Κεν Ρόμπινσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σερ
Κεν Ρόμπινσον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ken Robinson (Αγγλικά)
Γέννηση4  Μαρτίου 1950[1][2]
Λίβερπουλ
Θάνατος21  Αυγούστου 2020[3]
Λονδίνο[4]
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΚατοικίαΛος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Λιντς
Πανεπιστήμιο του Λονδίνου
Liverpool Collegiate School
Wade Deacon High School
Bretton Hall College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταειδικός στην εκπαίδευση
ομιλών
συγγραφέας
εκπαιδευτικός
παρουσιαστής
documentary participant
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Ουόρικ
Hong Kong Academy for Performing Arts
Government of Singapore
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςμετάλλιο Βενιαμίν Φραγκλίνος (2008)
George Peabody Medal (2008)
Knight Bachelor
Ιστότοπος
www.sirkenrobinson.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κεν Ρόμπινσον (αγγλικά: Ken Robinson), που γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 4 Μαρτίου 1950, ήταν συγγραφέας και σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παιδείας. Διετέλεσε διευθυντής του έργου Η Τέχνη στα σχολεία μεταξύ 1985 - 1989, καθηγητής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Γουάργουϊκ (Warwick) και εχρίσθη ιππότης (παίρνοντας τον τίτλο του Sir) για τη συμβολή του στην εκπαίδευση.

Καταγόταν από εργατική οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια κατοικούσε στο Λος Άντζελες με τη γυναίκα του Μαρία-Τερέζα και τα δύο παιδιά του.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός λόγω 3 ομιλιών που έχει δώσει σε συνέδρια του TED το 2006 [6], το 2010 [7] και το 2013 [8] τα οποία έχουν παρακολουθηθεί πάνω από 24 εκατομμύρια φορές στις ιστοσελίδες του TED. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε την ασθένεια του καρκίνου και πέθανε στις 21 Αυγούστου του 2020.


Ιδέες για την εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κεν Ρόμπινσον έχει προτείνει ότι για να συμμετάσχουν και να επιτύχουν, η εκπαίδευση πρέπει να αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα. Πρώτον, ότι θα πρέπει να προωθεί τη πολυμορφία προσφέροντας ένα ευρύ πρόγραμμα σπουδών και να ενθαρρύνει την εξατομικευμένη μαθησιακή διαδικασία. Ότι θα πρέπει να προωθεί την περιέργεια μέσω της δημιουργικής διδασκαλίας, η οποία εξαρτάται από την υψηλής ποιότητας κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Τέλος, ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αφύπνιση της δημιουργικότητας μέσω εναλλακτικών διδακτικών διαδικασιών που έχουν λιγότερη έμφαση στην τυποποίηση των εξετάσεων, δίνοντας την ευθύνη για τον καθορισμό της πορείας της εκπαίδευσης σε επιμέρους σχολεία και εκπαιδευτικούς. Πιστεύει ότι ένα μεγάλο μέρος του σημερινού συστήματος εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύει τη συμμόρφωση, την υποταγή, και την τυποποίηση αντί για δημιουργικές προσεγγίσεις στη μάθηση.Ο Ρόμπινσον τονίζει ότι μπορεί να επιτύχει μόνο αν αναγνωρίσουμε ότι η εκπαίδευση είναι δύο οργανικά σύστηματα και όχι ένα μηχανικό. Η επιτυχής διοίκηση του τα το σχολείου είναι ένα θέμα της ενίσχυσης ενός βοηθητικού περιβάλλοντος και όχι θέμα "διαταγών και ελέγχου". [9]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 κωδικός αναφοράς VIAF. 106948903. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Γαλλικά) Babelio. 231075.
  3. www.liverpoolecho.co.uk/news/liverpool-news/tributes-ken-robinson-liverpool-born-18814459. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2020.
  4. www.nytimes.com/2020/09/11/world/europe/ken-robinson-who-preached-creativity-in-teaching-dies-at-70.html.
  5. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 11  Μαΐου 2020.
  6. http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html Διάλεξη του Κεν Ρόμπινσον «Τα σχολεία σκοτώνουν τη δημιουργικότητα» στο TED 2006 (στα αγγλικά, με δυνατότητα εμφάνισης ελληνικών υποτίτλων)
  7. http://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution.html Αρχειοθετήθηκε 2011-01-22 στο Wayback Machine. Διάλεξη του Κεν Ρόμπινσον «Φέρτε την επανάσταση στην εκπαίδευση!» στο TED 2010 (στα αγγλικά, με δυνατότητα εμφάνισης ελληνικών υποτίτλων)
  8. http://www.ted.com/talks/ken_robinson_how_to_escape_education_s_death_valley.html Αρχειοθετήθηκε 2013-09-15 στο Wayback Machine. Διάλεξη του Κεν Ρόμπινσον «Πώς να δραπετεύσουμε απ' την κοιλάδα του θανάτου της εκπαίδευσης» στο TED 2013
  9. "How to escape education's death valley" Αρχειοθετήθηκε 2013-09-15 στο Wayback Machine., TED talk, April 2013


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]