Κουόρτερμπακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα παράδειγμα προσδιορισμού της θέσης του κουόρτερμπακ σε ένα σχηματισμό επίθεσης

Ο κουόρτερμπακ (πασαδόρος - κοινή συντομογραφία QB)[1] είναι μια θέση στο Αμερικανικό και στο Καναδικό ποδόσφαιρο. Οι κουόρτερμπακς είναι μέλη του σχηματισμού επίθεσης και τοποθετούνται στη γραμμή πίσω από την επιθετική γραμμή (offensive line). Στο σύγχρονο Αμερικανικό ποδόσφαιρο, ο κουάρτερμπακ θεωρείται συνήθως ο ηγέτης του επιθετικού σχηματισμού και είναι αρμόδιος για την επιλογή του τρόπου επίθεσης (play). 

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάικ Κουίν, πρώην κουόρτερμπακ των Ντάλας Κάουμποϊς, πετά την μπάλα.

Στο σύγχρονο Αμερικανικό ποδόσφαιρο, ο κουόρτερμπακ είναι συνήθως ο ηγέτης του επιθετικού σχηματισμού. Ο κουόρτερμπακ έρχεται σε επαφή με τη μπάλα σχεδός σε κάθε επιθετικό παιχνίδι, και οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες του μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις τύχες της ομάδας του. Κατά συνέπεια, ο κουόρτερμπακ είναι μία από τις θέσεις σε ομαδικά αθλήματα, που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη δόξα, αλλά και την περισσότερη κριτική.[2] Ο κουόρτερμπακ επιλέγει το κάθε επιθετικό παιχνίδι (play) και ενημερώνει σχετικά την ομάδα του. Όταν η ομάδα είναι έτοιμη, ο Κεντρικός (Center) περνάει τη μπάλα στον κουόρτερμπακ (η διαδικασία λέγεται snap). Συνήθως, στα επιθετικά παιχνίδια τρεξίματος (rush plays), ο κουόρτερμπακ δίνει τη μπάλα πίσω, σε έναν εκ των δύο οπισθοφυλάκων, στον χάφ-μπακ (HB ή RB) ή στον φουλ-μπακ (FB). Στα επιθετικά παιχνίδια πάσας (passing plays), ο κουόρτερμπακ είναι σχεδόν πάντα αρμόδιος για να πασάρει τη μπάλα εμπρός, σε έναν από τους ρισίβερς (WR ή TE).[3] Επιπλέον, ο κουόρτερμπακ ενδέχεται να τρέξει ο ίδιος εμπρός με τη μπάλα.

Στο Αμερικανικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (NFL), οι κουόρτερμπακ είναι υποχρεωμένοι να φέρουν στη στολή τους έναν αριθμό μεταξύ 1 και 19.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. David S. Neft, Richard M. Cohen, and Rick Korch, The Football Encyclopedia: The Complete History of Professional Football, From 1892 to the Present (St. Martin's Press 1994), ISBN 0-312-11435-4
  2. Farmer, Sam (January 29, 2012). «Spiral-bound». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-09-21. https://web.archive.org/web/20130921061328/http://articles.latimes.com/2012/jan/29/sports/la-sp-super-bowl-quarterbacks-20120129. Ανακτήθηκε στις July 29, 2013. 
  3. «Quarterback». NFL 360. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2013. 
  4. NFL Rules 2012, p. 21.