Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοινωνία της πληροφορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κοινωνία της πληροφορίας ονομάζεται μία κοινωνία όπου η παραγωγή, διανομή, χρήση, ενσωμάτωση και διαχείριση πληροφοριών αποτελεί σημαντική οικονομική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Σκοπός μιας κοινωνίας της πληροφορίας είναι να κερδίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διεθνώς, δια μέσου της χρήσης της πληροφορικής (IT) με δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο. Η οικονομία της γνώσης είναι η αντίστοιχη έννοια σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με την οποία ο πλούτος δημιουργείται μέσα από την οικονομική εκμετάλλευση της κατανόησης. Οι άνθρωποι που έχουν τα μέσα να συμμετέχουν σε αυτή τη μορφή κοινωνίας ορισμένες φορές ονομάζονται «ψηφιακοί πολίτες». Αυτή αποτελεί και μια από τις δεκάδες ετικέτες που υποδηλώνουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι μπαίνουν σε μία νέα μορφή κοινωνίας.[1]

Οι δείκτες της αλλαγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δείκτες αυτής της ταχείας αλλαγής μπορεί να είναι τεχνολογικοί, οικονομικοί, επαγγελματικοί, χωρικοί, πολιτιστικοί ή συνδυασμός αυτών.[2] Η κοινωνία της πληροφορίας αναγνωρίζεται ως διάδοχος της βιομηχανικής κοινωνίας. Στενά συνδεδεμένες έννοιες είναι η μεταβιομηχανική κοινωνία (Ντάνιελ Μπελλ), ο μεταφορντισμός, η μεταμοντέρνα κοινωνία, η κοινωνία της γνώσης, η τηλεματική κοινωνία, η Επανάσταση της Πληροφορίας, ο ρευστός μοντερνισμός και η κοινωνία των δικτύων (Μανουέλ Καστέλς).

Σύμφωνα με τον Bell η κοινωνία της πληροφορίας είναι μια νέα κοινωνία και την ονομάζουμε Κοινωνίας της Πληροφορίας .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Beniger, James R. (1986). The Control Revolution: Technological and Economic Origins of the Information Society. Cambridge, Mass.: Harvard University Press. 
  2. Webster, Frank (2002). Theories of the Information Society. Cambridge: Routledge.