Κωδικός Alias

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωδικός Alias
(Alias)
ΕίδοςΚατασκοπία, Δράση, Επιστημονική Φαντασία
ΔημιουργοίJ. J. Abrams
ΠρωταγωνιστέςJennifer Garner
Ron Rifkin
Michael Vartan
Bradley Cooper
Victor Garber
Carl Lumbly
ΧώραΗ.Π.Α.
Αριθμός επεισοδίων105
Παραγωγή
Διάρκεια42 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςABC
Προβολή30 Σεπτεμβρίου 2001
22 Μαΐου 2006
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα

Το Κωδικός Alias (αγγλικά: Alias) είναι αμερικάνικη κατασκοπευτική σειρά που δημιουργήθηκε από τον J. J. Abrams. Η σειρά προβλήθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι τις 22 Μαΐου 2006 από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC[1]. Στη σειρά πρωταγωνιστεί η Τζένιφερ Γκάρνερ, η οποία υποδύεται τη Σίντεϋ Μπρίστοου, μια διπλή πράκτορα της CIA που παριστάνει την υπάλληλο για την SD-6, έναν παγκόσμιο οργανισμό εγκλήματος και κατασκοπείας.

Η κύρια πλοκή ξεδιπλώνεται γύρω από την αναζήτηση και την ανάκτηση ορισμένων τεχνημάτων που δημιουργήθηκαν από τον Milo Rambaldi, έναν πλασματικό, εφευρέτη στο στυλ του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και μια προφητεία από την περίοδο της Αναγέννησης.

Η λέξη alias, στα ελληνικά μεταφράζεται ως "ψευδώνυμο" ή "πλαστό όνομα" και αναφέρεται στα πολλά πρόσωπα που αλλάζει η πρωταγωνίστρια της σειράς για να επιτύχει τις διάφορες αποστολές της.

Η σειρά έλαβε αρκετά καλές κριτικές, ενώ συμπεριλήφθηκε σε αρκετές λίστες με "καλύτερες σειρές", συμπεριλαμβανομένης της λίστας με τα "10 καλύτερα τηλεοπτικά προγράμματα" του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 2003. Η σειρά έλαβε και πολλές υποψηφιότητες και βραβεύσεις. Θεωρείται ότι ανήκει σε ένα "κύμα" τηλεοπτικών σειρών από τα τέλη των 1990s και τις αρχές των 2000s που περιλαμβάνουν δυναμικούς γυναικείους ρόλους, μαζί με τα Buffy the Vampire Slayer, Ζήνα: Η Πριγκίπισσα του Πολέμου, Νικίτα, και Dark Angel[2].

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Guest stars[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο "Κωδικός Alias" έχουν κάνει την εμφάνισή του ορισμένοι πρώτης τάξεως αστέρες. Ορισμένοι είχαν ημιπεριοδικούς ρόλους, άλλοι εμφανίζονται σε ένα ή δύο επεισόδια, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ήταν βασικοί χαρακτήρες για την εξέλιξη της σειράς. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς guest stars ήταν οι εξής:

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά είναι γνωστή για την τεράστια συλλογή από στυλ κουρεμάτων και περουκών που χρησιμοποιούνταν για τις μεταμφιέσεις της Σίντεϋ αλλά και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών. Ο βασικός υπεύθυνος για τις κομμώσεις, Michael Reitz, ήταν υποψήφιος για το Έμμυ Καλύτερου Hairstyling σε Τηλεοπτική Σειρά, για 5 χρονιές συνεχόμενα (2002-2006) χωρίς όμως να κερδίσει κανένα από αυτά. Διακρίθηκε όμως στην ίδια κατηγορία με το βραβείο του Σωματείου των "Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist".

Βιντεοπαιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Alias είναι τρισδιάστατο βιντεοπαιχνίδι δράσης βασισμένο στη σειρά, που κυκλοφόρησε για PC, PlayStation 2 και Xbox. Η πλοκή έχει γραφτεί από τους δημιουργούς της σειράς, και στο παιχνίδι ακούγονται οι φωνές του αυθεντικού καστ. Το παιχνίδι προσδιορίζεται χρονικά ανάμεσα στα γεγονότα των επεισοδίων 19 και 20 της δεύτερης περιόδου, και επιτρέπει στον παίκτη να μπει στη θέση της Σίντεϋ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει αρκετές αποστολές σε διάφορες τοποθεσίες και περιλαμβάνει τη χρήση ορισμένων από της κατασκοπευτικές ικανότητες που χρησιμοποιεί η Σίντεϋ στη σειρά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Alias (a Titles & Air Dates Guide)"». epguides.com. 
  2. Zemler, Emily (21 Μαρτίου 2018). «20 Onscreen Women Who Just Don't Do BS, Really». ELLE (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]