Κτέατος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Κτέατος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘηρονίκη
ΤέκναΑμφίμαχος
Αμφίλοχος
ΓονείςΆκτωρ και Ποσειδώνας και Μολιόνη
ΑδέλφιαΕύρυτος του Άκτορα

Στην ελληνική μυθολογία, ο Κτέατος μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Εύρυτο, ονομαζόταν Μολονίδες, προς τιμήν της μητέρας τους Μολιόνης.

Τα δύο αδέλφια, γιοι του Ποσειδώνα, γεννήθηκαν μέσα από ένα αυγό από ασήμι που είχε φορέσει η Μολιόνη. Ενώθηκαν από τη μέση, ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ήταν όντα ανεξάρτητα μεταξύ τους, αλλά με τεράστια δύναμη.

Οι Μολονίδες συμμετείχαν σε γεγονότα, όπως το κυνήγι του Καλιδώνιου κάπρου, τον πόλεμο εναντίον του Νέστορα της Πύλου ή της άμυνα της Ηλείας, μπροστά από το στρατό που είχε συγκεντρώσει ο Ηρακλής, ταπεινωμένος από τον βασιλιά Αυγεία. Ήταν ακριβώς αυτή η δράση που προκάλεσε την πτώση του Κτεάτου και του αδελφού του, καθώς ο ήρωας, ο οποίος ηττήθηκε στο πεδίο της μάχης, ετοίμασε μια ενέδρα, όπου σκοτώθηκαν ανελέητα μαζί με τους καλύτερους στρατηγούς του Αυγεία.

Η μητέρα σου ανέθεσε σε κάποιον να διευκρινίσει το έγκλημα, και όταν έμαθε ποιος είχε σκοτώσει τα παιδιά τους, ζήτησε εκδίκηση εναντίον του Άργους, του κύριου συμμάχου του Ηρακλή, αλλά μετά από συμφωνία των δύο λαών, δεν τιμωρήθηκε ο θάνατος των Μολονιδών.

Από το γάμο του με τη Θερονίκη, κόρη του βασιλιά Δεξαμενού, είχε ένα γιο, τον Αμφίμαχο ο οποίος έλαβε αργότερα μέρος στον Τρωικό πόλεμο με την εντολή των Μολωνιδών.