Κόμμα Κέντρου (Νορβηγία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κόμμα Κέντρου
Senterpartiet
Senterpartiet Logo.png
Ηγέτης Τρίγκβε Σλάγκσβολντ Βέντουμ
Ίδρυση 1920
Έδρα Akersgata 35, Όσλο, Νορβηγία
Ιδεολογία Κεντρισμός
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Εσωτερικές παρατάξεις:
Κοινωνικός συντηρητισμός
Σοσιαλδημοκρατία
Πολιτική θέση Κέντρο
Ιστοσελίδα
http://www.senterpartiet.no/
Πολιτικό σύστημα Νορβηγίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Κέντρου (νορβ. Senterpartiet) είναι ένα νορβηγικό φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα[1], το οποίο ιδρύθηκε το 1920. Οι αρχές του κόμματος δεν βασίζονται σε κάποια από τις σημαντικές ιδεολογίες του 19ου και του 20ου αιώνα, αλλά υπερασπίζεται την αποκεντρωμένη οικονομία και την αποκεντρωμένη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Από την ίδρυσή του μέχρι το 2000, το κόμμα συμμετείχε μόνο σε μη σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, αλλά από το 2005 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με το Εργατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα. Από το 1972, τάσσεται σταθερά κατά της εισόδου της Νορβηγίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα τέλη του 2012, το Κόμμα Κέντρου προκάλεσε αντιδράσεις στην Νορβηγία όταν ανακαλύφθηκε ότι το κόμμα είχε ζητήσει μεγαλύτερη φορολογία στην εισαγωγή κρέατος και σκληρού τυριού έτσι ώστε να προστατευθούν οι Νορβηγοί αγρότες από τον ξένο ανταγωνισμό. Αυτό περιλάμβανε αυξημένους δασμούς της τάξης του 429% στο αρνί, 344% στο βοδινό κρέας και 277% σε όλα τα σκληρά τυριά εκτός από 14.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κοινοβούλιο της Νορβηγίας
18 / 169
Συμβούλια επαρχιών
61 / 728
Δημοτικά συμβούλια
1.419 / 10.781
Κοινοβούλιο των Σάμι
0 / 39

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Centre Party (Norway) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).