Ενωμένη Αριστερά (Ισπανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ενωμένη Αριστερά
Izquierda Unida
Izquierda Unida (logo).svg
Γενικός Γραμματέας Κάγιο Λάρα Μόγια
Ίδρυση Απρίλιος 1986
Συγχώνευση των Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας
Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας της Ισπανίας
Συλλογικότητα για την Ενότητα των Εργατών - Ανδαλουσιανό Αριστερό Μπλοκ
Ρεπουμπλικανική Αριστερά (μέρος)
Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα
Ανοιχτή Αριστερά
Εκλογική συνεργασία με:
Πρωτοβουλία για τους Πράσινους της Καταλονίας
Αραγονική Ένωση
Ιδεολογία Κομμουνισμός[1][2]
Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Κοσμικισμός
Ρεπουμπλικανισμός[1]
Περιβαλλοντισμός[1]
Φεντεραλισμός
Πολιτική θέση Αριστερά[1]
Εθνική προσχώρηση Unidos Podemos
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά
Ιστοσελίδα
http://www.izquierda-unida.es/
Πολιτικό σύστημα Ισπανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Ενωμένη Αριστερά (ισπ. Izquierda Unida) είναι ένας αριστερός πολιτικός συνασπισμός της Ισπανίας ο οποίος ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1986.

Η Ενωμένη Αριστερά ιδρύθηκε αρχικά ως εκλογικός συνασπισμός επτά κομμάτων,[3] ωστόσο σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας είναι το μόνο πλήρως ενσωματωμένο κόμμα σε αυτόν σε εθνικό επίπεδο. Παρ'όλα αυτά, στην Ενωμένη Αριστερά συμμετέχουν πολλά άλλα περιφερειακά κόμματα, πολιτικές οργανώσεις και ανεξάρτητοι.[3]

Οι συζητήσεις για τη δημιουργία του συνασπισμού ξεκίνησαν το 1982 μετά την εκλογική αποτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας στις εκλογές του ιδίου έτους, όπου το ποσοστό του κόμματος έπεσε από το 10,8% που συγκέντρωσε στις εκλογές του 1979 στο 4%. Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος θεωρούσε ότι το κόμμα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει από μόνο του την εκλογική ηγεμονία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στην αριστερά.[3] Έτσι, άρχισε συνομιλίες με άλλα αριστερά κόμματα και οργανώσεις για το σχηματισμό ενός ευρύτερου αριστερού συνασπισμού.[3] Στην πρώτη της συμμετοχή σε εκλογές το 1986, η Ενωμένη Αριστερά συγκέντρωσε το 4,6% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 1989 συγκέντρωσε το 9,1% των ψήφων. Το ποσοστό του κόμματος αυξήθηκε περισσότερο στις εκλογές του 1996 συγκεντρώνοντας το 10,5% των ψήφων.

Σε αντίθεση με τη στρατηγική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας πριν τη δημιουργία της Ενωμένης Αριστεράς, η οποία θεωρούνταν γενικά μετριοπαθής, η στρατηγική της Ενωμένης Αριστεράς θεωρούνταν περισσότερο επιθετική προς το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.[2][3] Η Ενωμένη Αριστερά ήταν αντίθετη στη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, θεωρώντας τους ως ένα «δεξιό κόμμα» που δεν διέφερε από το Λαϊκό Κόμμα.[2][3]

Μετά τα άσχημα αποτελέσματα στις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές του 1999, το κόμμα προσέγγισε τους Σοσιαλιστές και συνεργάστηκε με αυτό στις εκλογές του 2000.[3] Επίσης, υιοθέτησε την πολιτική της συνεργασίας με αυτούς σε τοπικό επίπεδο.[3]

Η Ενωμένη Αριστερά είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές της συμμετέχουν στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κογκρέσο των Αντιπροσώπων
2 / 350
Ισπανική Γερουσία
1 / 266
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
4 / 54
Τοπικές κυβερνήσεις
2.248 / 68.230
Περιφερειακά κοινοβούλια
54 / 1.268

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «European Social Survey 2012 - Appendix 3 (in English)» (PDF). European Science Foundation. 1 January 2014. Ανακτήθηκε στις 6 May 2014. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Topaloff, L (2012) Political Parties and Euroscepticism, pp192-193
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 «Electoral incentives and organisational limits. The evolution of the Communist Party of Spain (PCE) and the United Left (IU) (in English)» (PDF). Institute of Political and Social Sciences. 2002. Ανακτήθηκε στις 11 May 2014. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα United Left (Spain) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).