Κράνμπερι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα βακκίνια (cranberries) είναι ένα φρούτο που ανήκει στην ομάδα των μουροειδών. Η ποικιλία Vaccinium oxycoccos καλλιεργείται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ η ποικιλία Vaccinum macrocarpon καλλιεργείται σε όλες τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Χιλή.[1] Σε ορισμένες πηγές η ποικιλία oxycoccus θεωρείται ξεχωριστό γένος από μόνο του.[2] Τα κράνμπερι μπορούν να εντοπιστούν και σε όξινους βάλτους σε όλες τις ψυχρότερες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου.

Τα κράνμπερι είναι χαμηλοί θάμνοι που το μάκρος τους δεν ξεπερνάει τα δύο μέτρα και το ύψος του δεν ξεπερνά τα είκοσι εκατοστά.[3] Επίσης έχουν λεπτούς, συρματώδεις μίσχους και μικρά αειθαλή φύλλα. Τα άνθη των κράνμπερι έχουν σκούρο ροζ χρώμα. Έχουν πολύ διακριτά πέταλα, αφήνοντας τους στήμονες πλήρως εκτεθειμένους και στραμμένους προς τα εμπρός. Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται τα άνθη των κράνμπερι. Ο καρπός του αποτελείται ένα μούρο που έχει μεγαλύτερο μέγεθος από τα φύλλα του φυτού. Αρχικά ο καρπός του είναι πράσινος αλλά όταν ωριμάσει αποκτά ένα κόκκινο χρώμα. Το μούρο του καρπού είναι βρώσιμο αλλά η γεύση του είναι αρκετά όξινη σε βαθμό που ξεπερνά την γλυκύτητα του.

Το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Χιλή αποτελούσαν το 97% της παγκόσμιας παραγωγής κράνμπερι. Τα περισσότερα κράνμπερι χρησιμοποιούνται συνήθως για να φτιαχτούν χυμοί, σάλτσες, μαρμελάδες και γλυκά αποξηραμένα κράνμπερι. Το μέρος της παραγωγής που δεν αξιοποιείται για αυτούς τους σκοπούς πωλείται στους καταναλωτές φρέσκο. Για τους Αμερικάνους και τους Καναδούς η σάλτσα κράνμπερι είναι ένα παραδοσιακό συνοδευτικό για την γαλοπούλα στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια και στα τραπέζια της Ημέρας των Ευχαριστιών.[4] Το ίδιο ισχύει και για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια στην Μεγάλη Βρετανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «How Cranberries Grow: "Cranberries 101" - An Introduction». Cape Cod Cranberry Growers' Association. 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2014. 
  2. Steven Clemants. «Vaccinium oxycoccos: Small Cranberry, Technical Page». Brooklyn Botanic Garden. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2011. 
  3. «About Cranberries». Cranberry Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2009. 
  4. Carol Cloud Bailey (19 Νοεμβρίου 2009). «Garden Tips: Give thanks for cranberries, grown with a taste of Florida». TCPalm.com. Scripps Interactive Newspapers Group. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Cranberries στο Wikimedia Commons