Κιμτσί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κίμτσι

Στην κορεάτικη κουζίνα Κίμτσι (Kimchi) ονομάζεται κάθε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων που αποτελούν τα πιο διαδεδομένα ορεκτικά (banchan) στη Νότια Κορέα. Το κίμτσι φτιάχνεται με λάχανο, ενώ συνδυάζεται με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει νέα πιάτα όπως το kimchi jjigae και το τηγανητό ρύζι κίμτσι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαίο Kimchi

Αναφορές στο κίμτσι μπορούν να βρεθούν έως και 3000 χρόνια πριν. Το 12ο αιώνα προστέθηκαν σε αυτό διάφορα άλλα καρυκεύματα, δημιουργώντας γεύσεις όπως η γλυκόξινη, και χρώματα όπως το λευκό και το πορτοκαλί. Στη σύγχρονη εποχή, το κύριο καρύκευμα για τα περισσότερα κίμτσι είναι μια μίξη από κόκκινες πιπεριές τσίλι.

Ποικιλίες Κίμτσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ντονγκτσίμι, γκουλγκίμτσι (κιμτσί με πρόσθετα στρείδια) και άλλα μπαντσάν

Τα κίμτσι στις βόρειες περιοχές της Κορέας έχουν λιγότερο αλάτι καθώς και λιγότερο κόκκινο τσίλι. Στο κίμτσι των νότιων τμημάτων της Κορέας χρησιμοποιούν αλάτι, πιπεριές τσίλι και myeolchijeot (γαύρος που έχει υποστεί ζύμωση) ή saeujeot (αλμυρές γαρίδες), και διάφορες σάλτσες ψαριών, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν στη Νοτιοανατολική Ασία. Στη Σεούλ χρησιμοποιούν το συνήθως το saeujeot ως συνοδευτικό συστατικό των πιάτων με κίμτσι.

Λευκό Κίμτσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λευκό Κίμτσι (baek kimchi) είναι από λάχανο. Δεν περιέχει πιπέρι τσίλι και δεν είναι πικάντικο. Το λευκό dongchimi (με ραπανάκι) αποτελεί ένα παράδειγμα κίμτσι που δεν είναι πικάντικο.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλλες συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]