Κοιλάδα των Μνημείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°59′N 110°6′W / 36.983°N 110.100°W / 36.983; -110.100

Από το δρόμο Ρουτ 163 προς τη κοιλάδα στα νότια

Η Κοιλάδα των Μνημείων (Monument Valley στα αγγλικά) είναι μια περιοχή στο οροπέδιο του Κολοράντο με πολλούς μεγάλους απότομους λόφους από ψαμμίτη, με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 300 μέτρα από το πάτωμα της κοιλάδας καθώς και τραπεζοειδή όρη (mesa). Βρίσκεται στα σύνορα των πολιτειών Αριζόνα και Γιούτα. Αποτελεί μέρος του εθνικού καταυλισμού των Ναβάχο.

Το έδαφος της κοιλάδας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ιλυόλιθο του σχηματισμού Cutler, ή άμμος που προέρχεται από αυτό, που αποτέθηκε από τα ποτάμια που σμίλευσαν την κοιλάδα. Το έντονο κόκκινο χρώμα της κοιλάδας προέρχεται από το οξείδιο του σιδήρου του εκτεθειμένου στις καιρικές συνθήκες ιλυόλιθου. Οι πιο σκούροι, μπλε-γκρι βράχοι στην κοιλάδα παίρνουν το χρώμα τους από το οξείδιο του μαγγανίου.

Οι λόφοι αποτελούνται από τρία στρώματα. Το κατώτερο αποτελείται από σχιστόλιθο, το μεσαίο από ψαμμίτη και το ανώτερο από σχιστόλιθο και ιλυόλιθο. Είναι απομεινάρια του στρώματος ψαμμίτη που καλύπτει την περιοχή. Στην περιοχή υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου.

Η τοποθεσία της κοιλάδας των μνημείων εμφανίζεται σε πολλές ταινίες και διαφημίσεις.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Monument Valley στο Wikimedia Commons