Κωνσταντίνος Δούκας Νεστόγγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Κωνσταντίνος Δούκας Νεστόγγος (άκμασε 1280-1307) ήταν Βυζαντινός αριστοκράτης και αυλικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμφανίζεται για πρώτη φορά στις πηγές το 1280, όταν συνόδευσε τον τότε συναυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο στην εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων στην κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου.

Την εποχή αυτή ο Κωνσταντίνος είχε το αξίωμα του παρακοιμώμενου της αυτοκρατορικής σφραγίδας.[1] Διορίστηκε κυβερνήτης της Νύσσας επί του Μαιάνδρου και κράτησε τη θέση του ως την πτώση της πόλης π. το 1284.[1] Ο Νεστόγγος αιχμαλωτίστηκε, αλλά ελευθερώθηκε ως τον Ιούνιο του 1285, οπότε εμφανίζεται ως μάρτυς σε μία Συμφωνία με τη Βενετία.[1]

Αναφέρεται για τελευταία φορά π. το 1307, σε μία νομική διαμάχη κάποιων παροίκων (υποτελών που διέμεναν στα κτήματά του) κοντά στη Σμύρνη με μία μονή της περιοχής.[1] Μερικοί συγγραφείς τον ταυτίζουν με τον "Δούκα Νεστόγγο" μεγάλο εταιρειάρχη το 1304, αλλά αυτό είναι απίθανο, διότι το αξίωμα αυτό είναι πολύ πιο κάτω του παρακοιμώμενου.[1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 PLP, 20201. Νεστόγγος, Κωνσταντῖνος ∆ούκας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Trapp, Erich; Beyer, Hans-Veit; Walther, Rainer; Sturm-Schnabl, Katja; Kislinger, Ewald; Leontiadis, Ioannis; Kaplaneres, Sokrates (1976–1996). PLP Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit (in German). Vienna: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. ISBN 3-7001-3003-1.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constantine Doukas Nestongos της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).