Κεντρική βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεντρική βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας
Είδοςβιβλιοθήκη
ΧώραΕλλάδα

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χαλκίδας[1] ίδρυσε την κεντρική του βιβλιοθήκη το1986. Η κοινότητα που καλύπτει και εξυπηρετεί είναι το εκπαιδευτικό/διοικητικό προσωπικό και οι σπουδαστές του Ιδρύματος αλλά και οποιοσδήποτε την επισκέπτεται. Κύριος σκοπός της βιβλιοθήκης είναι η προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας καθώς και της αναζήτησης πληροφοριών, η εξυπηρέτηση των πληροφοριακών αναγκών των χρηστών της βιβλιοθήκης μέσα από έντυπο και μη υλικό, υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που παρέχει. Η συλλογή της καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν οι σχολές του Ιδρύματος σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ώστε να εξυπηρετείται ο κάθε χρήστης σε όποια ειδικότητα και να ανήκει. Η συλλογή αποτελείται από 6.000 τίτλους βιβλίων, οπτικοακουστικό υλικό (CD-ROMs, κ.ά.), εφημερίδες, περιοδικά και πτυχιακές εργασίες σπουδαστών.

Για την ταξινόμηση του υλικού της, η βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (DDC), για την καταλογογράφηση του χρησιμοποιεί τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR2) και για την θεματική ευρετηρίαση του χρησιμοποιεί τον Θεματικό Κατάλογο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCSH) και τον κατάλογο καθιερωμένων όρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος[2]. Παράλληλα, διαθέτει διδακτικά βιβλία και σημειώσεις ανάλογα με την προβλεπόμενη ύλη του κάθε μαθήματος των Σχολών του Ιδρύματος και τα παρέχει στους σπουδαστές του δωρεάν.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη διαθέτει τις εξής υπηρεσίες και πληροφοριακές πηγές:

  • Αναγνωστήριο. Ο χώρος του αναγνωστηρίου είναι κατάλληλος για μελέτη υλικού.
  • Βιβλιοστάσιο. Είναι η αίθουσα όπου διατηρεί ταξινομημένη τη συλλογή της.
  • Τμήμα Εκδόσεων. Στο τμήμα εκδόσεων, οι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για τις εκδόσεις προς και από την βιβλιοθήκη.
  • Δανεισμός. Δανείζει το υλικό της μόνο στα μέλη του Ιδρύματος και εφόσον έχουν εκδώσει την ειδική κάρτα δανεισμού, ενώ για τους εξωτερικούς χρήστες ο δανεισμός γίνεται με την καταβολή χρηματικού ποσού.
  • Διαδανεισμός. Με τη συνεργασία της με άλλες βιβλιοθήκες και τις υπηρεσίες του διαδανεισμού οι χρήστες της εντοπίζουν υλικό άλλης βιβλιοθήκης.
  • Νησίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι χρήστες έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω Η/Υ για την εκπόνηση εργασιών τους αλλά και τη πρόσβασή σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στους υπολογιστές είναι ελεγχόμενη και παρέχεται μόνο για εκπαιδευτικό και ερευνητικό σκοπό.
  • Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.).[3] Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Συλλογικό Κατάλογο Περιοδικών των Ελληνικών Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών.
  • E-business Forum.[4] Είναι ένας οδηγός για τον επιχειρηματία που επιθυμεί να εισάγει ηλεκτρονικές μεθόδους στη λειτουργία της Επιχείρησής του.
  • OCLC First Search.[5] Παρέχεται πρόσβαση στον κατάλογο OCLC, μέσω του οποίου πραγματοποιείται λεπτομερής αναζήτηση βιβλίων σε χιλιάδες ειδικότητες.
  • Δίκτυο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Heal-Link).[6] Οι χρήστες της βιβλιοθήκης μπορούν να αναζητήσουν άρθρα ηλεκτρονικών περιοδικών.

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου τις ώρες 08:30-17:00. Κατά την περίοδο των διακοπών και την θερινή περίοδο λειτουργεί τις ώρες 08:00-14:30. Το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου είναι κλειστή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]