Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοινοβούλιο της Ναβάρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κοινοβούλιο της Ναβάρρας (Ισπανικά Parlamento de Navarra, Βασκικά Nafarroako Parlamentua) ή επίσης γνωστό ως Cortes de Navarra είναι το αυτόνομο μονοθάλαμο κοινοβούλιο της Ναβάρρας.

Εξουσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εξουσίες του κοινοβουλίου ρυθμίζονται από τον "Οργανικό Νόμο για την Επανενοποίση και την Βελτίωση του Αυτόνομου Καθεστώτος της Ναβάρρας" (Ley Orgánica de Reintegración y Amejoramiento del Régimen Foral de Navarra, επίσης γνωστός ως LORAFNA). Αυτές οι εξουσίες περιλαμβάνουν την εκπροσώπηση των κατοίκων της Ναβάρρας, η έγκριση των νόμων και του Γενικού Προϋπολογισμού και η εκλογή και ο έλεγχος του Προέδρου, όπως σε κάθε άλλο κοινοβουλευτικό σύστημα.[1]

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παρόν, το Κοινοβούλιο συντίθεται από 50 μέλη. Το μέγεθος του σώματος ορίζεται από το νόμο μεταξύ 40 και 70 εδρών. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται απευθείας για τετραετείς θητείες και ανανεώνονται ταυτόχρονα.[2]

Στις εκλογές του 2007, 22 έδρες κερδήθηκαν από την Λαϊκή Ένωση της Ναβάρρας, 12 από το Ναι Ναβάρρα, 12 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ναβάρρας, 2 από την Σύγκλιση Δημοκρατών της Ναβάρρας, και 2 από την Ενωμένη Αριστερά της Ναβάρρας[3]

Στις εκλογές του 2011, 19έδρες κέρδισε η Λαϊκή Ένωση της Ναβάρρας, 9 το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ναβάρρας, 8 το Ναβάρρα Ναι, 7 το Bildu, 4 το Λαϊκό Κόμμα και 3 η Ενωμένη Αριστερά.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Functions of the Legislative Chamber». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2009. 
  2. «Textos, Institucionales, Ley Orgánica 13/1982, de 10 de agosto, de reintegración y amejoramiento del régimen foral de Navarra, Título I, De las instituciones Forales de Navarra, CAPITULO II. Del Parlamento o Cortes». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2009. 
  3. «Resultados Electorales y Composición del Parlamento de Navarra: VII Legislatura (2007-2011)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]