Κορνέλιους φαν Κλέφε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κορνέλιους φαν Κλέφε
ΓέννησηΜαΐου 1520[1]
Αμβέρσα
Θάνατος
Χώρα πολιτογράφησηςΝότιες Κάτω Χώρες
Ιδιότηταζωγράφος
ΓονείςΓιόος βαν Κλέιφε
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Κορνέλιους φαν Κλέφε (φλαμανδικά: Cornelis van Clevevan Cleef ή Sotte Cleef, 1520 Αμβέρσα – 1567)[2] ήταν Φλαμανδός ζωγράφος της Αναγέννησης.

Ο Κορνέλιους ήταν γιος του επιφανούς ζωγράφου της Αμβέρσας Γιόος φαν Κλέφε. Είχε εκπαιδευτεί από τον πατέρα του και συνεργάστηκε κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του στενά μαζί του. Ζωγράφισε κυρίως μυθολογικές και θρησκευτικές σκηνές, πολλές Μαντόνες, όπως και ο πατέρας του, στο τυπικό στυλ της Ιταλικής Αναγέννησης. Η ορατή επίδραση των Ραφαήλ, Λεονάρντο ντα Βίντσι και Αντρέα ντελ Σάρτο μαρτυρά ότι είναι πιθανό να πραγματοποίησε ταξίδι στην Ιταλία, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις πηγές. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1540, ανέλαβε επικεφαλής στη Συντεχνία του Αγίου Λουκά της Αμβέρσας. Το 1545 αγόρασε ένα σπίτι και στις 28 Δεκεμβρίου 1546 νυμφεύτηκε την Άννα Ερτς (Aerts), κόρη ενός κατασκευαστή περγαμηνών.

Πιθανότατα λόγω των προτεσταντικών του πεποιθήσεων (είχε ονομάσει τη θυγατέρα του Abigail), μετά τον θάνατο του πατέρα του περιέπεσε σε δυσμένεια αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αυτό εμφαίνεται από τη δικαστική εντολή που δόθηκε για δέσμευση της κατοικίας του. Ο Κάρελ φαν Μάντερ, ο οποίος τον ονοματίζει εσφαλμένα (Joos van Cleef geheeten den Sotten Cleef), αναγράφει στη βιογραφία του ότι περί το 1555 ο Κορνέλιους μετοίκησε στην Αγγλία, όπου διακρίθηκε ως προσωπογράφος και έλαβε μερικές παραγγελίες από τη βασιλική Αυλή. Επέστρεψε στην Αμβέρσα το 1567, λίγο πριν τον θάνατό του.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακάς του Η προσκύνηση των Μάγων προέρχεται από την παράδοση που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του, Γιόος φαν Κλέφε. Σε γενικές γραμμές, τα έργα του δείχνουν ισχυρές επιδράσεις από τους Ιταλούς καλλιτέχνες που προαναφέρθηκαν].[3]

Από τα έργα που φιλοτέχνησε στην Αγγλία, ο πίνακας Η Παρθένος και το Βρέφος εκτίθεται στο Μουσείο Φιτζγουίλιαμ.[4] Άλλα έργα του εκτίθενται στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών Αμβέρσας και στο Groeningemuseum της Μπρυζ.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. RKDartists. rkd.nl/explore/artists/17244. Ανακτήθηκε στις 23  Αυγούστου 2017.
  2. Leo van Puyvelde (1942), The Flemish drawings in the collection of His Majesty the King at Windsor Castle, p. 13
  3. Henri Pauwels, in Dictionnaire des Peintres Belges, Kirk Irpa, 1994
  4. [1]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • C. Justi, Der Fall Cleve, in Jb der preuss. Kunstsmlg., 16, 1895, p. 32.
  • G. Hulin de Loo, Conjecture touchant le Sotte Cleve, in Petite Rev. illustrée de l'Art et de l'Archéol. en Flandre, 1903, pp. 87–91, 115-118.
  • M. J. Friedländer, Nachtträgliches zu Cornelis van Cleve, in Oud Holland, LX, 1943, pp. 7–14; E.N.P., IXa, 1972, pp. 44, 49-50, 72-74.