Κυβέρνηση πολέμου Τσώρτσιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυβέρνηση πολέμου Τσόρτσιλ
Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στις 2 Αυγούστου 1944
Ημερομηνία σχηματισμού10 Μαΐου 1940
Ημερομηνία διάλυσης23 Μαΐου 1945
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΓεώργιος ΣΤ΄
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΟυίνστον Τσώρτσιλ
Αντιπρόεδρος ΚυβέρνησηςΚλέμεντ Άττλη
Αριθμός Υπουργών223 διορισμοί
Συμμετέχοντα κόμματαΣυντηρητικό Κόμμα, Εργατικό Κόμμα και Φιλελεύθερο Κόμμα
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμαΜεγάλος συνασπισμός
Ιστορία
Θητεία νομοθετικού σώματος37ο Κοινοβούλιο του Η.Β.
Δημιουργία επερχόμενηςΝορβηγική Εκστρατεία
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση πολέμου Τσάμπερλεϊν
ΔιάδοχηΠροσωρινή κυβέρνηση Τσόρτσιλ

Η Κυβέρνηση πολέμου του Τσόρτσιλ ήταν η κυβέρνηση συνασπισμού του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το μεγαλύτερο μέρος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από της 10 Μαΐου 1940 ως τις 23 Μαΐου 1945. Αρχηγός της κυβέρνησης αυτής ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος διορίστηκε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Γεώργιο ΣΤ΄ μετά την παραίτηση του Νέβιλ Τσάμπερλεϊν ως αποτέλεσμα της Νορβηγικής Εκστρατείας.

Στην αρχή, ο Τσόρτσιλ σχημάτισε ένα πενταμελές Πολεμικό Συμβούλιο το περιλάμβανε τον Νέβιλ Τσάμπερλεϊν ως Λόρδο Πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Κλέμεντ Άτλι ως Λόρδο Σφραγιδοφύλακα και αργότερα ως Υπουργό παρά τω προθυπουργώ, τον Κόμη Χάλιφαξ ως Υπουργό Εξωτερικών και τον Άρθουρ Γκρίνγουντ ως Υπουργό δίχως χαρτοφυλάκιο. Παρότι το αρχικό πολεμικό συμβούλιο απαρτίζονταν αποκλειστικά από αυτά τα πέντε μέλη στην πράξη συνοδεύονταν από τους αρχηγούς των επιτελείων και τους διαφόρους υπουργούς των κλάδων της άμυνας (δηλαδή αεροπορίας, ναυτικού και στρατού ξηράς). Το πολεμικό συμβούλιο διευρύνθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου με πολλές σημαντικές προσθήκες και ο αριθμός των μελών του έφτασε τους 8 καθώς μετά την απομάκρυνση του Κόμη Χάλιφαξ, ο οποίος στάλθηκε στην Ουάσιγκτον ως πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στις Η.Π.Α. και τον θάνατο του Νέβιλ Τσάμπερλεϊν διορίστηκαν σε αυτό ο Έρνεστ Μπέβιν ως Υπουργός Εργασίας, ο Άντονι Ίντεν ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Λόρδος Μπίβερμπρουκ ως Υπουργός Αεροπορικού Εφοδιασμού, ο Κίνγκσι Γουντ ως Υπουργός Οικονομικών και ο Τζον Άντερσον ως Λόρδος Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ο συνασπισμός διαλύθηκε το Μάιο του 1945 μετά την ολοκληρωτική ήττα της Γερμανίας όταν το Εργατικό Κόμμα αποφάσισε να αποσυρθεί ώστε να προετοιμαστεί για τις γενικές εκλογές του 1945. Στον Τσόρτσιλ, ο οποίος ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, ζητήθηκε από τον βασιλιά να μία νέα, ουσιαστικά συντηρητική, κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση έμεινε γνωστή ως προσωρινή κυβέρνηση του Τσόρτσιλ και διαχειρίστηκε τα εθνικές υποθέσεις μέχρι την ολοκλήρωση των γενικών εκλογών στις 26 Ιουλίου του ίδιου έτους.