ΝΤΟΣΑΑΦ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΝΤΟΣΑΑΦ Ρωσίας
DOSAAF (logo).png
Ίδρυση1951
ΤύποςΑθλητικός σύνδεσμος
ΈδραΡωσία και Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Ιστότοποςdosaaf.ru

Ο Εθελοντικός Σύνδεσμος για τη Συνεργασία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ρωσικά: Добровольное общество содействия армии, авиации и флоту), πιο γνωστός με το αρκτικόλεξο ΝΤΟΣΑΑΦ (ДОСААФ) ,είναι παραστρατιωτική αθλητική οργάνωση που ιδρύθηκε αρχικά στη Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) και έδρασε μεταξύ 1951 και 1991 (ДОСААФ СССР). Σήμερα λειτουργεί εντός της επικράτειας της Ρωσίας (ДОСААФ России). Κύρια ενασχόλησή της είναι τα όπλα, τα οχήματα και τα αεροκάφη.

Επί Σοβιετικής Ένωσης, δηλωμένος στόχος του συνδέσμου ήταν η πατριωτική διαπαιδαγώγηση του πληθυσμού και η προετοιμασία του για την υπεράσπιση της πατρίδας. Μεταξύ των μέσων για την επίτευξη του στόχου αυτού ήταν η ανάπτυξη παραστρατιωτικών αθλημάτων. Αρχικά, ένας σημαντικός στόχος ήταν η οικονομική υποστήριξη των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων (από συνδρομές των μελών, λαχειοφόρες αγορές και δωρεές). Επίσης, δημοφιλή αθλήματα έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις της ΝΤΟΣΑΑΦ (γυμναστήρια, γήπεδα, πισίνες).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1927 ιδρύθηκε η ΟΣΟΑΒΙΑΧΙΜ (ОСОАВИАХИМ) η οποία διαλύθηκε το 1948. Το 1951 συστάθηκε η ΝΤΟΣΑΑΦ ως αντικαταστάτρια της ΟΣΟΑΒΙΑΧΙΜ. Έπειτα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η ΝΤΟΣΑΑΦ διαλύθηκε, αλλά διατηρήθηκε σε ορισμένες μετα-σοβιετικές δημοκρατίες, π.χ. τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αν και αυτές μπορεί να χρησιμοποιούν μία διαφορετική ονομασία. Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, υπάρχει ο «Σύνδεσμος Αρωγής στην Άμυνα της Ουκρανίας».

Στη Ρωσία, αναμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 1991 ως Ρωσική Αθλητικοτεχνική Οργάνωση Άμυνας (ΡΟΣΤΟ, Российская оборонная спортивно-техническая организация – РОСТО). Το Δεκέμβριο του 2009 η ΡΟΣΤΟ μετονομάστηκε σε ΝΤΟΣΑΑΦ Ρωσίας (ДОСААФ России).[1] Στη Λευκορωσία υπάρχει η αντίστοιχη ΝΤΟΣΑΑΦ Λευκορωσίας.

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της ΝΤΟΣΑΑΦ επί Σοβιετικής Ένωσης

Το έμβλημα της οργάνωσης όπως έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]