Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM) είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005, μετά από δεκαπέντε χρόνια συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής της Μεσογείου. Η συνεργασία επικεντρώθηκε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πολιτική, η κοινωνία, η οικονομία και περιβαλλοντικά ζητήματα. Τα μέλη αυτής της οργάνωσης έχουν συζητήσει τα θέματα αυτά σε περιοδικές διασκέψεις για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία, η πρώτη από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 1990 και αναπτύχθηκε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Ένωσης.

Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος στόχος της Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου είναι να σφυρηλατήσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να βρούνε κοινές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, και να δημιουργήσει ένα χώρο ειρήνης και ευημερίας για την ένταξη της του πληθυσμού της Μεσογείου. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ανοιχτή αποκλειστικά στις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες εκπροσωπούνται. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη σύνθεση του Προεδρείου και της εναλλασσόμενης προεδρίας. Ο σημερινός Πρόεδρος του PAM είναι ο γερουσιαστής Δρ Mohamed Cheickh Biadillah του Μαρόκου. Κάθε εθνική αντιπροσωπεία έχει πέντε μέλη με δικαίωμα ψήφου. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση διεξάγει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της εντός τριών μόνιμων επιτροπών. Οι μόνιμες επιτροπές επικεντρώνονται σε τρεις στρατηγικούς τομείς. Η πρώτη μόνιμη επιτροπή είναι αφιερωμένο στη πολιτική και την ασφάλεια της συνεργασίας, η δεύτερη επικεντρώνεται στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ζωή, ενώ η τρίτη μόνιμη επιτροπή εξετάζει το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου μπορεί επίσης να συστήσει επιτροπή ή ειδική ομάδα εργασίας για συγκεκριμένα θέματα, όπως η Μέση Ανατολή, η μετανάστευση, το ελεύθερο εμπόριο, την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή, και άλλοι.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικός Γραμματέας είναι ο Σέρτζιο Πιάτσι (Ιταλός) από την 1η Ιουλίου 2007 και πρόεδρος της Συνέλευσης ο Καρίμ Αμπντέλ Καρίμ Νταρβίς (Αιγύπτιος), από τις 21 Φεβρουαρίου 2020.