Κραβ Μαγκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Krav Maga (קרב מגע)
Λεπτομέρειες παιχνιδιού
Είδος Αυτοάμυνα
Απαιτήσεις συστήματος
Krav Maga belt colors/patches
White Ceinture blanche.png Krav Maga P0 Patch.svg
Yellow Ceinture jaune.png Krav Maga P1 Patch.svg
Krav Maga P2 Patch.svg
Orange Ceinture orange.png Krav Maga P3 Patch.svg
Krav Maga P4 Patch.svg
Green Ceinture verte.png Krav Maga P5 Patch.svg
Krav Maga G1 Patch.svg
Blue Ceinture bleue.png Krav Maga G2 Patch.svg
Krav Maga G3 Patch.svg
Brown Ceinture marron.png Krav Maga G4 Patch.svg
Krav Maga G5 Patch.svg
Black Ceinture noire.png Krav Maga E1 Patch.svg
Krav Maga E2 Patch.svg
Krav Maga E3 Patch.svg
Krav Maga E4 Patch.svg
Krav Maga E5 Patch.svg
Kravmaga.jpg

Το Κραβ Μαγκά (Krav Maga) (Εβραϊκά: קרב מגע) - η σημασία των λέξεων στα Εβραϊκά είναι μάχη επαφής - contact fight - είναι μια πολεμική τέχνη που δημιουργήθηκε από τον Ίμι Λίχτενφελντ. Επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αυτοάμυνα καθώς και την προστασία άλλων, προσφέροντας στον ασκούμενο μοναδικές και πολύ εξελιγμένες μεθόδους και τακτικές μάχης. Διδάσκει τρόπους αντιμετώπισης για πολλά διαφορετικά είδη και καταστάσεις βίας, καθώς και τακτικές ενάντια σε επιθέσεις από έναν ή πολλούς άοπλους ή ένοπλους επιτιθέμενους. Περιλαμβάνει πάλη, πυγμαχία και επιλεγμένες λαβές από το αϊκίντο και άλλες πολεμικές τέχνες αυτοάμυνας.

Ο ιδρυτής: Ίμι Λίχτενφελντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν περίπου 40 χρόνια με την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους ο Ίμι Λίχτενφελντ δημιούργησε το Κραβ Μαγκά. Ο λόγος ήταν η ανάγκη του Ισραηλινού προσωπικού να μάθει ένα είδος πολεμικής τέχνης σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα σαράντα χρόνια ζωής του το κάνουν μια από της πιο νεαρές πολεμικές τέχνες. Ο Ίμι Λίχτενφελντ ένας αξιωματικός του Ισραηλινού στρατού το τελειοποίησε και το εισήγαγε στην εκπαίδευση του Ισραηλινού στρατού. Ο Ίμ Λίχτενφελντ ήταν πρόεδρος του Κραβ Μάγκα. Με τα χρόνια, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, η ισραηλινή αστυνομία και η Μοσσάντ άρχισαν και αυτές να χρησιμοποιούν το Κραβ Μαγκά.

Εγιάλ Γιανίλοβ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Εγιάλ Γιανίλοβ άρχισε να ασκείται στο Κραβ Μαγκά το 1974, στην ηλικία των 15, κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του ιδρυτή του συστήματος, Ίμι Σντε-Ορ. Τα πρώτα χρόνια, έδειξε εξαιρετικό ταλέντο ως ασκούμενος, καθώς και ως εκπαιδευτής. Προσλήφθηκε από τον Δάσκαλο Ίμι να εκπαιδεύσει στο Κραβ Μαγκά εκπαιδευτές και ασκούμενους υψηλού επιπέδου, ο Εγιάλ τελικά έγινε πιο κοντινός μαθητής και βοηθός του ιδρυτή. Είναι το μόνο άτομο στο οποίο Ίμι προσωπικά απένειμε τό Δίπλωμα του ιδρυτή της αριστείας και τoν πρωτοφανή βαθμό του Expert 8 / Master 3- την υψηλότερη κατάταξη στο Κραβ Μαγκά.

Μαζί με τον Ίμι ο Εγιάλ έγραψε μια σειρά από βιβλία για τις αρχές του συστήματος Κραβ Μαγκά σε προσβάσιμη μορφή, με στόχο τους πολίτες. Λίγο μετά, ως επικεφαλής της επαγγελματικής επιτροπής της ισραηλινής ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά, ο Εγιάλ δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών για Krav Maga, και το μετέτρεψε σε ένα οργανωμένο, επίσημο σύστημα χτίστηκε στις αρχές της δράσης και μοναδική σε διδακτικές μεθόδους. Παράλληλα με τις προσπάθειες για να διαδώσει την πειθαρχία του Κραβ Μαγκά στο ευρύ κοινό, ο Εγιάλ βρέθηκε επίσης να αναλαμβάνει προσωπικά την τεχνική κατάρτιση των αντιτρομοκρατικών μονάδων στο Ισραήλ.

Τελικά ο Εγιάλ ταξίδεψε στο εξωτερικό και άρχισε να διδάσκει το σύστημα σε όλο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ο Εγιάλ δίδαξε Krav Maga σε ειδικές στρατιωτικές και μονάδες επιβολής του νόμου, καθώς και για πολίτες. Προκειμένου να διαχειριστεί την πρόκληση της διάδοσης του Κραβ Μαγκά σε πραγματικά διεθνή επίπεδο, Εγιάλ ίδρυσε την διεθνή ομοσπονδία Κραβ Μαγκά (Ι.Κ.Μ.F) και υπηρέτησε ως πρόεδρος της, κάτω από την επίβλεψη και την υποστήριξη του Grandmaster Imi. Στην πράξη, ο Εγιάλ προσωπικά εκπαίδευσε το σύνολο των πρώτης γενιάς Ισραηλινών εκπαιδευτών στον κόσμο.

Από το θάνατο του Ίμι το 1998, ο Εγιάλ έχει αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη να συνεχίσει την ανάπτυξη του Krav Maga. To 2010 ίδρυσε την KMG - Krav Maga Global. Ο Εγιάλ συνεχίζει να εκπαιδεύει ανα τον κόσμο, και έχει δημιουργήσει μια μοναδική παγκόσμια υποδομή για τη διάδοση του συστήματος. Επί του παρόντος, κάτω από την προσωπική επίβλεψη του Εγιάλ, μια ομάδα ελίτ εκπαιδευτές Παγκόσμια Ομάδα Εκπαιδευτών (Global Instructor Team) – φέρνει το Κραβ Μαγκά σε ένα ευρύ και αναπτυσσόμενο φάσμα χωρών. Εκτός από την κατάρτιση πολιτών το Κραβ Μαγκά διδάσκεται σε, στρατιωτικές και αστυνομικές ειδικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο όπου έχουν υιοθετήσει το Κραβ Μαγκά - όπως διδάσκεται από τον Εγιάλ και την ομάδα του - ως τον προτιμώμενο σύστημα μάχης σώμα με σώμα.

Με την αξιοποίηση δεκαετιών πρακτικής εμπειρίας σε όλο τον κόσμο, ο Εγιάλ Γιανίλοβ και η Krav Maga Global είναι υπερήφανοι για την διατήρηση και την προώθηση της αυθεντικής πνευματικής, ηθικής και επαγγελματικής πορείας που περιγράφεται από τον ιδρυτή του Krav Maga του αείμνιστου Ίμι Σντε-Ορ.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Κραβ Μαγκά πραγματικά να ξεχωρίζει από άλλα συστήματα είναι ότι:

  • οι τεχνικές του είναι εξαιρετικά πρακτικές και αποτελεσματικές στον δρόμο
  • η εκμάθησή τους είναι εύκολη και η εκτέλεσή τους φυσική
  • οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ικανότητας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης.

Το στυλ του Κραβ Μάγκα βασίζεται πάνω σε τεχνικές άλλων πολεμικών τεχνών, όπως το Καράτε, το Αϊκίντο, το Τζούντο και άλλες λιγότερα γνωστές πολεμικές τέχνες. Το Κραβ Μαγκά είναι ένα πρακτικό σύστημα αυτοάμυνας δοκιμασμένο σε αληθινές συνθήκες με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα την ευκολία στην εκμάθηση, αφού στηρίζεται στις φυσικές κινήσεις και αντιδράσεις του ανθρώπου.

Το Κραβ Μαγκά στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα αρκετές σχολές που διδάσκουν το σύστημα και οι οποίες διοργανώνουν και αρκετά ανοιχτά και εξειδικευμένα ή μη σεμινάρια και κύκλους εκπαιδεύσεων. Σε ότι αφορά τους φορείς του συστήματος στη χώρα - όπως και σε πολλές άλλες πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα - υπάρχουν 4 ομοσπονδίες οι οποίες υπάγονται, ακολουθούν ή αν θέλετε συνδέονται με διαφορετικές παγκόσμιες, διεθνείς ή επίσημες ομοσπονδίες και οργανώσεις.

H διεθνής οργάνωση της Krav Maga Global είναι ο πιο εξειδικευμένος φορέας εκπαίδευσης και εξέλιξης του Κραβ Μαγκά το παγκόσμια γνωστό Ισραηλινό σύστημα τακτικών αυτοάμυνας. Με βάση την Νετάνια, στο Ισραήλ, εκπροσωπείται από το 2010 σε περισσότερες από εξήντα χώρες με πρόεδρο και επικεφαλής εκπαιδευτή τον Master Eyal Yanilov και την επίλεκτη ομάδα εκπαιδευτών “Global Instructors Team”. Η ΚΜG είναι παρούσα πλέον και στην Ελλάδα μεταφέροντας την τεχνογνωσία της και στη χώρα μας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα