Κόλιν Τζέβονς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόλιν Τζέβονς
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΚόλιν Έιμπελ Τζέβονς
20 Οκτωβρίου 1929
Νιούμπορτ, Μόνμαουθσαϊρ, Αγγλία
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ουαλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΗθοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡόζι Τζέβονς (1965-2018)
Εν ενεργεία1956-1993

Ο Κόλιν Έιμπελ Τζέβονς (γεννημένος στις 20 Οκτωβρίου 1929) είναι συνταξιούχος Βρετανός τηλεοπτικός ηθοποιός.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος τηλεοπτικός ρόλος του Τζέβονς ήταν ως Τζουλς Νερό σε ένα επεισόδιο της ανθολογικής σειράς τηλεπαιχνιδιών Nom-de-Plume το 1956. Μεταδίδονταν ζωντανά, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχουν ηχογραφήσεις της παραγωγής. Ξεκίνησε μια συνεργασία με τις παραγωγές του Ντίκενς στην τηλεόραση του BBC το 1959 με το Bleak House ως Ρίτσαρντ Κάρστοουν και το Great Expectations (για πρώτη φορά) ως Χέρμπερτ Πόκετ. Την ίδια χρονιά έπαιξε τον πρίγκιπα Χαλ/Ερρίκος Ε’ στην σειρά BBC The Life and Death of Sir John Falstaff . Το 1963 έπαιξε τον εξαιρετικά απρόθυμο ήρωα Βάντασι που αναγκάστηκε σε κατασκοπεία στον Επιτάφιο για έναν κατάσκοπο για την BBC Televisions. [1]

Ο Τζέβονς υποδύθηκε τον Ούρια Χιπ στο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (1966) του BBC. Μόνο ένα επεισόδιο με τον ίδιο (επεισόδιο 11, "Umble Aspirations") είναι γνωστό ότι υπάρχει. Εμφανίστηκε σε ένα πλήθος τηλεοπτικών προγραμμάτων της δεκαετίας του 1960 και του 1970, συμπεριλαμβανομένων των Doctor Who (στο «The Underwater Menace»), Adam Adamant Lives! ως δολοφόνος σχεδιαστής μόδας, ως ο νεκροθάφτης Σάντρακ στο Billy Liar (1973), ως επιχειρηματίας Λέοναρντ Γκολντ στο The Sweeney (στο επεισόδιο του 1978 «The Bigger They Are»), ως ιδιοκτήτης καταστήματος Έλερι στο Shoestring στο επεισόδιο «Where Was I?» (1980) και στο The Avengers (στο «A Touch of Brimstone» και στο «The Winged Avenger»). Ο Πίτερ Στάμπιντ και ο Άλαν Χάγιες έγραψαν για τον Τζέβονς στην τελευταία σειρά ως «έναν από αυτούς τους υποτιμημένους, πάντα παρόντες ηθοποιούς που δεν παρουσιάζουν ποτέ κακή ερμηνεία». [2] Στην παιδική τηλεόραση, φιλοξένησε το Play School για ένα διάστημα και διάβασε το «The Black Vicar» στο Jackanory . Εμφανίστηκε επίσης στο spin-off του Doctor Who το 1981 K-9 and Company και αφηγήθηκε δύο παιδικές σειρές κινουμένων σχεδίων του BBC, δηλαδή τον Μπάρναμπι και τον Τζο.

Εμφανίστηκε στην παραγωγή Play For Today του θεατρικού έργου του Ντέιβιντ Έντγκαρ για τους Βρετανούς νεοναζί, Destiny (1978). Την ίδια χρονιά έπαιξε τον ρόλο του κυρίου Τζόνσον, ενός δασκάλου, στο υπερφυσικό δράμα του BBC του Πίτερ ΜακΝτούγκαλ, Tarry-Dan Tarry-Dan Scarey Old Spooky Man. Εμφανίστηκε ως Σαμσόν Μπρας σε μια άλλη παραγωγή του BBC Dickens, The Old Curiosity Shop (1979) και σε μια άλλη εκδοχή του Great Expectations (1981), αυτή τη φορά ως Γουέμικ. Την ίδια χρονιά έπαιξε έναν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα με εμμονή στα UFO στην κωμωδία επιστημονικής φαντασίας Kinvig. Ο πιο αναγνωρισμένος ρόλος του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ως το παραμελημένο και κακοποιημένο παιδί, ο Ντόναλντ, στο Blue Remembered Hills (1979) του Ντένις Πότερ.

Στη δεκαετία του 1980, ασχολήθηκε με δύο δραματοποιήσεις ιστοριών του Σέρλοκ Χολμς. Έπαιξε «με ανατριχιαστική εξουσία» σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα Ντέιβιντ Στιούαρτ Ντέιβις, του καθηγητή Μοριάρτι στο The Baker Street Boys (1982) και του «με μεγάλη ευαισθησία» του επιθεωρητή Λεστράντ στην τηλεοπτική σειρά της Γρανάδας Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς (με τον Τζέρεμι Μπρετ ως Χολμς). Ο παραγωγός Μάικλ Κοξ της σειράς Granada Television δήλωσε ειλικρινά ότι τους δόθηκε το καλύτερο Lestrade της γενιάς του. [3] Στην τηλεοπτική παραγωγή του 1981 The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, υποδύθηκε τον Μαξ Κουόρντλπλιν, έναν διασκεδαστή που φιλοξενεί στο Μίλιγουεϊς, το εστιατόριο στο Τέλος του Σύμπαντος.

Ο Τζέβονς ήταν ο Μπριγκς, ο δικηγόρος που σταματά τον γάμο μεταξύ της Τζέιν και του Ρότσεστερ, σε μια έκδοση του BBC της Τζέιν Έιρ (1983). Το 1984 έπαιξε τον υπαρξιστή φιλόσοφο Σάιρεν Κίρκεγκωρ στο επεισόδιο «Prometheus Unbound» του Don Cupitt 's Sea of Faith για το BBC. Την επόμενη χρονιά έπαιξε τον Αδόλφο Χίτλερ στο Hitler's SS: Portrait in Evil . Έπαιξε τον δικηγόρο Βχόουλς σε μια άλλη μεταφορά του «Bleak House» του BBC το 1985. Το 1986 εθεάθη στο Paradise Postponed.

Ο Τζέβονς εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δράμα House of Cards του 1990 του Μάικλ Ντομπς, ως Τιμ Στάμπερ, Τόρι Γουίπ και σύμμαχος του Φράνσις Ούρκουχαρτ του Ίαν Ρίτσαρντσον. Ο χαρακτήρας επέστρεψε - προήχθη αρχικά σε Chief Whip, μετά σε Πρόεδρο του Κόμματος - στο σίκουελ του 1993, To Play the King. Ο Τζέβονς έπαιξε το δικηγόρο του Ντελ Μπόι, Σόλι Άτγουελ, στο Only Fools And Horses. Έπαιξε επίσης τον ρόλο του Γκένριχ Γιάκοντα στην τηλεοπτική ταινία του 1992 Stalin .

Ο Τζέβονς εμφανίστηκε επίσης σε πολλές ταινίες με την πάροδο των ετών, συχνά ως ιερέας ή εφημέριος. Αυτοί περιελάμβαναν ρόλους στα The Devil's Daffodil (1961), Frankenstein Created Woman (1967), The Other People (1968), The Oblong Box (1969), The Games (1970), Bartleby (1970), Diagnosis: Murder (1975), Schizo (1976), The Island (1980), Η Ερωμένη του Γάλλου Λοχαγού (1981), Absolute Beginners (1986) και Secret Friends (1991). Ο Τζέβονς αποσύρθηκε από την υποκριτική το 1993. Ο τελευταίος του ρόλος ήταν μια επανάληψη του Τιμ Στάμπερ στο To Play the King.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μεγαλύτερος γιος του Τζέβονς, Μπάρνεϊ, διηύθυνε το βρετανικό ροκ συγκρότημα Ρούμπεν και το 2007 ο Τζέβονς βγήκε από τη σύνταξη, με βαριά γενειάδα, για να εμφανιστεί ως ο αινιγματικός Στρατηγός στο ροκ βίντεο του Ρούμπεν «Blood, Bunny, Larkhall». Σε ένα σύντομο παρασκήνιο, ο Τζέβονς εξήγησε εν συντομία μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας του στην υποκριτική. [4] Ο Μπάρνεϊ Τζέβονς είναι ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Τεχνών του West End Center στο Όλντερσοτ. [5] [6]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Action TV - Epitaph For A Spy episode guide». Startrader.co.uk. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2010. 
  2. «Avengers». Theavengers.tv. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2010. 
  3. Afterword written by Michael S. Cox, Cheshire, 1993, in "The Television Sherlock Holmes" by Peter Haining, revised 3rd Edition, 1994 Virgin Books
  4. «Behind the scenes of 'Blood, Bunny, Larkhall'». YouTube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2023. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2010. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. «Barney Jeavons and the West End Centre - Hampshire Gateway website (2016)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016. 
  6. «Aldershot Civic Society Meeting with Barney Jeavons from the West End Centre - 25 October 2016». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρωταγωνιστεί ο Σέρλοκ Χολμς, Ντέιβιντ Στιούαρτ Ντέιβις. Titan Books 2001

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]