Κωνσταντίνος Λούρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κωνσταντίνος Λούρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1864
Θάνατος1957
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ιατρός

Ο Κωνσταντίνος Λούρος (1864 - 1957) ήταν Έλληνας καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ναύπακτο και γιος του Νικολάου Λούρου, ανθυπασπιστή, και της Ουρανίας Ζυγουράκη, κόρης του κτηματία Ιωάννου Ζυγουράκη. Σπούδασε[1] στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1883 - 1887), του οποίου στη συνέχεια ανακηρύχθηκε διδάκτωρ[1]. Συμπλήρωσε[2] τις σπουδές του στο Μόναχο, την Βιέννη, το Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Εδιμβούργο και το Βερολίνο. Το 1896 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και ένα χρόνο αργότερα εξελέγη υφηγητής[1] της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να εκλεγεί, τελικώς, το 1898, τακτικός καθηγητής[1] της ίδιας έδρας. Το 1934 συνταξιοδοτήθηκε λαμβάνοντας τον τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας απολύθηκε τρείς φορές για πολιτικούς λόγους.

Διετέλεσε κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης & πρύτανης[1] (1923 - 1924) του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής[3] του Δημόσιου Μαιευτηρίου, του οποίου τις λειτουργίες αναβάθμισε, καθώς και επίτιμο μέλος της της Γυναικολογικής και Mαιευτικής Eταιρείας του Bερολίνου. Είχε εκδώσει αρκετές επιστημονικές μελέτες και συγγράματα μεταξύ των οποίων την Μαιευτική. Υπήρξε επίσης ο προσωπικός ιατρός[2] της βασιλικής οικογένειας έχοντας συμμετάσχει στις περισσότερες γέννες των μελών της μεταξύ των οποίων σε αυτές του Βασιλιά Παύλου. Το 1958 εκδόθηκαν τα απομνημονεύματά του με τίτλο Περασμένα Χρόνια.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα ασχολήθηκε με την πολιτική εκλεγόμενος το 1932 γερουσιαστής[2] με το Λαϊκό Κόμμα. Στις εκλογές του 1935 εξελέγη βουλευτής[2] Αιτωλοακαρνανίας. Διετέλεσε υφυπουργός Υγείας, Προνοίας και Κοινωνικής Αντίληψης στην κυβέρνηση Κονδύλη.

Απεβίωσε στην Αθήνα το 1957. Γιος του ήταν ο Νικόλαος Λούρος, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Βιογραφικό Κωνσταντίνου Λούρου, από την ιστοσελίδα της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Φοιτητές της Ιατρικής, από την ιστοσελίδα mednet.gr
  3. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Αλεξάνδρα", από την ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Αθηνών