Καϊναρτζή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καϊναρτζή
Το μέρος που υπεγράφη η ιστορική συνθήκη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καϊναρτζή
43°59′35″N 27°30′23″E
ΧώραΒουλγαρία Βουλγαρία
ΝομόςΚαϊναρτζή
Διοικητική υπαγωγήδήμος Καϊναρτζή
 • ΔήμαρχοςΛιούμπεν Σίβεφ
Υψόμετρο173
Πληθυσμός882 (2008)
Ταχ. κωδ.7550
Τηλ. κωδ.08679
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καϊναρτζή (βουλγαρικά: Кайнарджа, Ρουμανικά: Cainargeaua Mică, Τουρκικά: Kaynarca) είναι χωριό στη βορειοανατολική Βουλγαρία, μέρος της Επαρχίας Σιλίστρα. Είναι το διοικητικό κέντρο του Δήμου Καϊναρτζή, που βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της επαρχίας Σιλίστρα, στην ιστορική περιοχή της Νότιας Δοβρουτσά, κοντά στα ρουμανικά σύνορα.

Το χωριό είναι γνωστό ως ο τόπος υπογραφής της Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή στις 21 Ιουλίου 1774 μεταξύ του Κόμη Πιότρ Αλεξάντροβιτς Ρουμιάντσεβ-Σαντουναίσκι, αντιπροσώπου της αυτοκράτειρας Αικατερίνης και του Μουσούλ Ζαντέ Μεχμέτ Πασά, αντιπροσώπου του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συνθήκη έβαλε τέλος στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο μεταξύ 1768 - 1774, ο οποίος ήταν καταστροφικός για την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το χωριό έπαψε να είναι υπό Οθωμανική κυριαρχία το 1878, μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, παραχωρήθηκε από το Βασίλειο της Βουλγαρίας στο Βασίλειο της Ρουμανίας μαζί με όλη τη Νότια Δοβρουτσά. Ως μέρος της κομητείας Durostor του μεσοπολέμου, ήταν γνωστό ως Καϊναργκουέα Μικά, μετάφραση του Κιουσούκ (μικρός) Καϊναρτζή. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Κραϊόβα του 1940, όλη η Νότια Δοβρουτζά επεστράφη στη Βουλγαρία.

Από τον Οκτώβριο του 2017, η Καϊναρτζή συνδέεται με τη γειτονική κοινότητα Λιπνίτα στη Ρουμανία μέσω της συνοριακής διέλευσης Καϊναρτζή-Λιπνίτα.