Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΤΣΣΚ ΖΣΟΥ
ΌνομαЦСК ЗСУ
Ίδρυση1992
Χρώματα          Μπλέ, Κίτρινο
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Τμήματα της ΤΣΣΚ ΖΣΟΥ
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Χάντμπολ

Ο Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (ουκρανικά: Центральний Спортивний Клуб Збройних Сил України) είναι αθλητικό σωματείο που δημιουργήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1992,[1] βασισμένο στο σοβιετικό αθλητικό σωματείο ΣΚΑ Κιέβου (СКА Київ) στο Κίεβο (περιφερειακό κέντρο της ΣΚΑ), η οποία διαλύθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. To σωματείο υπάγεται στην Διοίκηση Αθλητισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία δημιουργήθηκε στις 29 Απριλίου του 1992.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος του συλλόγου ήταν ο Αθλητικός Σύλλογος της Στρατιωτικής Περιοχής του Κιέβου (СК КВО), η οποία ιδρύθηκε την 1η Απριλίου του 1957 υπό τη διοίκηση της περιφέρειας της στρατιωτικής εκπαίδευσης ως περιφερειακή υπηρεσία της Αθλητικής Κοινωνίας των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ (СКА).

Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όλες οι σοβιετικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνταν από την κεντρική κυβέρνηση έπαψαν να υφίστανται. Το 1992 η Στρατιωτική Περιοχή του Κιέβου (КВО) καταργήθηκε, κάποια από τα συστατικά της μέρη μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, κάποια άλλα μεταφέρθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ο πρώην σύλλογος διαλύθηκε και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μεταβιβάστηκαν στο νεοσυσταθέντα Κεντρικό Αθλητικό Σύλλογο, ο οποίος απορρόφησε το σύνολο των Κέντρων του Σοβιετικού Στρατού με έδρα την Ουκρανία, όπως η Οδησσός, το Λβιβ και η Σεβαστούπολη (κάθε μία αντιστοιχεί στο διοικητικό κέντρο της σοβιετικής στρατιωτικής περιοχής).

Προσχωρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος αποτελεί μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (CISM), όπως και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας (НОК України).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]