Κωνσταντίνος Δούκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κωνσταντίνος Δούκας

Ο Κωνσταντίνος Δούκας, γιος του Γεώργιου Δούκα υπήρξε ηγεμόνας της Μολδαβίας, από το 1693 ως το 1695 και από το 1700 ως το 1703.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο θρόνο της ηγεμονίας της Μολδαβίας ανέβηκε χάρη στη στήριξη του θείου του, πρίγκιπα Κονσταντίν Μπρανκοβεάνου της Βλαχίας. Έχοντας δημιουργήσει μεγάλο χρέος στους Κωνσταντινουπολίτες πιστωτές του και για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τους, αύξησε τους φόρους των υπηκόων του στη Μολδαβία και μάλιστα εφηύρε και έναν καινούριο φόρο, το βακαρίτ, (-φόρο στα κοπάδια των αγελάδων). Σύναψε συγγενικές σχέσεις με τον ηγεμονικό οίκο των Κοντινέστι, κάνοντας εχθρούς τους απογόνους του οίκου του Κωσταντίνου Καντιμήρη. Ο Δούκας εκτοπίστηκε από τον σουλτάνο γιατί καθυστερούσε στη πληρωμή των οφειλόμενων φόρων του αλλά και γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνος της δολοφονίας του καπούκ. (-ο εκπρόσωπος του σουλτάνου στις ηγεμονίες)

Παρόλα αυτά ανέβηκε στο θρόνο της Μολδαβίας και για δεύτερη φορά, επί σουλτάνου Μουσταφά Β', όταν και πάλι ο θείος του κατάφερε την εκθρόνιση του κοινού τους εχθρού, Αντίοχου Καντιμήρη.

Προκάτοχος:
Δημήτρης Καντιμήρης
'Πρίγκιπας της Μολδαβίας'
Stema aneniinoi.jpg
1693-1695
Διάδοχος:
Αντίοχος Καντιμήρης
Προκάτοχος:
Αντίοχος Καντιμήρης
'Πρίγκιπας της Μολδαβίας'
Stema aneniinoi.jpg
1700-1703
Διάδοχος:
Μιχαήλ Ρακόβιτσα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constantine Ducas (Moldavian ruler) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).