Κούμπαο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κούμπαο
Kumbag Tekirdag 2010.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κούμπαο
Χώρα Τουρκία
Διοικητική υπαγωγή Ραιδεστός
Υψόμετρο m
Ταχ. κωδ. 59000
Τηλ. κωδ. 0282
Ζώνη ώρας UTC+02:00
UTC+03:00

Το Κούμπαο (Κούμβαο)(τουρκικά: Kumbag ) είναι παράλιο χωριό της Τουρκίας και διοικητικά ανήκει στην επαρχία της Ραιδεστού (σημερινό όνομα τουρκικά: Tekirdag) στην περιοχή του Μαρμαρά, μερικά μόλις χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελληνικό όνομα του χωριού ήταν Χρυσάμπελος από τις πλούσιες ποικιλίες των αμπελώνων που καλλιεργούνταν εκεί. Υπαγόταν στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως, στο Σαντζάκι και Καζά Ραιδεστού και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηρακλείας.

Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άγιος Γρηγόριος Καλλίδης Μητροπολίτης Ηρακλείας και Ραιδεστού Θράκης, ο οποίος γεννήθηκε στο Κούμπαο το 1844.

Το 1873 είχε 2.500 κατοίκους, ένα σχολείο κοινό με 110 μαθητές και ένα δάσκαλο, μια Δημοτική Σχολή με 120 μαθητές και 2 δασκάλους και ένα Παρθεναγωγείο με 40 μαθητές και έναν δάσκαλο. Το 1905 είχε 3.250 κατοίκους και τον ίδιο αριθμό σχολείων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αμπελουργία, την αλιεία και το εμπόριο, ενώ τα προϊόντα τους προωθούνταν στις αγορές της Κωνσταντινούπολης και της Ραιδεστού. Είχε 2 εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα (1837) και της Αγίας Παρασκευής. Υπήρχαν 6 αγιάσματα, του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Γαλατερής, της Αγίας Κυριακής, των Αγίων Θεοδώρων και της Αγίας Μαρίνας. Στο Κούμβαο γεννήθηκε το 1844 ο άγιος Γρηγόριος Καλλίδης, Μητροπολίτης Ηρακλείας και Ραιδεστού.