Κραβ Μαγκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κραβ Μαγκά (εβραϊκά: קְרַב מַגָּע[ˈkʁav maˈɡa]) είναι η νεότερη πολεμική τέχνη που δημιουργήθηκε από τον Ίμι Λίχτενφελντ πριν από σαράντα περίπου χρόνια. Επικεντρώνεται αποκλειστικά στην απενεργοποίηση άοπλων και ένοπλων απειλών και κινδύνων με τη χρήση άοπλων ή ένοπλων τεχνικών μάχης. Σκοπός του είναι η ατομική προστασία αλλά και η προστασία τρίτων. Διδάσκει τρόπους αντιμετώπισης για πολλά διαφορετικά είδη απειλών και καταστάσεων βίας, καθώς και τακτικές ενάντια σε επιθέσεις από έναν ή πολλούς άοπλους ή ένοπλους επιτιθέμενους.

Σαν σύστημα έχει δανειστεί από όλες τις γνωστές παραδοσιακές πολεμικές τέχνες χτυπήματα και τεχνικές, έχοντας δημιουργήσει την πιο ολοκληρωμένη άοπλη και ένοπλη ύλη. Περιλαμβάνει ό,τι χτύπημα γίνεται με τα χέρια και με τα πόδια, τις πιο αποτελεσματικές λαβές πάλης - ζίου ζίτσου - τζούντο, και επιλεγμένες λαβές από το αϊκίντο, το νιντζούτσου και άλλα. Περιλαμβάνει επίσης στην ύλη του ότι αφορά στην άρτια και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη χρήση όπλων (χρήση γκλοπ, χρήση μαχαιριού και χρήση πυροβόλων όπλων). Το Κραβ Μαγκά είναι ένα πρακτικό σύστημα αυτοάμυνας δοκιμασμένο σε αληθινές συνθήκες με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα την ευκολία στην εκμάθηση, αφού στηρίζεται στις φυσικές κινήσεις και αντιδράσεις του ανθρώπου.

Το Κραβ Μαγκά είναι ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα συστήματα αυτοάμυνας στον κόσμο σήμερα. Ήδη χρησιμοποιείται στα FBI, NYPD, στις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και στις περισσότερες υπηρεσίες επιβολής τάξης ανά την υφήλιο. Όσοι εκπαιδευτές άλλων πολεμικών τεχνών έχουν ασχοληθεί με το Κραβ Μαγκά το θεωρούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα αυτοάμυνας.

Το Κραβ Μαγκά ξεκίνησε καθαρά ως επιχειρησιακό (Οperational Κrav Μaga) και διδασκόταν αποκλειστικά και μόνο σε ειδικά σώματα του στρατού, της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και ορισμένων ομάδων συνοδευτικής ασφάλειας επισήμων προσώπων του Ισραήλ. Διδάσκεται και περιλαμβάνεται σε όλες τις εκπαιδεύσεις τους όπως αντιτρομοκρατίας, αντισαμποτάζ, ασφάλειας εγκαταστάσεων, ασφάλειας υψηλών προσώπων κ.ά., και σήμερα είναι το επίσημο σύστημα αυτοάμυνας και μάχης του Ισραήλ αναγνωρισμένο από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εθνικής Άμυνας. Με την πάροδο των χρόνων προσαρμόστηκε και πέρασε στους Ισραηλινούς πολίτες και την Ευρώπη σαν το πιο πρακτικό και αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας. Σήμερα εξελίσσεται σε άκρως δημοφιλή τέχνη που συνδυάζει τη σωματική άσκηση και αυτοπροστασία. Διασημότητες του Χόλιγουντ, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, η Αντζελίνα Τζολί, η Kάμερον Ντίαζ, ο Ματ Ντέιμον το έχουν εντάξει ήδη στο πρόγραμμά τους, ενώ πάνω από 200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μυούνται ήδη στα μυστικά του κραβ μαγκά. Προσαρμοσμένο στις ανάγκες του απλού πολίτη, το κραβ μαγκά βασίζεται στο έμφυτο ένστικτο του ανθρώπου για αυτοσυντήρηση και χρησιμοποιεί χέρια, βραχίονες, αγκώνες, πόδια, γόνατα και κεφάλι, για επιθέσεις σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως αυτιά, ματιά, λαιμό ή τη βουβωνική χώρα και άλλα, με απώτερο στόχο την αυτοπροστασία. Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματικής κατασκευής, είναι εύκολο στην εκμάθησή του, δεν απαιτεί πολύχρονη εκπαίδευση κι επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες.

Βασικές αρχές του Κραβ Μαγκά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ταυτόχρονη επίθεση και άμυνα
  • Την ανάπτυξη της φυσικής επιθετικότητας (να μην συγχέεται με τη συναισθηματική επιθετικότητα ή την οργή), με την άποψη ότι η φυσική επιθετικότητα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια πάλη
  • Τη συνέχιση του χτυπήματος του αντιπάλου έως ότου να είναι εντελώς ανίκανος
  • Προληπτική επίθεση ή αντεπίθεση όσο το δυνατόν συντομότερα
  • Χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αντικείμενο στο χέρι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει έναν αντίπαλο.
  • Στόχευση επιθέσεων στα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος, όπως: τα μάτια, το λαιμό, το πρόσωπο, το ηλιακό πλέγμα, τη βουβωνική χώρα, τα πλευρά, το γόνατο, τα πόδια, τα δάχτυλα, το ήπαρ κλπ.
  • Χρησιμοποιώντας απλά και εύκολα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα
  • Τη διατήρηση της συνειδητοποίησης του περιβάλλοντος κατά την αντιμετώπιση της απειλής, προκειμένου να αναζητήσουν διαδρομές διαφυγής, άλλους επιτιθέμενους, αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν έναν αντίπαλο.
  • Την αναγνώριση της σημασίας και την επέκταση της ενστικτώδους αντίδρασης κάτω απο κατάσταση πίεσης.

Οι τέσσερις Krav Maga Masters του Ίμι στο Ισραήλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1978 ο Ίμι Λίχτενφελντ ίδρυσε την Ισραηλινή Ομοσπονδία Κραβ Μαγκά (Israeli Krav Maga Association - IKMA), της οποίας και διετέλεσε πρόεδρος. Αργότερα, παρουσιάστηκε η ανάγκη της εξάπλωσης του Κραβ Μαγκά και πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ, γι'αυτό και ο ίδιος ίδρυσε το 1996 τη Διεθνή Ομοσπονδία Κραβ Μαγκά (International Krav Maga Federation - IKMF) με πρόεδρο τον Εγιάλ Γιανίλοβ και επικεφαλής εκπαιδευτές τους τρείς πιο υψηλόβαθμους μαθητές του, επιπέδου Master.

Ο Ίμι απένειμε τον υψηλότερο τίτλο του Master level 3 στον Εγιάλ Γιανίλοβ και σε τρεις τον τίτλο του Master level 2, Έλι Μπεν Άμι, Άβι Μογιάλ, και Γκάμπι Νόαχ. Μετα την αποχώρηση του προέδρου Εγιαλ Γιανίλοβ το 2010, ο Άβι Μογιάλ αποτελεί τον εν ενεργεία πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά (IKMF) https://kravmaga-ikmf.com/, οι υπόλοιποι δύο Masters έχουν αποχωρήσει ήδη από αυτήν. Οι δύο εξ αυτών μάλιστα, ο Εγιάλ Γιανίλοβ και ο Γκάμπι Νόαχ, ίδρυσαν τις Ομοσπονδίες "Krav Maga Global" ΚΜG https://krav-maga.com/ και "International Krav Maga " https://www.kravmaga.com/ αντίστοιχα, στις οποίες αυτη τη στιγμή διατελούν πρόεδροι.

Οι δύο Επικεφαλής εκπαιδευτές του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (IDF)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1968 ο Eli Avikzar, ο κύριος μαθητής του Imi που πήρε την πρώτη μαύρη ζώνη συνέχισε τις εκπαιδεύσεις μέσα στο στρατό του Ισραήλ IDF. Έπειτα ο Boaz Aviram έγινε ο τρίτος που ήταν και ο τελευταίος επικεφαλής εκπαιδευτής (Chief Instructor) που είχε μελετήσει άμεσα τόσο με τον Lichtenfeld όσο και με τον Avikzar. Ακολούθησε την ύλη της IDF, και προσάρμοσε αντεπιθετικές τεχνικές, χτίζοντας ένα αντεπιθετικό, αποτελεσματικό, εκπαιδευτικό σύστημα μάχης σώμα με σώμα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Imre Lichtenfeld (γνωστός επίσης και ως Imi Sde–Or) γεννήθηκε το 1910 στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία και μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα (Σλοβακία). Ο Lichtenfeld έγινε ενεργός σε ένα ευρύ φάσμα αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της γυμναστικής, της πάλης και της πυγμαχίας. Το 1928, ο Lichtenfeld κέρδισε το Σλοβακικό Πρωτάθλημα Πάλης Νεολαίας και το 1929 το πρωτάθλημα ενηλίκων (τμήματα ελαφριού και μεσαίου βάρους). Την ίδια χρονιά, κέρδισε επίσης το εθνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας και ένα διεθνές πρωτάθλημα γυμναστικής. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, οι αθλητικές δραστηριότητες του Imi επικεντρώθηκαν κυρίως στην πάλη, τόσο ως διαγωνιζόμενος όσο και ως εκπαιδευτής.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, αντισημιτικές ταραχές άρχισαν να απειλούν τους Εβραίους της Μπρατισλάβα. Ο Lichtenfeld έγινε ηγέτης μιας ομάδας Εβραίων μπόξερ και παλαιστών που βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις εβραϊκές συνοικίες ενάντια στον αυξανόμενο αριθμό εθνικών σοσιαλιστικών κομμάτων και αντισημιτικών κακοποιών. Ο Lichtenfeld γρήγορα ανακάλυψε ότι οι πραγματικές μάχες του δρόμου ήταν πολύ διαφορετικές από τις μάχες σε αθλητικό περιβάλλον και παρόλο που οι αγώνες πυγμαχίας και πάλης ήταν καλός αθλητισμός, δεν ήταν πάντα πρακτικοί για την επιθετική και βίαιη φύση της μάχης του δρόμου. Ήταν τότε που άρχισε να επαναξιολογεί τις ιδέες του για την καταπολέμηση και άρχισε να αναπτύσσει τις δεξιότητες και τις τεχνικές που τελικά θα γινόταν το Krav Maga.

Έχοντας γίνει αγκάθι στην πλευρά των εξίσου αντισημιτικών τοπικών αρχών, το 1940 ο Lichtenfeld εγκατέλειψε το σπίτι του με την οικογένεια και τους φίλους του, στο τελευταίο προσφυγικό πλοίο για να δραπετεύσει από την Ευρώπη.

Αφού έφτασε στην Παλαιστίνη η οποία ήταν κάτω από τη Βρετανική κυριαρχία, ο Lichtenfeld προσχώρησε στην παραστρατιωτική οργάνωση Haganah για να προστατεύσει τους Εβραίους πρόσφυγες από τους Άραβες. Το 1944 ο Lichtenfeld ξεκίνησε να εκπαιδεύει μαχητές στους τομείς της εξειδίκευσής του: φυσική κατάσταση, κολύμβηση, πάλη, χρήση του μαχαιριού και άμυνα κατά των μαχαιριών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Lichtenfeld εκπαιδεύτηκε σε διάφορες ελίτ των Haganah, συμπεριλαμβανομένης της Palmach (στις ειδικές δυνάμεις του Haganah και προδρόμου των ειδικών μονάδων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) και του Pal-Yam, καθώς και αστυνομικών μονάδων.

Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και σχηματίστηκε η IDF, ο Lichtenfeld έγινε επικεφαλής εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης και Krav Maga στη σχολή φυσικής αγωγής της IDF. Μέσα στην εκπαίδευση Krav Maga που δίδασκε ο Imi στους στρατιώτες ήταν ο χειρισμός ραβδιού μαχαιριού και πυροβόλων όπλων ως συσκευές χωρίς πυρά, κάτι το οποίο γίνεται μέχρι και σήμερα. Υπηρέτησε στην IDF για περίπου 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια του οποίου ανέπτυξε και επεξεργάστηκε τη μοναδική του μέθοδο για αυτοάμυνα και μάχη σώμα με σώμα. Η αυτοάμυνα δεν ήταν μια νέα ιδέα, αφού σχεδόν όλες οι πολεμικές τέχνες είχαν αναπτύξει κάποια μορφή τεχνικών στην προσπάθειά τους να διεξάγουν διάφορα τουρνουά και αθλητικά πρωταθλήματα. Ωστόσο, η αυτοάμυνα βασίστηκε αυστηρά στις επιστημονικές και δυναμικές αρχές του ανθρώπινου σώματος.

Το 1965 η εκπαίδευση του τζούντο προστέθηκε ως μέρος της εκπαίδευσης Krav Maga και μέχρι το 1968 δεν υπήρχαν βαθμοί στο Krav Maga. Στη συνέχεια, οι βαθμοί ενός εκπαιδευομένου καθορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις γνώσεις του στο τζούντο.

Το 1968 ο Eli Avikzar, ο κύριος μαθητής του Imi που πήρε την πρώτη μαύρη ζώνη, άρχισε να μαθαίνει το αϊκίντο και το 1971 έφυγε για τη Γαλλία όπου πήρε μια καφέ ζώνη στο αϊκίντο. Μετά την επιστροφή του, ο Eli άρχισε να εργάζεται ως εκπαιδευτής δίπλα στoν Imi, όπου συνεργάστηκαν για να βελτιώσουν το Krav Maga με την ενσωμάτωση αϊκίντο και αντικρουόμενης άμυνας στο Krav Maga. Στη συνέχεια, το 1974, ο Imi συνταξιοδοτήθηκε και έδωσε στο Eli Avikzar το κέντρο κατάρτισης Krav Maga στη Netanya. Λίγο μετά, το 1976, ο Eli συμμετείχε στις ειδικές δυνάμεις της IDF, ως επικεφαλής του τμήματος Krav Maga. Ο ρόλος του Krav Maga στον στρατό προχώρησε πολύ μετά το διορισμό του Eli. Συνεχίζοντας την αριστεία ως μαθητής πολεμικών τεχνών, ο Eli πήγε στη Γερμανία το 1977 και πήρε μια μαύρη ζώνη στο αϊκίντο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και το 1989 ως ενεργό μέλος του σωματείου τζούντο. Ο Eli συνέχισε να αναπτύσσει το Krav Maga εντός της IDF έως τη συνταξιοδότησή του το 1987. Μέχρι τότε, ο Eli είχε εκπαιδεύσει 80.000 άνδρες στρατιώτες και 12.000 γυναίκες στρατιώτες.

Το 1978, ο Lichtenfeld ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική ισραηλινή ένωση Krav Maga (IKMA ή KAMI) με αρκετούς ανώτερους εκπαιδευτές, με τον Eli Avikzar να βοηθά στη δημιουργία των επαγγελματικών επιτροπών τάξεων. Κατά την αποχώρησή του, ο Imi όρισε τον Haim Gidon ως διάδοχό του, να είναι ο Grand Master και ο πρόεδρος της IKMA.

Ο Eli αποχώρησε ως επικεφαλής εκπαιδευτής (Chief Instructor) Krav Maga το 1987 και ο Boaz Aviram έγινε ο τρίτος που ήταν και ο τελευταίος επικεφαλής εκπαιδευτής (Chief Instructor) που είχε μελετήσει άμεσα τόσο με τον Lichtenfeld όσο και με τον Avikzar. Ακολούθησε την ύλη της IDF, και την τελειοποίησε δοκιμάζοντάς την, αναλύοντας την, διυλίζοντάς την, και τεκμηριώνοντας όλες τις πτυχές της.

Ο Boaz Aviram παίρνοντας του Imrich Lichtenfeld και του Eli Avikzar την πρόθεση στο να δημιουργήσουν αντεπιθετικές τεχνικές, το επαναδιατύπωσε χτίζοντας ένα αντεπιθετικό, αποτελεσματικό, εκπαιδευτικό σύστημα μάχης σώμα με σώμα, το οποίο επίσης ονομάστηκε Αγνό Κραβ Μαγκά (Pure Krav Maga) το οποίο δεν είναι μόνο ένας Εβραϊκός ορισμός αλλά πολύ συχνά χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο στις μέρες μας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγινε πιο επιτακτική η ίδρυση διεθνούς ομοσπονδίας για το άθλημα λόγω της διεθνούς εξάπλωσης του. Τότε η Ένωση Κραβ Μαγκά είχε λειτουργικά προβλήματα λόγω των διαμαχών μεταξύ των υψηλόβαθμων εκπαιδευτών της.

Τότε ο Ίμι ίδρυσε μια νέα Διεθνής Ομοσπονδία Κραβ Μαγκά (IKMF), για το άθλημα με τη βοήθεια των πιο πιστών και υψηλόβαθμων μαθητών του καθώς και αξιοσέβαστων εκπαιδευτών όπως ο σημερινός πρόεδρος της ομοσπονδίας Άβι Μογιάλ. Η ίδρυση της ομοσπονδίας έγινε το 1996, μετά τη διάλυση της αρχικής Ισραηλινής ένωσης Krav Maga (IKMA).

Ο Λίχτενφελντ, ένας πολύτιμος δάσκαλος και μαχητής, έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιανουαρίου του 1998, σε ηλικία 88 ετών στη Νετάνια του Ισραήλ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]