Κτήριο Προεδρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κτήριο Προεδρίας
Το Κτήριο Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Χάρτης
Είδοςκτήριο και πολιτισμική κληρονομιά[1]
Αρχιτεκτονικήνεοαναγεννησιακή αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηMaršala Tita br. 16, 71000 Sarajevo[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°51′28″N 18°24′51″E
Διοικητική υπαγωγήΣαράγιεβο και Centar Municipality[1]
ΧώραΒοσνία και Ερζεγοβίνη[1]
Έναρξη κατασκευής1886
ΧρήσηΠροεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
ΑρχιτέκτοναςΓιόσιπ Βάντσας
ΠροστασίαΕθνικό Μνημείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και Εθνικό Μνημείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (από 2008)[1][2]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κτήριο Προεδρίας (Βοσνιακά, Κροατικά και Σερβικά: Zgrada Predsjedništva / Зграда Предсједништва) είναι η επίσημη κατοικία της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, η οποία εδρεύει στο δήμο του Σαράγεβο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Μετά την Αυστροουγγρική κατοχή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης το 1878, η κατοχική διοίκηση χρειαζόταν έδρα στο κεντρικό Σεράγεβο για να φιλοξενήσει προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και στρατιωτικό προσωπικό. Το νέο κυβερνητικό κτήριο ανατέθηκε από τον πρώτο δήμαρχο του Σαράγιεβο Μουσταφά Φαντιλπάσιτς και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γιοσίπ Βάντσας σε αναγεννησιακό ύφος και κατασκευάστηκε από το 1884 έως το 1886. Το κτήριο παρέμεινε ως έδρα του αυστροουγγρικού καθεστώτος στην περιοχή, στεγάζοντας κυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, καθώς και δικαστήρια και αίθουσες τελετών. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κτήριο έγινε το αρχηγείο της κυβέρνησης της Μπανόβινας του Δρίνου στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κτήριο έγινε η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (εντός της Γιουγκοσλαβίας), καθώς και έδρα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Λαϊκής Συνέλευσης. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, το κτήριο χρησιμοποιήθηκε από την Ανώτατη Διοίκηση του Στρατού της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ως το στρατιωτικό της αρχηγείο. Το κτήριο υπέστη εξωτερικές και εσωτερικές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι οποίες στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν μερικώς.

Από το 1996, το κτήριο χρησιμοποιείται ως επίσημη κατοικία της συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Όλοι οι συλλογικοί αρχηγοί κρατών (και αναπληρωτές) χρησιμοποιούν το κτήριο ως κύρια κατοικία τους στο Σεράγεβο, καθώς και ως το τελετουργικό και εργασιακό γραφείο τους. Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης επίσης συνέρχεται στο κτήριο και υπάρχουν κάποια κυβερνητικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένου του Αρχείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης).

Το κτήριο επίσης χρησιμοποιείται για κρατικούς και τελετουργικούς σκοπούς, καθώς και για την υποδοχή και συνάντηση με ξένους αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών.

Κατά την διάρκεια των κοινωνικών διαδηλώσεων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 2014, τα παράθυρα του Κτηρίου Προεδρίας σπάστηκαν με πέτρες που ρίχτηκαν από διαδηλωτές που έβλεπαν το κτήριο ως πιθανή πηγή της χρόνιας δυσλειτουργίας της Βοσνίας. Επίσης, ξέσπασε πυρκαγιά σε μέρος του κτηρίου.[3][4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Commission to Preserve National Monuments of Bosnia and Herzegovina. Ανακτήθηκε στις 8  Σεπτεμβρίου 2017.
  2. aplikacija.kons.gov.ba/kons/public/nacionalnispomenici/show/3034.
  3. «Bosnia protesters attack presidency building». Al Jazeera. 8 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2014. 
  4. «Tear gas and water cannon used to disperse Bosnia protests». Irish Times. 7 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2014. 
  5. «Protests Over Government and Economy Roil Bosnia». New York Times. 7 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]