Κυβέρνηση της Ινδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κυβέρνηση της Ινδίας (ISO: Bhārat Sarkār) συχνά συντομογραφούμενη στα αγγλικά ως Gol, είναι η ομοσπονδιακή δημοκρατική κυβέρνηση που δημιουργήθηκε από το Σύνταγμα της Ινδίας ως η νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία της ομοσπονδίας των είκοσι οχτώ πολιτειών και εννέα ενωμένων περιφερειών μιας συνταγματικής δημοκρατίας. Βρίσκεται στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας.

Βασική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργημένη στο πρότυπο του συστήματος του Westminster για τη διοίκηση του κράτους,[1] η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαρτίζεται κυρίως από το εκτελεστικό, το νομοθετικό και το δικαστικό σώμα, όπου όλες οι δυνάμεις που εκπορεύονται από το Σύνταγμα περιβάλλουν τον πρωθυπουργό, το κοινοβούλιο και το ανώτατο δικαστήριο. Ο Πρόεδρος της Ινδίας είναι ο αρχηγός του κράτους και ο αρχηγός των ινδικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ο εκλεγμένος πρωθυπουργός ενεργεί ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.[2] Το κοινοβούλιο είναι διμερές, με τον Οίκο του Λαού να είναι η κάτω βουλή και το Συμβούλιο των Μελών η άνω βουλή. Το δικαστικό σώμα περιλαμβάνει συστηματικά ένα ανώτατο δικαστήριο κορυφής, 24 ανώτατα δικαστήρια και αρκετά πρωτοδικεία, όλα κατώτερα από το ανώτατο δικαστήριο.[3]

Νομοθετικό σώμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτίριο του Κοινοβουλίου της Ινδίας.

Οι νομοθετικές εξουσίες στην Ινδία ασκούνται από το Κοινοβούλιο, ένα διμερές νομοθετικό σώμα αποτελούμενο από το Συμβούλιο των Μελών και τον Οίκο του Λαού. Από τους δύο οίκους του κοινοβουλίου, το Συμβούλιο των Μελών θεωρείται η άνω βουλή ή το Συμβούλιο των Πολιτειών και αποτελείται από μέλη που ορίζονται από τον πρόεδρο και εκλέγονται από την πολιτεία και τα τοπικά νομοθετικά σώματα. Ο Οίκος του Λαού θεωρείται ως η κάτω βουλή.[4]

Εκτελεστική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εκτελεστικό τμήμα της κυβέρνησης είναι αυτό που έχει την αποκλειστική εξουσία και ευθύνη για την καθημερινή διοίκηση της κρατικής γραφειοκρατικής δομής. Η κατανομή της εξουσίας σε ξεχωριστούς τομείς διακυβέρνησης είναι κεντρική στη δημοκρατική ιδέα της διάκρισης των εξουσιών.[5]

Πρόεδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκτελεστική εξουσία ασκείται κυρίως από τον Πρόεδρο της Ινδίας, σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 1 του Συντάγματος. Ο πρόεδρος έχει όλες τις συνταγματικές εξουσίες και τις ασκεί άμεσα ή μέσω των αξιωματούχων του σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο 53 (1). Ο πρόεδρος πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τη βοήθεια και τη συμβουλή που προσφέρονται από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ηγείται του υπουργικού συμβουλίου, όπως περιγράφεται στο άρθρο 74 του Συντάγματος της Ινδίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Subramanian, K. (17 June 2014). «A prime ministerial form of government». The Hindu. ISSN 0971-751X. OCLC 13119119. http://www.thehindu.com/opinion/op-ed/a-prime-ministerial-form-of-government/article6120400.ece. Ανακτήθηκε στις 9 March 2018. 
  2. «Government of India, Structure of Government India». www.elections.com. 8 Ιανουαρίου 2018. 
  3. «Constitution of India's definition of India». Indiagovt.in. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2019. 
  4. Cultural Perspectives on Youth Justice: Connecting Theory, Policy and International Practise. σελ. 186. ISBN 1137433973. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2017. 
  5. Arnull, Elaine· Fox, Darrell (29 Ιουνίου 2016). Cultural Perspectives on Youth Justice: Connecting Theory, Policy and International Practice (στα Αγγλικά). Springer. ISBN 9781137433978. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]