Κρης (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρης (μυθολογία)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΤάλως
ΓονείςΔίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Κρήτης

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία ο Κρής ή Κρήτας ήταν ο επώνυμος γενάρχης της Κρήτης. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος διακρίνει δύο μορφές με αυτό το όνομα, ο ένας γιος του Διός με την νύμφη Ιδαία και ο άλλος ένας γηγενής Κρητικός.[1] Ο Κιναίθων ο Λακεδαιμόνιος γράφει ότι ο Κρής ήταν πατέρας του Τάλως.[2] Ο Διόδωρος Σικελιώτης γράφει ότι ο Κρής ήταν ο πρώτος βασιλιάς και γενάρχης των αυτόχθονων Κρητικών γνωστών ως Ετεοκρητών, πολλές ανακαλύψεις του ακολουθούν την πρόοδο του πολιτισμού στην εποχή του.[3] Σύμφωνα με παράδοση που διασώσει ο Στέφανος ο Βυζάντιος την εποχή που ήταν βασιλιάς ο Κρής μετανάστευσε στο νησί ο Τέκταμος γιος του Δώρου, τον ακολούθησαν Αχαιοί, Δωριείς και άλλοι Πελασγοί που δεν πήγαν στην Ετρουρία.[4] Ο γιος του γενάρχη των Δωριαίων ανέτρεψε τον Κρήτα και τον διαδέχθηκε στον θρόνο του νησιού, παντρεύτηκε μια κόρη του Κρηθέα. Ο γιος του Τέκταμου Αστερίων θα διαδεχθεί τον πατέρα του, θα παντρευτεί την Ευρώπη και θα γίνει ο θετός πατέρας τον παιδιών που απέκτησε με τον Δία, ο μεγαλύτερος ήταν ο μετέπειτα κορυφαίος βασιλιάς Μίνωας.[5] Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναγνωρίζουν τον Κρήτα σαν έναν από τους Κορύβαντες πιθανότατα τον βασιλιά τους που ανέθρεψαν τον Δία όταν είχε κρυφτεί στην σπηλιά.[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://topostext.org/work/241#K383.21
  2. Παυσανίας, "Περιγραφή της Ελλάδος", 8.53.5
  3. Διόδωρος Σικελιώτης, "Ιστορική Βιβλιοθήκη", 5.64.1
  4. https://topostext.org/work/241#D251.6
  5. Διόδωρος Σικελιώτης, "Ιστορική Βιβλιοθήκη", 4.60.2
  6. Αναξίμανδρος, Solinus, 11.5
  7. Arrian in Eustathius on Dionysius Periegetes, 498

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Diodorus Siculus, The Library of History translated by Charles Henry Oldfather. Twelve volumes. Loeb Classical Library. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press; London: William Heinemann, Ltd. 1989. Vol. 3. Books 4.59–8. Online version at Bill Thayer's Web Site
  • Diodorus Siculus, Bibliotheca Historica. Vol 1-2. Immanel Bekker. Ludwig Dindorf. Friedrich Vogel. in aedibus B. G. Teubneri. Leipzig. 1888–1890. Greek text available at the Perseus Digital Library.
  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.
  • Pausanias, Graeciae Descriptio. 3 vols. Leipzig, Teubner. 1903. Greek text available at the Perseus Digital Library.
  • Stephanus of Byzantium, Stephani Byzantii Ethnicorum quae supersunt, edited by August Meineike (1790-1870), published 1849. A few entries from this important ancient handbook of place names have been translated by Brady Kiesling. Online version at the Topos Text Project.