Κωνσταντίνος Αραβώσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Αραβώσης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Αραβώσης (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Ιστότοπος
arvis.simor.ntua.gr/el/CV

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Eίναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου Aachen της Γερμανίας. Κάτοχος M.Sc. in Management Science από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και έχει κάνει διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας.[1] Είναι πατέρας δύο παιδιών.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι Καθηγητής "Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων" στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ και κατέχει την έδρα της UNESCO για την Πράσινη καινοτομία και την Κυκλική οικονομία στο ΕΜΠ [2]. Είναι Καθηγητής στο ATHENS MBA από το 1997 (ΕΜΠ – ΟΠΑ)[3] καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας[4][5] από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Επίσης, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δασών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.

Είναι συντονιστής της "Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης" του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών. Διδάσκει μαθήματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Διαχείριση, τις Επενδύσεις και την Επιχειρηματικότητα.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (www.wtert.gr)[6] μέλος του διεθνούς δικτύου του Columbia University καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College-London[7].

Ήταν Σύμβουλος Περιβάλλοντος του Προέδρου του ελληνικού πολιτικού κόμματος Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη[8].

Υπήρξε σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πετραλιά, για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και της μετα-Ολυμπιακής χρήσης τους.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής και Υπηρεσιών της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Υπήρξε Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), Πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΕΕΔΣΑ), Πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος των Επιτροπών Αξιολόγησης Επενδυτικών και Ενεργειακών Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επιπλέον[9], υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (ΟΕΚ) και Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικών Εταιρειών.

Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία (ως συντονιστής ή μέλος ομάδας έργου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων, ενώ είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων και μεγάλου αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Υπήρξε συν-ιδρυτής και κύριος οργανωτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD.[10] Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Imperial College Alumni Association of Greece.

Έχει οργανώσει 11 Διεθνή Συνέδρια και έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά Διεθνών συνέδριων και 30 ερευνητικά έργα.

Συγγραφική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε στο: https://www.researchgate.net/profile/Konstantin_Aravossis

Και στο   : http://ntua.academia.edu/KonstantinAravossis/Papers

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης: Ο Νέος Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ». www.energia.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «UNESCO Chair» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2023. 
  3. «Δρ Κωνσταντίνος Αραβώσης». Plastics Conference. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Ανασχηματισμός - Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση - Ποιοι αναβαθμίζονται». ProtoThema. 4 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  5. «Αυτοί είναι οι νέοι Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης - Πρόσωπα εκπλήξεις». Έθνος. 16 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  6. «WtERT - Waste to Energy - Support for Decisions». www.wtert.net. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2020. 
  7. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (13 Οκτωβρίου 2017). «Αυτοί είναι οι 12 νέοι σύμβουλοι της Νέας Δημοκρατίας [εικόνες & βιογραφικά] | ΠΟΛΙΤΙΚΗ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  8. «Κωνσταντίνος Αραβώσης». HuffPost Greece. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  9. «Κωνσταντίνος Γ. Αραβώσης: Το περιβάλλον βρήκε τον άνθρωπό του». Εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ. 26 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  10. «Κωνσταντίνος Γ. Αραβώσης: Το περιβάλλον βρήκε τον άνθρωπό του». Εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ. 26 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020.