Κραβ Μαγκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Krav Maga belt colors/patches
Λευκή Ceinture blanche.png Krav Maga P0 Patch.svg
Κίτρινη Ceinture jaune.png Krav Maga P1 Patch.svg
Krav Maga P2 Patch.svg
Πορτοκαλί Ceinture orange.png Krav Maga P3 Patch.svg
Krav Maga P4 Patch.svg
Πράσινη Ceinture verte.png Krav Maga P5 Patch.svg
Krav Maga G1 Patch.svg
Μπλε Ceinture bleue.png Krav Maga G2 Patch.svg
Krav Maga G3 Patch.svg
Καφέ Ceinture marron.png Krav Maga G4 Patch.svg
Krav Maga G5 Patch.svg
Μαύρη Ceinture noire.png Krav Maga E1 Patch.svg
Krav Maga E2 Patch.svg
Krav Maga E3 Patch.svg
Krav Maga E4 Patch.svg
Krav Maga E5 Patch.svg
Kravmaga.jpg

Το Κραβ Μαγκά (Krav Maga) (Εβραϊκά: קרב מגע) - η σημασία των λέξεων στα Εβραϊκά είναι μάχη επαφής - contact fight - είναι μια πολεμική τέχνη που δημιουργήθηκε από τον Ίμι Λίχτενφελντ. Επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αυτοάμυνα καθώς και την προστασία άλλων, προσφέροντας στον ασκούμενο μοναδικές και πολύ εξελιγμένες μεθόδους και τακτικές μάχης. Διδάσκει τρόπους αντιμετώπισης για πολλά διαφορετικά είδη και καταστάσεις βίας, καθώς και τακτικές ενάντια σε επιθέσεις από έναν ή πολλούς άοπλους ή ένοπλους επιτιθέμενους. Περιλαμβάνει πάλη, πυγμαχία και επιλεγμένες λαβές από το αϊκίντο και άλλες πολεμικές τέχνες αυτοάμυνας.

Ο ιδρυτής: Ίμι Λίχτενφελντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν περίπου 40 χρόνια με την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους ο Ίμι Λίχτενφελντ δημιούργησε το Κραβ Μαγκά. Ο λόγος ήταν η ανάγκη του Ισραηλινού προσωπικού να μάθει ένα είδος πολεμικής τέχνης σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα σαράντα χρόνια ζωής του το κάνουν μια από της πιο νεαρές πολεμικές τέχνες. Ο Ίμι Λίχτενφελντ ένας αξιωματικός του Ισραηλινού στρατού το τελειοποίησε και το εισήγαγε στην εκπαίδευση του Ισραηλινού στρατού. Με τα χρόνια, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, η ισραηλινή αστυνομία και η Μοσσάντ άρχισαν και αυτές να χρησιμοποιούν το Κραβ Μαγκά. Μετά το πέρας της θητείας του στον ισραηλινό στρατό, ο Ίμι αποφάσισε να τροποποιήσει το Κραβ Μαγκά ώστε να μπορεί να το διδάξει και σε πολίτες ως ένα πλήρες σύστημα αυτοάμυνας. Το 1978 ίδρυσε τον Ισραηλινή Ομοσπονδία Κραβ Μαγκά (Israeli Krav Maga Association - IKMA), της οποίας και διετέλεσε πρόεδρος. Αργότερα, παρουσιάστηκε η ανάγκη της εξάπλωσης του Κραβ Μαγκά και πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ, γι'αυτό και ο ίδιος ίδρυσε το 1996 τη Διεθνή Ομοσπονδία Κραβ Μαγκά (International Krav Maga Federation - IKMF) ακριβώς γι'αυτό το σκοπό, αφήνοντας επικεφαλής τους τέσσερις πιο υψηλόβαθμους μαθητές του, επιπέδου Master.

Οι τέσσερις Κραβ Μαγκά Masters σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Ίμι απένειμε τον τίτλο του Master σε τέσσερις μαθητές του. Είναι οι: Έλι Μπεν Άμι, Άβι Μογιάλ, Εγιάλ Γιανίλοβ και Γκάμπι Νόαχ. Ο Άβι Μογιάλ αποτελεί τον εν ενεργεία πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά (IKMF), καθώς οι υπόλοιποι τρεις Masters έχουν αποχωρήσει από αυτήν. Οι δύο εξ αυτών μάλιστα, Ο Εγιάλ Γιανίλοβ και ο Γκάμπι Νόαχ, ίδρυσαν τις Ομοσπονδίες Krav Maga Global και International Krav Maga αντίστοιχα, στις οποίες αυτη τη στιγμή διατελούν πρόεδροι.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Κραβ Μαγκά πραγματικά να ξεχωρίζει από άλλα συστήματα είναι ότι:

  • οι τεχνικές του είναι εξαιρετικά πρακτικές και αποτελεσματικές στον δρόμο
  • η εκμάθησή τους είναι εύκολη και η εκτέλεσή τους φυσική
  • οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ικανότητας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης.

Το στυλ του Κραβ Μάγκα βασίζεται πάνω σε τεχνικές άλλων πολεμικών τεχνών, όπως το Καράτε, το Αϊκίντο, το Τζούντο και άλλες λιγότερα γνωστές πολεμικές τέχνες. Το Κραβ Μαγκά είναι ένα πρακτικό σύστημα αυτοάμυνας δοκιμασμένο σε αληθινές συνθήκες με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα την ευκολία στην εκμάθηση, αφού στηρίζεται στις φυσικές κινήσεις και αντιδράσεις του ανθρώπου.

Το Κραβ Μαγκά στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα αρκετές σχολές που διδάσκουν το σύστημα και οι οποίες διοργανώνουν και αρκετά ανοιχτά και εξειδικευμένα ή μη σεμινάρια και κύκλους εκπαιδεύσεων. Σε ότι αφορά τους φορείς του συστήματος στη χώρα - όπως και σε πολλές άλλες πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα - υπάρχουν πολλές ομοσπονδίες οι οποίες υπάγονται, ακολουθούν ή αν θέλετε συνδέονται με διαφορετικές παγκόσμιες, διεθνείς ή επίσημες ομοσπονδίες και οργανώσεις.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • http://kravmaga.gr: Επίσημος Δικτυακός τόπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά (IKMF) Ελλάδας
  • http://www.krav-maga.com.gr/ Eπίσημος Δικτυακός τόπος της KMG (Krav Maga Global by Eyal Yanilov) στην Ελλάδα
  • http://ikmkravmaga.gr Επίσημος Δικτυακός τόπος της International Krav Maga (IKM by Gabi Noah) Ελλάδας
  • http://www.operationalkravmaga.gr (OKM) Eπίσημος Δικτυακός τόπος της Ελλάδας
  • http://www.okmif.com Eπίσημος Δικτυακός τόπος διεθνές ( OKM by Gabi Shai) Ισραήλ
  • http://www.kravmagapro.gr Eπίσημος Δικτυακός τόπος της Krav Maga Protection (KMP)