Κόρεσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία ο Κόρεσος ήταν ένας ιερέας του θεού Διονύσου, που ερωτεύθηκε παράφορα μία παρθένα από την Καλυδώνα, την Καλλιρρόη. Επειδή όμως η Καλλιρρόη απέκρουσε τον έρωτά του, ο Κόρεσος παραπονέθηκε γι' αυτό το θέμα στον Διόνυσο, με αποτέλεσμα ο θεός να στείλει στους κατοίκους της Καλυδώνας τρέλα (μανία). Για να απαλλαγούν από αυτή τη συμφορά, οι Καλυδώνιοι, σύμφωνα με χρησμό από το Μαντείο της Δωδώνης, όφειλαν να θυσιάσουν στον Διόνυσο μία παρθένα. Αλλά ο κλήρος έπεσε στην Καλλιρρόη, οπότε ο Κόρεσος, ερωτευμένος καθώς ήταν, δεν άντεξε να θυσιάσει την κοπέλα και αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια η Καλλιρρόη, από τις τύψεις και τη ντροπή της, έπεσε μέσα στη λιμνούλα μιας πηγής, η οποία από τότε πήρε το όνομά της.

Ο Παυσανίας είναι ο μοναδικός, που έχει διασώσει αυτή την ιστορία, η οποία πιθανώς προέρχεται από κάποιο ελληνιστικό έπος, ίσως τα "Αιτωλικά" του Νικάνδρου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Με τον τίτλο «Κόρεσος και Καλλιρρόη» ("Coresus et Callirhoe") είναι γνωστός ένας ζωγραφικός πίνακας (1765) του Γάλλου ζωγράφου Ζαν-Ονορέ Φραγκονάρ, που εξασφάλισε στον δημιουργό του μία θέση στη Γαλλική Ακαδημία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969.
  • Ελληνική Μυθολογία, Οι Ήρωες, τοπικές παραδόσεις, τόμος 3, Εκδόσεις: Εκδοτική Αθηνών, 1986, Αθήνα, σελ. 348.
  • Ι. Θ. Κακριδής, Ομηρικές έρευνες, Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα 1984. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: Κόρεσος και Καλλιρόη.