Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόλπος Χαουράκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°21′00″S 175°02′00″E / 36.35°S 175.0333°E / -36.35; 175.0333 Ο Κόλπος Χαουράκι (αγγλικά: Hauraki Gulf) είναι κόλπος του Βορείου Νησιού στη Νέα Ζηλανδία. Ο κόλπος βρίσκεται ανάμεσα στο Ώκλαντ, την Χερσόνησο Κορομάντελ και τις Πεδιάδες Χαουράκι.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ύδατα του κόλπου είναι μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού, με τον οποίο συνδέεται στα βόρεια και ανατολικά. Ο κόλπος προστατεύεται κατά πολύ από τον Ειρηνικό από το Νησί Γκρέιτ Μπάρριερ και το Νησί Χαουτούρου/Λίτλ Μπάρριερ στα βόρεια, και από την μήκους 80 χιλιομέτρων Χερσόνησο Κορομάντελ στα ανατολικά.

Τρία μεγάλα κανάλια συνδέονται με τον κόλπο στον Ειρηνικό. Το Κανάλι Κολβίλ βρίσκεται μεταξύ της Χερσονήσου Κορομάντελ και το Γκρέιτ Μπάρριερ, το Κανάλι Κραντόκ βρίσκεται μεταξύ των δύο νησιών, και το Κανάλι Τζελλικό βρίσκεται μεταξύ του Λιτλ Μπάρριερ και της ακτής της Χεσονήσου Νορθ Ώκλαντ.

Στα βόρεια του Ώκλαντ διάφορες χερσόνησοι προεξέχουν προς τον κόλπο, κυρίως η Χερσόνησος Γουανγκαπαραόα. Το Νησί Καγουάου βρίσκεται κοντά στη χερσόνησο αυτή.

Νησιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα δυτικά του κόπλου βρίσκεται σειρά νησιών γύρω από το στόμιο του Λιμανιού Γουαϊτεμάτα, ενός εκ των δύο λιμανιών του Ώκλαντ. Σ'αυτά περιλαμβάνονται το Νησί Πονούι, το Νησί Γουαϊχέκε και το εικονικά θολωτό Νησί Ρανγκιτότο (ένα κοιμώμενο ηφαίστειο), το οποίο συνδέεται με το πολύ παλαιότερο Νησί Μοτουτάπου με έναν υπερυψωμένο δρόμο. Τα νησιά χωρίζονται από την ηπειρωτική χώρα με τον Ισθμό Ταμάκι και το Κανάλι Ρανγκιτότο.

Άλλα νησιά που βρίσκονται στον κόπλο είναι μεταξύ άλλων το Νησί Μπράουνς, το Νησί Μοτουίχε, το Νησί Πακίχι, το Νησί Πακατόα, το Νησί Ρακίνο και το Νησι Ροτορόα στον εσώτερο κόλπο, γύρω από τα Γουαϊχέκε και Ρανγκιτότο, τα Νησιά Μοτουκαγουάο και Γουανγκανούι στο υπήνεμο της Χερσονήσου Κορομάντελ, και το Νησί Τσάννελ και το Νησί Τιριτίρι Ματάνγκι στον εξωτερικό κόλπο.

Ο Στενός Κόλπος του Τάμεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο νότιο τέλος του Κόλπου Χαουράκι σχηματίζεται μια μορφή λιμνούλας γνωστή ως Στενός Κόλπος του Τάμεση. Πέρα από αυτή βρίσκονται οι Κοιλάδες Χαουράκι, σχηματισμένες από τον Ποταμό Γουαϊχού/Τάμεσης και τον Ποταμό Πιάκο. Εξ αμφοτέρων των πλευρών των κοιλάδων υψώνονται η οροσειρές Χουνούα και οι λόφοι της Χερσονήσου Κορομάντελ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hauraki Gulf στο Wikimedia Commons