Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κομμουνιστική Τάση)
Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση
Ίδρυση2004
Διάσπαση απόΣοσιαλιστική Έκφραση
ΕφημερίδαΚομμουνιστική Επανάσταση
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός
Λενινισμός
Τροτσκισμός
Πολιτικό φάσμαΑκροαριστερά
Διεθνής προσχώρησηΔιεθνής Μαρξιστική Τάση
Χρώματακόκκινο
Ιστότοπος
marxismos.com
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Ιστοσελίδα Κομμουνιστική Επανάσταση (www.marxismos.com)

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση είναι ελληνική τροτσκιστική οργάνωση. Εκδίδει την εφημερίδα Κομμουνιστική Επανάσταση και διατηρεί τις εκδόσεις Μαρξιστική Φωνή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες της οργάνωσης εντοπίζονται στη διάσπαση της Σοσιαλιστικής Έκφρασης στα τέλη του 2004 και της έκδοσης της εφημερίδας Μαρξιστική Φωνή τον Φεβρουάριο του 2005. Η νέα οργάνωση, με ονομασία Μαρξιστική Τάση, που προέκυψε ύστερα από τη διάσπαση της Σοσιαλιστικής Έκφρασης, αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης μέχρι και σήμερα. Το καλοκαίρι του 2011 εξέδωσε για πρώτη φορά την εφημερίδα Επανάσταση για την καλύτερη διάδοση των ιδεών του επαναστατικού Μαρξισμού στο κίνημα των Αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος.

Το 2013 η οργάνωση μετονομάστηκε σε Κομμουνιστική Τάση και αποτέλεσε οργανικό τμήμα της αριστερής πτέρυγας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Άσκησε πολλές φορές κριτική στην ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και στην Αριστερή Πλατφόρμα. Είχε εκλέξει δύο μέλη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καθώς και ένα μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013 διεξήγαγε την 1η Πανελλαδική Συνάντηση[1].

Τον Αύγουστο του 2015 ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την προσχώρησή της στη Λαϊκή Ενότητα[2].

Τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοίνωσε ότι παύει να συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας, αλλά εξακολουθεί να συνεργάζεται με το κόμμα[3]. Εν τέλει, τον Ιούλιο του 2016 ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Λαϊκή Ενότητα[4]. Στις εκλογές του 2019, είχε δηλώσει την υποστήριξή της στο Κ.Κ.Ε.[5]. Στις δύο διαδοχικές βουλευτικές εκλογές του 2023 υποστήριξε κριτικά το Κ.Κ.Ε.[6][7] και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του ίδιου έτους τη Λαϊκή Συσπείρωση[8]. Τον Δεκέμβριο του 2023, η Κομμουνιστική Τάση μετονομάστηκε σε Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση και η μηνιαία εφημερίδα της σε Κομμουνιστική Επανάσταση[9].

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση υποστηρίζει τις ιδέες της επαναστατικής Αριστεράς. Έχει αναφορές σε θεωρητικούς όπως ο Μαρξ, ο Ένγκελς, ο Λένιν και ο Τρότσκι[10].

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2014, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δημοσίευσε τις θέσεις της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης (ως Κομμουνιστικής Τάσης τότε) για επαναστατική κυβέρνηση, λαϊκή πολιτοφυλακή, εθνικό νόμισμα και υψηλή φορολόγηση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας[11]. Λίγες ημέρες αργότερα, η Κομμουνιστική Τάση έδωσε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, προκειμένου να αποσαφηνίσει τις θέσεις της[12].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1η Πανελλαδική Συνάντηση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ
  2. «Συμμετέχουμε στη Λαϊκή Ενότητα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2016. 
  3. Πολιτική Δήλωση της Κομμουνιστικής Τάσης σχετικά με τη ΛΑΕ[νεκρός σύνδεσμος]
  4. Με αιχμές αποχώρησε από τη ΛΑΕ η Κομμουνιστική Τάση
  5. Ροβεσπιέρος (13 Ιανουαρίου 2019). «Δήλωση στήριξης στο ΚΚΕ από την «Κομμουνιστική Τάση»». Ροβεσπιέρος. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  6. Τάση, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Κομμουνιστική (22 Απριλίου 2023). «Αποδοκιμάζουμε τη Δεξιά και τον καπιταλισμό με μαζική ψήφο στο ΚΚΕ!». ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  7. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (24 Μαΐου 2023). «Εκλογές 21ης Μάη: νίκη ΝΔ, συντριβή ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος ΚΚΕ - Όχι πεσιμισμός, αλλά κατανόηση των πολιτικών αιτιών! (Μέρος 2ο)». ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  8. Τάση, Κομμουνιστική (4 Οκτωβρίου 2023). «Οι θέσεις μας για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές». ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  9. Καραγιαννόπουλος, Σταμάτης (15 Δεκεμβρίου 2023). «Εγκλήματα, ληστείες και μύθοι - Επισκόπηση διεθνών και ελληνικών εξελίξεων». ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  10. «Ταυτότητα - Ποιοι είμαστε». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2016. 
  11. ΝΔ: Φρίκη οι αποκαλύψεις από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για την κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ
  12. Όλη η σημερινή συνέντευξη της Κομμουνιστικής Τάσης στο Πρώτο Θέμα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]