Κομμουνιστική Τάση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κομμουνιστική Τάση
---C--Users-User-Desktop-ΚΤ2.jpg
Ίδρυση2004
Διάσπαση απόΣοσιαλιστική Έκφραση
ΕφημερίδαΕπανάσταση
Μαρξιστική Φωνή
Πτέρυγα νεολαίαςΝεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Τροτσκισμός
Πολιτική θέσηΑκροαριστερά
Διεθνής προσχώρησηΔιεθνής Μαρξιστική Τάση
Χρώματακόκκινο
Ιστότοπος
marxismos.com
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Κομμουνιστική Τάση είναι ελληνική τροτσκιστική οργάνωση. Εκδίδει το περιοδικό Μαρξιστική Φωνή και την εφημερίδα Επανάσταση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες της οργάνωσης εντοπίζονται στη διάσπαση της Σοσιαλιστικής Έκφρασης στα τέλη του 2004 και της έκδοσης της εφημερίδας Μαρξιστική Φωνή τον Φεβρουάριο του 2005. Η νέα οργάνωση, με ονομασία Μαρξιστική Τάση, που προέκυψε ύστερα από τη διάσπαση της Σοσιαλιστικής Έκφρασης, αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης μέχρι και σήμερα. Το καλοκαίρι του 2011 εξέδωσε για πρώτη φορά την εφημερίδα Επανάσταση για την καλύτερη διάδοση των ιδεών του επαναστατικού Μαρξισμού στο κίνημα των Αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος, ενώ η εφημερίδα Μαρξιστική Φωνή μετατράπηκε λίγο αργότερα σε τριμηνιαίο θεωρητικό και πολιτικό περιοδικό. Η εφημερίδα Επανάσταση εκδίδεται σε μηνιαία βάση.

Το 2013 η οργάνωση μετονομάστηκε σε Κομμουνιστική Τάση και αποτέλεσε οργανικό τμήμα της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Άσκησε πολλές φορές κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Αριστερή Πλατφόρμα. Είχε εκλέξει δύο μέλη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καθώς και ένα μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013 διεξήγαγε την 1η Πανελλαδική Συνάντηση[1].

Τον Αύγουστο του 2015 ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσχώρησή της στη Λαϊκή Ενότητα[2].

Τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοίνωσε ότι παύει να συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας, αλλά εξακολουθεί να συνεργάζεται με το κόμμα[3]. Εν τέλει, τον Ιούλιο του 2016 ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Λαϊκή Ενότητα[4].

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κομμουνιστική Τάση υποστηρίζει τις ιδέες της επαναστατικής Αριστεράς. Έχει αναφορές σε θεωρητικούς όπως ο Μαρξ, ο Ένγκελς, ο Λένιν και ο Τρότσκι[5].

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2014, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δημοσίευσε τις θέσεις της Κομμουνιστικής Τάσης για επαναστατική κυβέρνηση, λαϊκή πολιτοφυλακή, εθνικό νόμισμα και υψηλή φορολόγηση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας[6]. Λίγες ημέρες αργότερα, η Κομμουνιστική Τάση έδωσε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, προκειμένου να αποσαφηνίσει τις θέσεις της[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]