Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία είναι η κύρια κυπριακή μαθηματική εταιρεία. Στοχεύει στην προώθηση της μαθηματικής εκπαίδευσης και της επιστήμης και ιδρύθηκε το 1983. Η ΚΜΕ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζεται από την εθελοντική εργασία των μελών του. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη. Προκειμένου να προωθήσει τους στόχους της, η ΚΜΕ διοργανώνει Μαθηματικό διαγωνισμό μεταξύ μαθητών σε όλη την Κύπρο και συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς μαθηματικών (Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα). Η ΚΜΕ διοργανώνει μια σειρά μαθηματικών διαγωνισμών στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής των εθνικών ομάδων στους διεθνείς διαγωνισμούς μαθηματικών και στην Κυπριακή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Η διαδικασία επιλογής περιγράφεται παρακάτω.

Λύκειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2005, διεξάγονται τέσσερις μαθηματικοί διαγωνισμοί για κάθε επαρχία το Νοέμβριο. Στη Λευκωσία ο διαγωνισμός ονομάζεται Ιάκωβος Πατάτσος, στη Λεμεσό ονομάζεται Ανδρέας Βλάμης, στη Λάρνακα και ο Αμμόχωστο ονομάζεται Πετράκης Κυπριανού και στην Πάφο Ανδρέας Χατζηθεώρης. Κάθε τάξη έχει διαφορετικά προβλήματα. Στη συνέχεια επιλέγονται δέκα μαθητές Λυκείου από κάθε τάξη (1η, 2η και 3η τάξη) κάθε επαρχίες.

  • Σύνολο: 4 επαρχίες * 3 τάξεις * 10 μαθητές = 120 μαθητές.

Μετά τον Δεκέμβριο διεξάγεται Εθνικός (Παγκύπριος) διαγωνισμός και ονομάζεται "Ζήνωνας". Κάθε τάξη εξακολουθεί να έχει διαφορετικά προβλήματα. Στη συνέχεια επιλέγονται δέκα μαθητές από κάθε τάξη.

  • Σύνολο: 3 τάξεις * 10 μαθητές = 30 μαθητές. Εδώ οι μαθητές χωρίζονται συνήθως σε δύο ομάδες ανάλογα με την επαρχία από την οποία προέρχονται.

Κάθε ομάδα παρακολουθεί περίπου οκτώ έως δέκα τετράωρα μαθήματα προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων διεξάγονται τέσσερις δοκιμασίες επιλογής ομάδας οι οποίες θεωρούνται τα τέσσερα μέρη του διαγωνισμού επιλογής άνω του 15.5 και ονομάζονται Ευκλείδες. Όλοι οι μαθητές έχουν την ίδια ύλη. Σε κάθε διαγωνισμό αποκλείονται πέντε μαθητές. Έτσι, μετά τον τέταρτο διαγωνισμό επιλέγονται τα έξι μέλη της εθνικής ομάδας για τους μαθηματικούς διαγωνισμούς και τέσσερις επιλαχόντες.

Γυμνάσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το γυμνάσιο, τέσσερις επαρχιακοί αγώνες διεξάγονται επίσης τον Νοέμβριο σε κάθε πρωτεύουσα της επαρχίας με τα ίδια ονόματα όπως και παραπάνω. Στη συνέχεια επιλέγονται 10 μαθητές Γυμνασίου από κάθε τάξη (1η, 2η και 3η τάξη) από κάθε επαρχία.

  • Σύνολο: 4 επαρχίες * 3 τάξεις * 10 μαθητές = 120 μαθητές.

Τον Δεκέμβριο πραγματοποιείται Εθνικός (Παγκύπριος) διαγωνισμός ο οποίος ονομάζεται Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Κάθε τάξη έχει διαφορετικά προβλήματα. Στη συνέχεια επιλέγονται 10 μαθητές από κάθε τάξη.

  • Σύνολο: 3 τάξεις * 10 μαθητές = 30 μαθητές. Εδώ οι μαθητές χωρίζεται συνήθως σε δύο ομάδες ανάλογα με την επαρχία από την οποία προέρχονται.

Κάθε ομάδα παρακολουθεί περίπου δέκα έως δώδεκα τετράωρα μαθήματα προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων διεξάγονται τέσσερις δοκιμασίες επιλογής ομάδας οι οποίες θεωρούνται τα τέσσερα μέρη του διαγωνισμού επιλογής άνω του 15.5 και ονομάζονται Ευκλείδες. Όλοι οι μαθητές έχουν την ίδια ύλη. Σε κάθε διαγωνισμό αποκλείονται πέντε μαθητές. Έτσι, μετά τον τέταρτο διαγωνισμό επιλέγονται τα έξι μέλη της εθνικής ομάδας για τους μαθηματικούς διαγωνισμούς και τέσσερις

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βασική έκδοση της ΚΜΕ είναι το Μαθηματική Βήμα.

Άλλες δημοσιεύσεις:

  • Μεσογειακή Εφημερίδα για την Έρευνα στην Εκπαίδευση των Μαθηματικών, από τον Ιανουάριο του 2002

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]