Κοστάντιν Σπαταράκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοστάντιν Σπαταράκου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1736
Θάνατος1767
Χώρα πολιτογράφησηςΑλβανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κοστάντιν Σπαταράκου (αλβανικά: Kostandin Shpataraku‎‎, 1736-1767), επίσης γνωστός ως Σπαταράκου, ήταν Αλβανός Ορθόδοξος εικονογράφος και αγιογράφος της μεταβυζαντινής περιόδου και πιο συγκεκριμένα του 18ου αιώνα. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από έναν συνδυασμό πίστεως προς τις βυζαντινές παραδόσεις και αναγεννησιακών επιρροών.[1] Θεωρείται ως εκ σημαντικότερων εκπροσώπων της αλβανικής τέχνης της μεσαιωνικής περιόδου, μαζί με τους Ονούφρι και Δαβίδ Σεληνιτζιώτη.

Ο Κοστάντιν Σπαταράκου γεννήθηκε στην περιοχή του Σπατ, στα περίχωρα του Ελμπασάν, εκείνη την περίοδο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[2][1][3] Αποκεφαλίστηκε από τους Οθωμανούς στο Ελμπασάν, ενώ κατόπιν της θανάτωσής του η οικογένειά του μετέφερε τη σωρό του και την έθαψε στον τόπο καταγωγής του, με εξαίρεση την κεφαλή του η οποία και ετάφη σε διαφορετική τοποθεσία, προκειμένου οι Οθωμανοί να μην είναι σε θέση να εντοπίσουν τον ακριβή τόπο ταφής του. Αργότερα, μικρού μεγέθους παρεκκλήσιο ανεγέρθηκε εις μνήμην του, ενώ, παράλληλα, τιμάται ως άγιος από τον τοπικό πληθυσμό με την ημερομηνία εορτασμού του να είναι στις 21 Σεπτεμβρίου.[2]

Εικόνισμα αποδιδόμενο στον Κοστάντιν Σπαταράκου.

Η τέχνη και η κληρονομιά του χαρακτηρίζονται από τις μικρογραφίες του μέσω των οποίων μετέφερε στοιχεία της καθημερινής ζωής στις εικαστικές τέχνες.[4] Το καλλιτεχνικό έργο του αποτελείται από σειρά εικονισμάτων και τοιχογραφιών, όπως, μεταξύ άλλων, εκείνες που βρίσκονται εντός της Μονής της Γεννήσεως της Θεοτόκου της Αρδενίτσας, καθώς και εντός της Εκκλησίας του Αγίου Γιόβαν Βλαντιμίρ. Σήμερα, αριθμός εκ των έργων του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές,[1] ενώ αρκετά εξ'αυτών, ύστερα από την συλλογή και αναπαλαίωσή τους, πλέον, βρίσκονται εκτεθειμένα εντός του Εθνικού Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά, του Εθνικού Εικονογραφικού Μουσείου στο Μπεράτ, καθώς και εντός άλλων μουσείων.

Το 2010, εικόνισμα του οποίου η καλλιτεχνική πατρότητα αποδίδεται στον ίδιο πωλήθηκε στον Χετέμ Ραμαντάνι, έναντι ποσού της τάξεως των 75.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής χοροεσπερίδας υπό την οργάνωση της Λίρι Μπερίσα, συζύγου του Αλβανού πρωθυπουργού. Προηγουμένως, το εικόνισμα αποτελούσε ιδιοκτησία της οικογένειας του ζωγράφου σύγχρονης τέχνης Αλούς Σίμα.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Elsie, Robert (2010), Historical Dictionary of Albania, Historical Dictionaries of Europe, 75 (2 έκδοση), Scarecrow Press, σελ. 416, ISBN 978-0810861886 
  2. 2,0 2,1 (Αλβανικά) «Μνήμα και θαύματα του Κοστάντιν Σπαταράκου». www.koha.net. Koha Ditore. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  3. (Αγγλικά) Myftiu, Genc (2000). Albania, a patrimony of European values: a short encyclopedia of Albanian history and cultural heritage. SEDA. σελ. 96. 
  4. (Αγγλικά) Tourism and Culture in the Age of Innovation: Second International Conference IACuDiT, Athens 2015. Springer, 2016. 3 Μαρτίου 2016. σελ. 117. ISBN 9783319275284. 
  5. (Αγγλικά) «Albania Struggles to Catalogue its Unknown Treasures». BalkanInsight. 30 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015.