Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας
ΆθλημαΚολύμβηση
Ίδρυση1927
Χώρα(ες)Ελλάδα
Ιστοσελίδαkoe.org.gr
Παλαιότερο έμβλημα της ομοσπονδίας

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1927 με την ονομασία "Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων" (Ε.Κ.Ο.Φ.) από τους συλλόγους Πανελλήνιος Γ.Σ., Ν.Σ. Πέλοψ, Ολυμπιακός ΣΦΠ, Ν.Σ. Καστέλλας με σκοπό την προαγωγή των ναυτικών αγωνισμάτων και την εξυπηρέτηση αυτού του αθλητικού κλάδου.[1] Εκτός από τα τέσσερα σωματεία που υπέγραψαν το πρώτο αυτό πρακτικό, την αίτηση προς τον ΣΕΓΑΣ για ίδρυση ξεχωριστής ομοσπονδίας συνυπέγραψαν και εκπρόσωποι άλλων επτά συλλόγων. Ήταν οι: Ε.Ν.Ο. Αλεξανδρείας, Άρης Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Θεσσαλονίκης, Παλλεσβιακός, Πανιώνιος, Γ.Σ. Βόλου, Εθνικός Πειραιώς, Γ.Σ. Αμαρουσίου. Στις 21 Οκτωβρίου 1927 ο ΣΕΓΑΣ ενέκρινε την δημιουργία της νέας ομοσπονδίας, η οποία τον Ιανουάριο του 1928 πραγματοποίησε την ιδρυτική της Γ.Σ. και συγκρότησε Δ.Σ. Πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Δ. Καλλιμασιώτης, μετά το θάνατο του οποίου το 1930 ανέλαβε ο Ν. Πρωτόπουλος.[2]

Το 1999 άλλαξε την επωνυμία της από Ε.Κ.Ο.Φ. σε Κ.Ο.Ε.[3]

Η Κ.Ο.Ε. έχει υπό την επιμέλεια και την εποπτεία της πέντε ολυμπιακά αθλήματα, την αγωνιστική κολύμβηση, την υδατοσφαίριση, τη συγχρονισμένη κολύμβηση, τις καταδύσεις , της Κολύμβησης Μεγάλων Αποστάσεων (OPEN WATER) και τη τεχνική κολύμβηση. Η έδρα της βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη (Λεωφ. Συγγρού 137).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος - Ιστορικό». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2008. 
  2. «"Αθλητικό Βήμα", ψηφ. σελ. 370». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2012. 
  3. Οι αφετηρίες της ένδοξης πορείας των 6 Αθλημάτων της ΚΟΕ koe.org.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]