Κλάους Μάινε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Klaus Meine
Ο Κλάους Μάινε το 2014
Πληροφορίες
Γέννηση25  Μαΐου 1948[2][3]
Αννόβερο
ΚαταγωγήΓερμανία
EίδοςHard Rock
ΙδιότητεςΤραγούδι, Σύνθεση, Στιχουργική
Μουσικά όργαναΚιθάρα
Παρουσία1948-Σήμερα
ΜέληScorpions, Ρούντολφ Σένκερ
Πρώην μέληCopernicus, Mushrooms[1]

Ο Κλάους Μάινε (γερμανικά: Klaus Meine‎‎ γεν. 25 Μαΐου 1948) είναι Γερμανός τραγουδιστής των Scorpions. Εμφανίζεται σε κάθε άλμπουμ της μπάντας, παρότι έγινε μέλος το 1970 ενώ η μπάντα ιδρύθηκε το 1965 (αφού το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1972).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1948. Ο Μάινε πήγε στο δημοτικό σχολείο στην Langenhagen και στη συνέχεια σπούδασε διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, και μετά την γερμανική στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού, καθώς ήθελε να κερδίζει λίγα χρήματα με μια δουλειά που να του έδινε αρκετό χρόνο για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει επαγγελματίας μουσικός. Δεν ήθελε να εργαστεί ως διακοσμητής.

Ο Μάινε έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή σε ηλικία εννέα ετών σε μια τέντα μπροστά σε ένα κοινό πεντακοσίων ατόμων και τραγούδησε το τραγούδι Marina δύο φορές (με μουσική και ακαπέλα). Το ρεπερτόριό του αποτελούνταν μόνο από αυτό το τραγούδι. Στα δεκαπέντε του, γοητεύτηκε από το ροκ εντ ρολ. Οι αγαπημένοι του εκείνη την εποχή ήταν ο Elvis Presley, οι The Beatles και οι The Rolling Stones. Στα δεκαεπτά του, ο Κλάους εντάχθηκε για πρώτη φορά στο συγκρότημα Shamrocks του Αννόβερου, όπου τραγουδούσε και έπαιζε λίγη κιθάρα. Το 1968 το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Μάινε επιστρατεύτηκε στον γερμανικό στρατό για δεκαοκτώ μήνες. Στη συνέχεια εντάχθηκε, αποκλειστικά ως τραγουδιστής, στο χαννοβεριανό συγκρότημα Copernicus, στο οποίο ο Μίκαελ Σένκερ έπαιζε σόλο κιθάρα.

Μαζί, οι δύο τους μεταπήδησαν στους Scorpions το 1969 και έκτοτε ο Μάινε, μαζί με τον Ρούντολφ Σένκερ, αποτέλεσε τον επικεφαλής των Scorpions. Έγραψε επίσης τους στίχους και συνέθεσε το πιο επιτυχημένο εμπορικά τραγούδι του συγκροτήματος: Wind of Change, το οποίο ήταν νούμερο ένα σε έντεκα ευρωπαϊκά charts το 1991. Το τραγούδι αυτό ήταν επίσης το πιο επιτυχημένο single παγκοσμίως την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με τον Μάινε, το τραγούδι αυτό δεν θα είχε γραφτεί ποτέ χωρίς την "τεράστια εμπειρία στο μεγάλο Moscow Music Peace Festival στη Μόσχα το 1989", όπου οι Scorpions τραγούδησαν τα τραγούδια τους μπροστά σε "100.000 ανθρώπους στο στάδιο κάτω από την ολυμπιακή φωτιά, με το ρωσικό κοινό", "και μάλιστα στα αγγλικά". Μπορείτε να βρείτε το Wind of Change στο στούντιο άλμπουμ των Scorpions Crazy World. Ο Μάινε είναι κυρίως υπεύθυνος για τους στίχους του συγκροτήματος. Για την Bonnie Tyler έγραψε τους στίχους του τραγουδιού You're The One, το οποίο εμφανίστηκε στο άλμπουμ της Free Spirit το 1995 ο Ρούντολφ Σένκερ συνέθεσε το τραγούδι. Οι Scorpions κυκλοφόρησαν το τραγούδι ένα χρόνο αργότερα με τον τροποποιημένο τίτλο Are You The One? σε διαφορετική εκδοχή στο άλμπουμ τους Pure Instinct.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάινε είναι παντρεμένος με τη σύζυγό του Γκάμπι από το 1977 και έχουν μαζί έναν γιο, τον Κριστιάν Μάινε. Ζουν στο Bissendorf,Wedemark από το 1982.

Scorpions[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνθέσεις

Τα παρακάτω τραγούδια γράφτηκαν και συντέθηκαν από τον Μάινε:

  • 1990: Wind of Change Crazy World
  • 1996: You and I, But the best for You, Does Anyone Know (Pure Instinct)
  • 1999: A Moment in a Million Years (Eye II Eye)
  • 2000: Moment of Glory (Moment of Glory)
  • 2001: I Wanted to Cry (But the Tears Wouldn't Come) (Acoustica)
  • 2004: My City My Town (Unbreakable)
  • 2013: Follow your Heart και Rock 'n' Roll Band (MTV Unplugged - in Athens)
  • 2015: Rock 'n' Roll Band (που κυκλοφόρησε στη συνέχεια σε στούντιο έκδοση), The World We Used To Know, Who We Are (Return to Forever)
  • 2017: Follow your Heart (που κυκλοφόρησε στη συνέχεια σε στούντιο έκδοση) (Born to touch your Feelings - Best of Rock Ballads)
  • 2022: Shoot for your Heart (Rock Believer)

Ο Μάινε αναφέρεται ως στιχουργός/συν-στιχουργός για περίπου 170 τραγούδια. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα τραγούδια στο πρώτο άλμπουμ των Scorpions Lonesome Crow, καθώς δεν είναι σαφές ποιος ακριβώς έγραψε τους στίχους. Ούτε στον δίσκο ούτε στο εξώφυλλο αναφερόταν αυτό λεπτομερώς.

Άλμπουμ/τραγούδια με άλλους καλλιτέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Uli Jon Roth
    • 1995: Prologue to the Symphonic Legends (τραγούδι Bridge to Heaven)
  • Search (ροκ συγκρότημα από την Ινδονησία)
    • 1996: Rock 'N' Roll Pie (συν-συνθέτης στα τραγούδια Panggung Khayalan και Mengundur Waktu)
  • Liel Kolet
    • 2005: Simply me (άλμπουμ) (Send me an Angel)
    • 2006: Unison (άλμπουμ) (Bigger than life, Jerusalem of Gold)
  • Rilke Project
    • 2002: In my wild heart (με Zabine: Bi)

Προσκεκλημένες εμφανίσεις (επιλογή)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1983: Σε συναυλία του Michael Schenker Group (MSG), στα τέλη Οκτωβρίου στο Hammersmith Odeon του Λονδίνου, ο Μάινε και ο Ρούντολφ Σένκερ συμμετείχαν στον ροκ ύμνο των UFO "Doctor Doctor", σε σύνθεση του Μίκαελ Σένκερ.
  • 1984: Σε συναυλία του Michael Schenker Group στα μέσα Αυγούστου στο φεστιβάλ Super Rock '84 στο Seibu Stadium (Τόκιο/Ιαπωνία) ο Μάινε και ο Ρούντολφ Σένκερ ερμήνευσαν το "Doctor Doctor".
  • 1990: Στις 21 Ιουλίου 1990, οκτώ μήνες μετά την Πτώση του Τείχους, οι Scorpions ήταν μεταξύ των καλλιτεχνών που προσκλήθηκαν από τον συνιδρυτή των Pink Floyd Roger Waters για τη συναυλία του The Wall στην Potsdamer Platz.
  • 1991: My Generation: ο Μάινε με τους Ρούντολφ Σένκερ, Bo Diddley και Faith No More στα τρίτα International Rock Awards στην Wembley Arena London.[4]
  • 1994: Καλεσμένος στην εμφάνιση του ουγγρικού συγκροτήματος Omega στο Népstadion της Βουδαπέστης (μαζί με τον Rudolf Schenker στους Wind Of Change).
  • 1998: Maybe I Maybe You με τον Anoushiravan Rohani και την NDR Radiophilharmonie (Kuppelsaal Hannover).[5]
  • 2001: Καλεσμένος σε συναυλία του Χοσέ Καρρέρας στο Βερολίνο (ντουέτο Wind of Change με τον Καρρέρας).
  • 2002: Καλεσμένος στη συναυλία του Ronnie James Dio και των Deep Purple στο Braunschweig το 2002 για το Rainbow in the Dark του Dio.
  • 2008: Καλεσμένος τραγουδιστής στην 25η επέτειο της σκηνής της Doro Pesch στο ISS Dome στο Ντίσελντορφ (μαζί με τον Ρούντολφ Σένκερ στα τραγούδια των Scorpions Big City Nights και Rock You Like a Hurricane).
  • 2011: Changing The World For Us All (μαζί με τον Paul Anka και τον Andrey Makarevich με αφορμή τον εορτασμό των 80ων γενεθλίων του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο).
  • 18 Ιανουαρίου 2014: ο Μάινε και ο Μάριος Φραγκούλης με την Mädchenchor Hannover, τον Anoushirvan Rohani και άλλους - Send me an Angel (Scorpions) και Golesang (Persian Song) στο γκαλά για τον εορτασμό των 20 χρόνων του International Neurobiotics Foundation στο Theater am Aegi. Ανόβερο.[6]
  • 3 Οκτωβρίου 2014: προσκεκλημένος τραγουδιστής στην κεντρική τελετή για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας στο Ανόβερο (Wind of Change με χορωδία κοριτσιών).[7]
  • 18 Δεκεμβρίου 2014: Wind of Change μαζί με τον José Carreras στο José Carreras Gala 2014 στο Europa-Park Rust.

Φιλανθρωπικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάινε είναι ιδρυτικό μέλος της Nordoff-Robbins Music Therapy, η οποία φροντίζει παιδιά και ενήλικες με νοητική και σωματική αναπηρία, και συμμετέχει στη UNICEF.

Το 2009, ο Μάινε διορίστηκε πρεσβευτής του Γερμανικό Ίδρυμα Λευχαιμίας Χοσέ Καρρέρας, το οποίο είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση της λευχαιμίας και ιδρύθηκε από τον τραγουδιστή της όπερας Χοσέ Καρρέρας.

Από το 2012, ο Μάινε είναι ο προστάτης του Ιδρύματος για τον Καρκίνο της Κάτω Σαξονίας.[8]

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1985, το 2000 και το 2018 υπέγραψε τη Χρυσή Βίβλο της πόλης του Ανόβερου.[9]

Το 2000, του απονεμήθηκε η πλάκα της πόλης για τις υπηρεσίες των Scorpions στην πόλη του Ανόβερου.

Στις 20 Ιουνίου 2000, του απονεμήθηκε το παράσημο Αξίας 1ης τάξης του Niedersächsischer Verdienstorden.

.Τον Φεβρουάριο του 2015, έλαβε το Κρατικό Βραβείο Κάτω Σαξονίας για το 2014, μαζί με τον Ρούντολφ Σένκερ και τον Ματίας Γιαμπς.[10]

Το 2018 του απονεμήθηκε το Leibniz-Ring-Hannover.[11]

Τον Αύγουστο του 2019 υπόγραψε τη Χρυσή Βίβλο του δήμου Wedemark.[12]

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρώτο άλμπουμ των Scorpions Lonesome Crow, ο Μάινε αναγραφόταν λανθασμένα ως "Klaus Meiner".[13]

Το 1981, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ των Scorpions Blackout, η φωνή του κατέρρευσε. Η αποκατάσταση της πλήρους φωνητικής δύναμης απαιτούσε δύο εγχειρήσεις και δέκα μήνες αποχής από το τραγούδι.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Μάινε έκανε διαφήμιση για την εταιρεία ήχου Wedemark Sennheiser, με την οποία οι Scorpions συνεργάζονταν για πολλά χρόνια.

Ως μέλος των Scorpions, ο Μάινε είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Prosonic Concertagentur GmbH, με έδρα την Langenhagen. Είναι επίσης προσωπικά υπεύθυνος εταίρος της Scorpions GbR, που εδρεύει επίσης στη Langenhagen κοντά στο Ανόβερο. Από το 2001 έως το 2011 ήταν ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους της Wild Child Entertainment GmbH μαζί με τους Ρούντολφ Σένκερ και Ματίας Γιαμπς. Μαζί με τον Σένκερ, ο Μάινε είναι ο κάτοχος των δικαιωμάτων της λέξης και του ατομικού εμπορικού σήματος Wind of Change.

Το 1992, είχε μια σύντομη εμφάνιση στην κινηματογραφική ταινία Otto - Der Liebesfilm, όπου σφύριξε το τραγούδι "Wind of Change". Ο Otto του έδωσε ένα μάρκο, μετά το οποίο ισχυρίστηκε ότι "δεν μπορείς να βγάλεις χρήματα με σφυρίγματα".

Το 2003 υποστήριξε τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Γιοχάνες Ράου στην εκστρατεία του για περισσότερα μαθήματα μουσικής στα γερμανικά σχολεία. Μαζί διοργάνωσαν ένα συνέδριο στο Βερολίνο με θέμα τη μουσική εκπαίδευση.

Ο Μάινε είναι μουσικός πρεσβευτής του Ιδρύματος Neurobionics (Samii Foundation) του Madjid Samii.[14]

Ο Μάινε κατέλαβε την 22η θέση στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους μεταλ τραγουδιστές όλων των εποχών από το αμερικανικό περιοδικό Hit Parader[15]

Το 2008 ο κιθαροποιός Boris Dommenget κατασκεύασε κάποιες υπογεγραμμένες κιθάρες αποκλειστικά για τον Μαίνε για τα 60α γενέθλιά του, τις οποίες παίζει ζωντανά στο Instrumental Track Coast to Coast από το άλμπουμ Lovedrive και στοo σόλο τραγούδι του Follow your Heart από το MTV Unplugged - Live in Athens του 2013 στην Αθήνα. Την πρώτη κιθάρα με την ονομασία Doublecut-Black Beauty την έλαβε από τον Ματίας Γιαμπς ως δώρο για τα 60α γενέθλιά του το 2008, ενώ μια άλλη είναι η Doublecut-Sting in the Tail[16].

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung στις 27 Απριλίου 2014, ο Μάινε δήλωσε για την πατρίδα του: Ανόβερο είναι απλά μια δροσερή πόλη. Ερωτηθείς αν το πιο επιτυχημένο ροκ συγκρότημα της Γερμανίας είχε ποτέ σχεδιάσει να μετακομίσει, ο Μάινε είπε ότι υπήρχαν τέτοια σχέδια τη δεκαετία του 1980. Τελικά, όμως, το συγκρότημα δεν τόλμησε να μετακομίσει στις ΗΠΑ λόγω των οικογενειών τους. Το Ανόβερο, είπε, ήταν ένα καλό καταφύγιο όπου "μπορώ να προσγειωθώ ξανά από όλη αυτή την τρέλα του ροκ εντ ρολ ανάμεσα σε ιδιωτικά τζετ και σωματοφύλακες".

Με αφορμή την 500ή επέτειο της Μεταρρύθμιση το 2017, ο Μάινε σχεδίασε μια θήκη βιβλίου για την αναθεωρημένη έκδοση της Βίβλου του Λούθηρου 2017.[17]

Ο Μαινε δέχτηκε να συμμετάσχει σε μια φάρσα που έστησε η εκπομπή του Mega "Πιο Πολύ την Κυριακή" το καλοκαίρι του 2007 με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου κάνοντας τον τουρίστα που ζητά οδηγίες.[18]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.the-scorpions.com/english/theband/klaus_meine.asp
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0576883. Ανακτήθηκε στις 13  Οκτωβρίου 2015.
  3. filmportal.de. 782513f0b348496fbc34fac3e551fa2f. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. justhesame (28 Ιανουαρίου 2008). «Faith No More + Scorpions + Bo Diddley "My Generation" 1991» – μέσω YouTube. 
  5. maestromike66 (2 Απριλίου 2008). «Anoushirvan Rohani & Klaus Meine MAYBE I MAYBE YOU» – μέσω YouTube. 
  6. «Ετήσια έκθεση 2013, σελ. 48» (PDF). Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2021. 
  7. «Klaus Meine sings "Wind of Change": "Scorpions" rock unity ceremony in Hannover». 
  8. http://www.nds-krebsstiftung.de/downloads/pi_vorstellung_meine.pdf
  9. Stefanie Kaune (24 Ιανουαρίου 2010). «Schluss nach 45 Jahren: The Scorpions will disband». Hannoversche Allgemeine Zeitung. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2012. 
  10. Hannoversche Allgemeine Zeitung (11 Δεκεμβρίου 2014). «Κρατικό Βραβείο για τον Αρχηγό Χορωδίας και τους Scorpions». Hannoversche Allgemeine Zeitung. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. 
  11. «Ο μουσικός της ροκ Klaus Meine παίρνει το Leibniz-Ring». Süddeutsche Zeitung. 5 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2020. 
  12. «Το Wedemark γιορτάζει τον Klaus Meine - και ο Klaus Meine το Wedemark» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2019. 
  13. «Scorpions - Lonesome Crow» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  14. Juliane Kaune (22 Ιουνίου 2017). «Theater im Aegi - Große Gala zu Samiis 80. Geburtstag». Hannoversche Allgemeine Zeitung. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2017. 
  15. «Hit Parader's Top 100 Metal Vocalists of All Time» (στα Αγγλικά). 11 Ιουλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2012. 
  16. «Boris Dommenget Guitarmaker handmade Guitars and Pickups». www.guitarmaker.de. 
  17. Bibelgesellschaft, Deutsche. «Lutherbibel revidiert 2017 - Edition von Klaus Meine - Prominente und die Bibel - Themenwelten - Shop - Die-bibel.de». www.die-bibel.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2023. 
  18. Ριχάρδος, Αλέξανδρος. «Η ΦΑΡΣΑ ΤΟΥ KLAUS MEINE (SCORPIONS) ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΉ ΤΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ «ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ» (2007)». Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Klaus Meine στο Wikimedia Commons