Κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραμσής Β΄
Αντίγραφο του αγάλματος του Ραμσή Β΄ στο Κάιρο
ΟνομασίαΡαμσής Β΄
Έτος δημιουργίαςπερ. 12ος αι. π.Χ.
Διαστάσειςύψος: 11 μ
ΜουσείοΜεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
Χάρτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή Β΄ βρέθηκε το 1820 από τον Τζιοβάνι Μπατίστα Καβίλια (Giovanni Battista Caviglia) στον μεγάλο ναό του Πτα κοντά στην Μέμφιδα. Είναι κατασκευασμένο από ερυθρό γρανίτη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε σπασμένο σε έξι κομμάτια, τα οποία αρχικά δεν μπόρεσαν να ανασυγκροτηθούν. Το 1955 ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Νάσσερ μετέφερε το άγαλμα στην μεγάλη πλατεία Bab Al-Hadid στο Κάιρο, η οποία μετονομάστηκε Πλατεία του Ραμσή.[1] Εκεί αναστηλώθηκε το άγαλμα ύψους 11 μέτρων και στήθηκε σε βάση ύψους τριών μέτρων κοντά σε ένα συντριβάνι. Εσωτερικά σταθεροποιήθηκε με σιδερένιες ράβδους.[2]

Αργότερα το άγαλμα μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία και προσωρινά επισκευάζεται στο οροπέδιο της Γκίζας. Η τελική του θέση θα είναι στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται υπό κατασκευή και θα αρχίσει να λειτουργεί το 2013.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «97-08-07: Ramses comes home». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2007. 
  2. Hawass, Zahi. «The removal of Ramses II Statue». Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Statue of Ramesses II (Mit Rahina)) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).