Κοριάννα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κοριάννα
Μέρος του χωριού όπως φαίνεται από την περιοχή "Χειλάτα"
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κοριάννα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΠεριφέρεια Ιονίων Νήσων
ΔήμοςΚεφαλονιάς
Δημοτική ΕνότηταΛειβαθους
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΕπτάνησα
ΝομόςΝομός Κεφαλληνίας
Πληθυσμός63 (2011)
Ταχ. κωδ.28100
Τηλ. κωδ.26710

Τα Κοριάννα (Κοργιάνα/Κοριάνα) είναι χωριό της νότιας Κεφαλονιάς. Διοικητικά υπάγεται στην κοινότητα Σπαρτιών του Δήμου Κεφαλονιάς. Ιστορικά το χωριό αναφέρεται ήδη από το 1262 στο πρακτικό της Λατινικής επισκοπής και αργότερα περί το 1520 σε γενεαλογικά αρχεία.Επεξεργασία

Γεωγραφικά τα Κοριάννα ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή της Λειβαθούς. Δίπλα στα χωριά Σπαρτιά και Κλείσματα ,το χωριό εξαπλώνεται πάνω στην κορυφή ενός λόφου ( πριν το 1953 το χωριό έφτανε να καλύπτει τις κορυφές δυο λόφων).

Ονομαστικά οι περιοχές του χωριού είναι οι εξής: Καλαβράτα , Ροσολυμάτα , πλατεία Σπιάτσας, Μπεκατωράτα, Μαντζαβινάτα, Πλάκα ,Πυλός , Πλακούδι , Χειλάτα , Άγιος Γεώργιος ( και η αμφισβιτούμενη περιοχή Πλαστήρι)

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το χωριό έχει 63 κατοίκους[2]. Αξιοσημείωτο είναι το αποτέλεσμα της απογραφής του 1940 που αναφέρει ότι το χωριό είχε 180 κατοίκους.

Από αρχαιοτάτων χρόνων το χωριό διέθετε ναό. Στο πρακτικό της λατινικής επισκοπής του 1262 αναφέρεται ο ναός του Αγίου Παγκρατίου[3]. Υπήρξαν βέβαια και άλλοι ναοί στο χωριό οι οποίοι όμως καταστρέφονταν από τους συχνούς σεισμούς που έπλητταν την ευρύτερη περιοχή της λειβαθους όπως αυτοί του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Γεωργίου , της Παναγίας της Ελεούσσας και του Αγίου Νικολάου. Βέβαια η σημαντικότερη εκκλησία ήταν αυτή της Θεοτόκου της Πλαστηριώτισσας η οποία από τον 16ο ήδη αιώνα ήταν η μεγαλύτερη του χωριού. Ο ναός της Θεοτόκου είναι ο μοναδικός που υπάρχει σήμερα στο χωριό ,αποτελεί την ενορία των Κοριάννων και εορτάζει στις 23 Αυγούστου.Ιερείς όπως ο Κωνσταντίνος Μενεγάτος , ο Αντώνιος Μαζαράκης, ο Γεράσιμος Ποταμιάνος , ο Παναγής Ροσόλυμος , ο Γεώργιος Αλεξανδράτος , ο Φιλόθεος Μαντζαβίνος, Ιωάννης Θεοδόσης και ο Νικόλαος Μπεκατώρος διακόνισαν επι 2 αιώνες στον ναό της Θεοτόκου.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πλαστηριώτισσας

Στο χωριό δραστηριοποιείται από το 1981 ο πολιτιστικός και εξωραϊστικός Σύλλογος Κοριάννων-Κλεισμάτων «ο Παλιολινός»

Το χωριό έως τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν από τα μεγαλύτερα της περιοχής. Αδιαμφισβήτητα ήταν ένα αριστοκρατικό χωριό( δέσποζαν οικογένειες αρχόντων : Μαντζαβίνος, Ροσόλυμος , Μπεκατώρος) και ένα μεγάλο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο το οποίο όμως σταδιακά κυρίως εξ αιτίας των φυσικών καταστροφών έχασε την αίγλη του.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας πληθυσμού[4][5]
1866 1879 1940 2001 2011
300 307 180 55 63

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. «Αρχική ~ Korianna village». Αρχική ~ Korianna village. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2019. 
  3. Μεσολωράς, Πατήρ Ιωάννης (2017). «Εκκλησίες του χωριού Κοριάννα». Κεφαλονίτικη πρόοδος. 
  4. Απογραφές πληθυσμού , 2001, 2011 σύμφωνα με την κωδικοποίηση της Απογραφής 2011, Ελληνική Στατιστική Αρχή.
  5. «Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών». ΕΕΤΑΑ. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2020.