Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομμουνιστικό Κόμμα
Partito Comunista
Logo of the Communist Party (Italy).svg
Γενικός ΓραμματέαςΜάρκο Ρίτσο
ΊδρυσηΙούλιος 2009
ΙδεολογίαΚομμουνισμός,
Μαρξισμός-Λενινισμός
Προλεταριακός διεθνισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΠρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Διεθνής προσχώρησηΔιεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
ΧρώματαΚόκκινο
Ιστότοπος
ilpartitocomunista.it
Πολιτικό σύστημα Ιταλία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κομμουνιστικό Κόμμα (Partito Comunista, PC) είναι ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα που ακολουθεί τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού. Συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και συνεργάζεται στενά με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2009, με την ονομασία Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά, προερχόμενο από διάσπαση του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών[1]. Ηγέτης του εκλέχθηκε ο διαγραμμένος[2] από τους Ιταλούς Κομμουνιστές, Μάρκο Ρίτσο. Το πρώτο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, έγινε τον Νοέμβριο του 2010[3]. Τον Ιανουάριο του 2014, το κόμμα μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα. Στις εκλογές του 2018, συμμετείχε αυτόνομα αποσπώντας περισσότερες από 100.000 ψήφους[4]. Στις επαναληπτικές εκλογές 3-4 Οκτώβρη 2021 στην Σιένα κατέλαβε την τρίτη θέση και κατέγραψε ποσοστό 4.69%.

Ευρωεκλογές 2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις ευρωεκλογές του 2019, το Κομμουνιστικό Κόμμα ήλθε αντιμέτωπο με τα εμπόδια που θέτει ο ιταλικός εκλογικός νόμος σχετικά με τη συμμετοχή κομμάτων χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στις ευρωπαϊκές εκλογές, από τα οποία απαιτείται η συλλογή 145.000 υπογραφών.[5]

Ωστόσο, το κόμμα κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της συλλογής υπογραφών, αξιοποιώντας δυνατότητα που δίνει ο εκλογικός νόμος στην Ιταλία να κατέβει στις εκλογές με την κάλυψη ενός κόμματος που έχει ήδη εκλεγμένους ευρωβουλευτές. Τη στήριξη αυτή παρείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Έτσι, το ΚΚ Ιταλίας συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές έχοντας στο σήμα των ψηφοδελτίων του τόσο το σήμα του ΚΚΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.[6]

Συγκέντρωσε 235.467 ψήφους και ποσοστό 0.88% κι έτσι αναδείχθηκε στην 9η θέση χωρίς να εκλέξει ευρωβουλευτή.[7]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "E Marco Rizzo fonda il suo partito: nasce Comunisti-Sinistra popolare", Corriere Della Sera<
  2. "Rizzo espulso dal partito Diliberto: «Lo querelo»", Corriere Della Sera
  3. "Marco Rizzo: «A sinistra un altro polo»", Corriere Della Sera
  4. «Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2018. 
  5. Epochi, rizospastis gr | Synchroni (11 Απριλίου 2019). «rizospastis.gr - Το ΚΚ Ιταλίας με τη συνδρομή του ΚΚΕ αντιπαλεύει τα νομικά εμπόδια για συμμετοχή». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2019. 
  6. Epochi, rizospastis gr | Synchroni (19 Απριλίου 2019). «rizospastis.gr - Το ΚΚ Ιταλίας και επίσημα στις ευρωεκλογές». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2019. 
  7. «Eligendo: Europee [Scrutini] Italia + Estero (In complesso) -». Eligendo (στα Ιταλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]