριάδης - Ξεκαθάρισμα Λογαριασμών». Mic. 
  23. Χρονάς, Γιώργος (12 Νοεμβρίου 2011). «Βιβλία σε στόματα λεόντων καθώς πέφτει η θερμοκρασία του σώματος». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Βιβλιοθήκη. 
  24. Κριτζάς, Βύρων (8 Μαΐου 2010). «Οι Κόμηδες της Κέρκυρας». Ταχυδρόμος (532): 40-41, 42-43. 
  25. Σουφλή, Νάντια (12-18 Απριλίου 2013). «Βιοπορίζοντας την μπάντα». Metropolis Free Press (1024): 38-39. https://issuu.com/metropolisnews/docs/metropolis_120413. 
  26. Μποσκοΐτης, Αντώνης (2 Μαΐου 2011). «τα-ποιήματα-του-παντελή-δημητριάδη-έφυγαν-από-πάνω-του». Άσματα και Μιάσματα. 
  27. Κριτζάς, Βύρων (27 Ιουνίου 2014). «Π.Ε. Δημητριάδης: Θέλω να το σηκώσει η Αλγερία!». Avopolis. 
  28. Δημητριάδης, Παντελής (6 Μαΐου 2010). «"Τρέχα να φιλάς χέρια και πόδια!" (Γ. Μουστάκης) ή Τα 12 αγαπημένα μου ελεύθερα θρησκευτικά δορυφορικά κανάλια». Mic.