Κόμμα Ενότητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόμμα Ενότητας
Partido Unitario
Ιστορικοί ηγέτεςΜπερναρντίνο Ριβαδάβια
Χουάν Λαβάγιε
Χοσέ Μαρία Πας
Γκρεγόριο Αράος ντε Λαμαδρίδ
Ίδρυση1816
Διάλυση1862
ΈδραΜπουένος ΆιρεςΑργεντινή
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός
Αντιομοσπονδισμός
Σημαία κόμματος
Πολιτικό σύστημα Αργεντινής
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Ενότητας {ισπανικά: Partido Unitario) ήταν πολιτικό κόμμα φιλελεύθερης τάσης. Ιδρύθηκε το 1816 και ήταν ενεργό έως και το 1862. Υποστήριξε την ανάγκη για μια συγκεντρωτική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Επαρχίες του Ρίο ντε λα Πλάτα, οι οποίες αργότερα ονομάστηκαν σε Ηνωμένες Επαρχίες της Νοτίου Αμερικής με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ενώ κατά τον 19ο αιώνα πήραν την ονομασία Δημοκρατία της Αργεντινής.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ενωτισμός προέρχεται από την ανεξαρτησία και το συγκεντρωτικό μοντέλο κράτους της Ναπολεόντειας Γαλλίας, σύμφωνα με το οποίο το Έθνος προϋπήρχε στις επαρχίες, και ήταν απλά εσωτερικές διαιρέσεις με περιορισμένη αυτονομία.

Τα μέλη του εντάχθηκαν ως επί το πλείστον από την ελίτ του Μπουένος Άιρες και τις πρωτεύουσες πτων επαρχιών: τα μέλη της ανώτερης τάξης, διανοούμενοι, στρατιωτικοί, κλπ. Η κατηγορία αυτή δεν είχε επαφή με τον αγροτικό πληθυσμό, οι οποίοι πρόσκυνταν κυρίως προς το πολιτικό κίνημα καουντίγιος (caudillos).[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Alén Lascano, Luis. Citado en Lafforgue, Jorge (2002) Historias de Caudillos Argentinos. Editorial Punto de Lectura. ISBN 7-20020-5-3)