Κούτζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κούτζου που καταπνίγει δέντρα στην Ατλάντα, Τζόρτζια, ΗΠΑ
Άνθη της Pueraria montana

Το κούτζου, ή ορθότερα κούζου (που ονομάζεται επίσης ιαπωνική μαραντία ή κινέζικη μαραντία) είναι μια ομάδα πολυετών κληματίδων που αναρριχώνται, περιελίσσονται και εκτείνονται, οι οποίες προέρχονται από την Ανατολική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και μερικά νησιά του Ειρηνικού, αλλά χωροκατακτητικές σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως στη Βόρεια Αμερική.

Η κληματίδα αυτή σκαρφαλώνει πυκνά πάνω σε άλλα φυτά και δέντρα και μεγαλώνει τόσο γρήγορα, ώστε τα πνίγει και τα σκοτώνει εμποδίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού φωτός.[1] Τα φυτά ανήκουν στο γένος Πουεράρια, στην οικογένεια κυαμοειδή, και στην υποοικογένεια ψυχανθή. Το όνομα προέρχεται από την ιαπωνική ονομασία για το φυτό ανατολικοασιατική μαραντία (Pueraria montana var. Lobata), ク ズ ή 葛 («kuzu»). Όπου αυτά τα φυτά εγκλιματίζονται, μπορούν να καταστούν χωροκατακτητικά και θεωρούνται επιβλαβή ζιζάνια. Το φυτό είναι βρώσιμο, αλλά συχνά ψεκάζεται με ζιζανιοκτόνα.[1]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 John Everest· James Miller· Donald Ball· Mike Patterson (1999). «Kudzu in Alabama: History, Uses, and Control». Alabama Cooperative Extension System. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007.