Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κισγιακμπίκα Μπαϊριάσοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κισγιακμπίκα Μπαϊριάσοβα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Киcәнбикә Байрасова (Ταταρικά) και Киҫәнбикә Байрасова (Μπασκίρ)
Γέννηση1679
Siberian Darugha
Θάνατος30  Απριλίου 1739
Γεκατερίνμπουργκ
Αιτία θανάτουθάνατος στην πυρά
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας

Η Κισγιακμπίκα Μπαϊράσοβα (1679 - 1739) ήταν μια με τη βία βαπτισμένη στην Ορθοδοξία Μπασκίρα Μουσουλμάνα γυναίκα, η οποία καταδικάστηκε σε κάψιμο στην πυρά επειδή επέστρεψε στο Ισλάμ.

Η Μπαϊριάσοβα γεννήθηκε το 1679 στο βόλοστ του Ντουβάνσκοϊ στη Σιβηρική οδό στη Ρωσία. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η λεγόμενη "εξουσία του βουνού" δημιουργήθηκε στα Ουράλια.

Ο Βασίλι Τάτιστσεφ, γνωστός ως ο ιδρυτής της Αικατερινούπολης, και συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία της Ρωσίας", ήταν ο επικεφαλής της "εξουσίας του βουνού". Εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησε η ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, εργοστασίων και ορυχείων στην περιοχή. Οι ντόπιοι Μπασκίροι φοβούνταν ότι θα χάσουν την πατρογονική εξουσία τους στα εδάφη που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, και προσπάθησαν να προστατεύσουν την πολιτιστική, θρησκευτική και εγχώρια παράδοση τους. Η δυσαρέσκεια του λαού προσκάλεσε την εξέγερση του 1735-1740. Κατά την εξέγερση η "εξουσία του βουνού" απάντησε με τιμωρητικές εκστρατείες. Οι κάτοικοι των επαναστατημένων χωριών σκοτώθηκαν, πουλήθηκαν ως σκλάβοι ή βαπτίστηκαν με τη βία. Η Μπαϊριάσοβα συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Αικατερινούπολη. Δόθηκε ως σκλάβα στον συγγραφέα και μεταφραστή Κιριάκ Κοντράτοβιτς. Βαπτίστηκε και της δόθηκε το όνομα Κατερίνα.

Όπως και οι υπόλοιποι σκλάβοι, η Κισιακμπίκα ονειρευόταν την απελευθέρωση της. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1737, έκανε την πρώτη της απόδραση με μια άλλη σκλάβα. Η ηλικιωμένη γυναίκα συνελήφθη και μαστιγώθηκε. Αλλά αυτό δεν τη σταμάτησε. Στις 26 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους η Κισγιακμπίκα έκανε τη δεύτερη απόδραση από την Αικατερινούπολη με τη γραμματέα του διευθυντή της "εξουσίας του βουνού". Η Κισγιακμπίκα συνελήφθη και μαστιγώθηκε.

Εν τω μεταξύ, στις 20 Απριλίου 1738, εκτελέστηκε ο Τοϊγκίλντα Ζουλιάκοφ. Επίσης βαπτίστηκε με τη βία και επέστρεψε στη θρησκεία του, το Ισλάμ.[1] Όλα οι Μπασκίροι στην Αικατερινούπολη και τα περίχωρά της υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν την εκτέλεση του. Ο Ζιλγιάκοφ πυρπολήθηκε μπροστά στα παιδιά του. Αλλά η Κισιακμπίκα δεν φοβήθηκε. Τον Σεπτέμβριο του 1738 απέδρασε για τρίτη φορά.[2]

Στις 8 Φεβρουαρίου 1739 αποφασίστηκε η καύση της Κισιακμπίκα επειδή το έσκασε τρεις φορές και επέστρεψε στο Ισλάμ.

Ένα μήνα αργότερα, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, η Μπαϊριάσοβα εκτελέστηκε στην κεντρική πλατεία της Αικατερινούπολης.[3][4]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

  1. «Логинов Олег. Уральская преступность. Первые разбойники на Среднем Урале.//«Ведомости: Урал», июнь 2011». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021. 
  2. State Archive of the Sverdlovsk Region. Ф.24. Оп.1. Д.818. С.70.
  3. (στα ru) Islam in the Urals. Encyclopedic Dictionary. М.-Н. Новгород: ИД «Медина», σελ. 54. http://kraeved.opck.org/biblioteka/ural/islam_na_urale/islam_na_urale.pdf. 
  4. Starostin A. N . (2007) [Ислам в Свердловской области]. Islam in the Sverdlovsk Region (PDF). Ислам в России (στα Ρωσικά). М.: Логос. ISBN ((978-5-98704-268-2)) Check |isbn= value: invalid character (βοήθεια).